Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Ο Ιβάν Σαββίδης υπέγραψε πριν από λίγο την ίδρυση της Έδρας Ποντιακών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 20.05.2016

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν πριν από λίγο ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Περικής Μήτκας και ο Ιβάν Σαββίδης, παρουσία του Γεν. Προξένου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη κ. Αλεξέϊ Ποποφ, ανακοινώθηκε πλέον και επίσημα η ίδρυση δύο νέων εδρών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποκτάει έδρα Ποντιακών Σπουδών και Μελετών, αλλά και έδρα Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού.


Η συνεργασία του ΑΠΘ με το φιλανθρωπικό ίδρυμα "Ιβάν Σαββίδης", αφορά την προώθηση δράσεων εκπαιδευτικού, ερευνητικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, ενώ ανακοινώθηκε και υπογράφηκε Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών για την ίδρυση δύο επώνυμων εδρών στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, με τη μία να αφορά τη μελέτη του Ποντιακού Ελληνισμού και τη δεύτερη τη Ρωσική Γλώσσα και τον Πολιτισμό.

Ο Ιβάν Σαββίδης τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα
"περήφανος που ως ρωσοπόντιος και φιλοξενούμενος σε αυτή τη χώρα, υπογράφω την ίδρυση έδρας ποντιακών σπουδών".

Ο Ιβάν αναφέρθηκε και στην επίσκεψη Πούτιν τις επόμενες μέρες στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας την παρουσία του ως μία αρχή για δραστηριότητες προς την κατεύθυνση μίας πιο δυνατής Ελλάδας.

Ο Ιβάν Σαββίδης αστειεύτηκε με τον Πρύτανη λόγω του ότι αυτός φορούσε κίτρινη γραβάτα, λέγοντας: "Καταλαβαίνω πως η κίτρινη γραβάτα έχει να κάνει με τον Πόντο. Σκέφτηκα και εγώ να βάλω κίτρινη γραβάτα, αλλά δεν θα με καταλάβαιναν οι ΠΑΟΚτσήδες".

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και μετά από επίμονες ερωτήσεις στον Πρύτανη προκειμένου να αναφερθεί στο οικονομικό σκέλος της συνεργασίας του ΑΠΘ με το ίδρυμα Ιβάν Σαββίδης, παρενέβει ο Ιβάν για να τονίσει ότι πο προϋπολογισμός της Συνεργασίας είναι ανοιχτός.

"Πάντα ήθελα το ίδρυμά μας να συνεργαστεί με το ΑΠΘ. Ο ρόλος μας είναι πολύ απλός. Να πληρώνουμε εγκαίρως τα έξοδα. Ο προϋπολογισμός μας είναι ανοιχτός. Ό,τι έξοδα υπάρχουν, θα τα καλύψουμε. Το ΑΠΘ είναι είναι ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια, παρόλα αυτά υπήρχε μεγάλη ανάγκη οικονομικής συνεργασίας. Γι΄ αυτό, στηρίζουμε αυτές τις έδρες." είπε ο Ιβάν Σαββίδης.

Αναφορικά με τη διάρκεια της συνεργασίας, ο Πρύτανης τόνισε πως έχει ορίζοντα τετραετίας, με τον Ιβάν Σαββίδη να μην την οριοθετεί αλλά να τονίζει πως "όσο περνάει από το χέρι μου, θα συμβάλλω".

bsgreeks.blogspot.gr