Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Περί Eurovision, Τατάρων της Κριμαίας, φασιστών, πράσινων αλόγων κλπ... Όχι άλλο κάρβουνο...

Του Θράσου Ευτυχίδη

Το ότι θα έφθανα να σχολιάζω τα αποτελέσματα διαγωνισμού της Eurovision ... δεν το περίμενα ποτέ.

Σε αυτό το διαγωνισμό - αχταρμά μαζικής υποκουλτούρας, που και εγώ δεν ξέρω γιατί ασχολούμαστε μαζί του .. κέρδισε προχθές η Ουκρανία με το τραγούδι - μοιρολόι "1944". Το γιατί και το πως το καταλαβαίνει κάθε νοήμων άνθρωπος.  Συγχαρητήρια και του χρόνου, αφού τάχουν να τα ρίξουν χοντρά για να τον διοργανώσουν ... και τέλος.

Από εκεί και πέρα, έχουμε δύο λογιών αντιδράσεις ηλιθίων ή μειωμένης αντίληψης ή υπέρ υπέρ βλακείας το είδος που γενικά αντιπαθώ, που προσπαθούν να αναδείξουν το πολιτικό και ιστορικό πλαίσιο του τραγουδιού ανακατεύοντας όλα τα σύγχρονα συστατιτικά της ελεεινής προπαγάνδας με δόσεις μονόπλευρης υστερίας και ιστορικής παραχάραξης των γεγονότων.

Από τη μία πλευρά οι φιλοουκρανικές - ουκρανικές αντιδράσεις που ούτε λίγο, ούτε πολύ έχουν μετατρέψει τη νίκη της Eurovision σε νίκη του έθνους που όπως όλοι ξέρουμε "είναι πάνω απ όλα". Εκεί που το τραγούδι δεν είχε πολιτικό περιεχόμενο, ξαφνικά απέκτησε και υπερτονίζετε. Και αυτό για μια κυβέρνηση όπως η φασίζουσα Ουκρανική (φασίζουσα και όχι φασιστική), είναι κατανοητό. Με τόσα οικονομικά προβλήματα, με αμφισβήτηση και με πόλεμο στα ανατολικά, η νίκη της ήρθε κουτί. Χαρές και πανηγύρια, τα προβλήματα τελείωσαν και κύματα εθνικής υπερηφάνειας κατέκλυσαν τον πολύπαθο από τους σοβιετικούς κομμουνιστές τότε και κακούς καπιταλιστές ρώσους σήμερα, Ουκρανικό Λαό. Άσε πια, που η Ευρώπη αναγνώρισε την αξία μας και είναι έτοιμη να δεχθεί να φορτωθεί και τα προβλήματά μας. Σε κάθε περίπτωση η χώρα παραληρεί για την τεράστια πολιτικό - στρατιωτική νίκη απέναντι στην αυτοκρατορία του κακού που αναγεννάται ... Τι είπατε; διαγωνισμός τραγουδιού ήταν; Καμία σημασία ... η Ουκρανία και ο κάθε πατριώτης της Ουκρανιας γιορτάζει σήμερα την τεράστια νίκη του έθνους!!! Βέβαια όλο αυτό, θα ξεφουσκώσει στο τέλος του μήνα που θάρθουν και πάλι οι λογαριασμοί και θα πληρωθούν οι μισθοί στις τρισυποτιμημένη γρίβνα ..Θα καταλάβουν ότι τίποτα δεν άλλαξε και όλα είναι όπως πριν.

Σε απευθείας σύνδεση η άφιξη της Τζαμάλα στο Κίεβο ...!!!
Βέβαια ποτέ δεν κατάλαβα και αυτό πραγματικά είναι τεράστια προπαγανδιστική νίκη με ευθύνη των απέναντι ηλιθίων ... με ποιόν ακριβώς τρόπο, χρεώνουν τα εγκλήματα του Στάλιν μόνο στους ρώσους;; Ο Στάλιν ήταν Γεωργιανός, όπως και  ο Μπέρια (υπουργός ασφαλείας) ενώ στους διωγμούς και υποχρεωτικούς εκτοπισμούς πληθυσμών συμμετείχε πάντα ο Ουκρανός ηγέτης Λάζαρος Καγκανόβιτς. Δεν μιλώ για τη σύνθεση των εκτελεστικών οργάνων της НКВД και της КГБ που ήταν φυσικά Ουκρανοί στην Ουκρανία.... Μετά τον Στάλιν την ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης, ανέλαβε ο Ουκρανός Νικήτα Χρουσόφ! Δεν κατάλαβα πως η Ουκρανία αποποιήθηκε το ρόλο της ως 2ης μεγάλης χώρας στο δημιούργημα του κράτους Σοβιετική Ένωση; Ακόμη και αυτός ο Πρόεδρος της σημερινής Ουκρανίας, Παρασένκο δεν υπήρξε γραμματέας της Σοβιετικής Κομμουνιστικής Κομσομόλ, ο πατέρας του δεν ήταν σημαίνων κομματικό στέλεχος; Το ίδιο συμβαίνει και με εκατοντάδες άλλα πρώην κομματικά στελέχη, που σήμερα αποτελούν την οικονομική και πολιτική ελίτ της χώρας.  Τι ακριβώς ξεχνάμε;

Από την άλλη έχουμε τις λεγόμενες φιλορωσικές - ρωσικές αντιδράσεις. Δικαιολογώ απόλυτα το χιούμορ και τα σχόλια στο τουίτερ. Απολαυστικότατα και εύστοχα. "Του χρόνου και πάλι Ουκρανία με το τραγούδι 1917", "Γαλλία με το 1812", "Γερμανία με το 1945". Οι ρώσοι, όπως και οι ουκρανοί, έχουν ωραίο και καυστικό χιούμορ. Αλλά μέχρι εκεί. Από εκεί και πέρα αρχίζει η ηλιθιότητα. Οι Τάταροι ήταν προδότες και καλά τους έκανε ο Στάλιν, κλπ κλπ.

Δεν καταλαβαίνω γιατί οι σύγχρονοι ρώσοι επιμένουν να υπερασπίζονται τα της Σοβιετικής Ένωσης ως αποκλειστικότητα; Καί μάλιστα όταν το πολιτικό ιδεολόγημα των κυβερνόντων είναι ένας αχταρμάς που τον ονόμασαν Πατρωτισμό, με εκφραστές από φιλοτσαρικόυς μοναρχικούς, πρώην κομμουνιστές, Σταλινικούς μέχρι και μοτοσυκλετιστές και κοζάκους που επίσης μέρος από αυτούς πολέμησε στο πλευρό των ναζί 

Να θυμίσω ότι ναι η πλειοψηφία των Τατάρων της Κριμαίας, ήταν στο πλευρό τον Ναζί και διέπραξαν εγκλήματα ακόμη και εκτός Κριμαίας. Να θυμίσω όμως ότι υπήρχαν και αυτοί που πολέμησαν μαζί με τον Κόκκινο Στρατό. Μάλιστα 7 από αυτούς τιμήθηκαν με το ανώτατο παράσημο το χρυσό αστέρι του ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης. Ένας από αυτούς μάλιστα ο πιλότος Αμέτ Χαν Σουλτάν δύο φορές. Κι όμως από τις σταλινικές εκτοπίσεις δεν εξαιρέθηκε κανείς. Το εθνικό κριτήριο ήταν το κυρίαρχο σε αυτές. Στην ειδική επιχείρηση από 18 - 20 Μαίου 1944 μετακινήθηκαν βίαια 194.110 τάταροι της Κριμαίας. Τα πρώτα χρόνια στους τόπους εξορίας (μετεγκατάστασης) πέθαναν από πείνα κυρίως 109.956 άτομα 

Και έστω να υποθέσουμε ότι για τους τάταρους είχαν δίκηο. Ακολουθεί το δικό μας παράδειγμα. Οι Έλληνες της Κριμαίας δεν συνεργάσθηκαν με τους ναζι. Πολέμησαν και έδωσαν το αίμα τους για τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη. Στα πλαίσια των εθνικών εκκαθαρίσεων .. ακολούθησαν μετά από λίγο καιρό και οι Έλληνες της Κριμαίας, όλοι, χωρίς εξαιρέσεις.

Αυτά γενικά .. Όσο για τη Eurovision ... έλεος ... "όχι άλλο κάρβουνο"...
 bsgreeks.blogspot.com