Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι πρόκειται για το πρώτο ταξίδι Πούτιν σε χώρα της Δύσης για το πρώτο εξάμηνο του 2016. Τελευταία φορά ήταν το Νοέμβριο του ΟΗΕ στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το περιβάλλον στο Παρίσι.
Τονίζεται επίσης το γεγονός, ότι στο πρόγραμμα του Ρώσου Προέδρου, δεν υπάρχει προγραμματισμένη επίσκεψη σε χώρα της Δύσης, ούτε για το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς. Βέβαια συναντήσεις, με κάποιους δυτικοευρωπαίους ηγέτες ίσως πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη όπου θα συμμετάσχει ο Πούτιν, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι επίσημα προγραμματισμένο μέχρι στιγμής.
Έτσι η σημερινή επίσκεψη, ίσως φέρει κάποιο απρόσμενο θετικό για την Ελλάδα αποτέλεσμα αν και δύσκολα. Η ελπίδα άλλωστε πεθαίνει τελευταία.
Ήδη το ίδιο το Κρεμλίνο αναφέρει ότι θα συζητηθούν θέματα ενεργειακής συνεργασίας αλλά και συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών. Εγώ θα προσθέσω για άλλη μια φορά και τη συζήτηση για τα εξοπλιστικά. Έτσι ιδιαίτερο σημειολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανεπίσημη υποδοχή Πούτιν από τον Υπουργό Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο!.
Η ρωσική πλευρά, έχει ξεκαθαρίσει ότι σε καμία περίπτωση δε θα τεθεί θέμα άρσης του εμπάργκο για τα ελληνικά προϊόντα. Το Κρεμλίνο δεν κάνει υποχωρήσεις προς αυτό, ούτε σε χώρες φιλικότερες προς αυτό. Επομένως εξαίρεση της Ελλάδας αποκλείεται.
Άλλωστε, δεν διευκολύνει σε αυτό ούτε η ελληνική στάση. Μπορεί για εσωτερική κατανάλωση, να ακούγονται κάποιες κορώνες περί των σχέσεων μας με τη Ρωσία και της άρσης των κυρώσεων, στην πράξη όμως ακολουθούνται πιστά και κατά γράμμα οι κυρώσεις και θα σημείωνα και με ιδιαίτερο ζήλο ορισμένες φορές. Η θέση της χώρας οικονομικά δεν επιτρέπει άλλες σκέψεις, ακόμη και αν οι κυβερνώντες το ήθελαν.
Τι θα συζητηθεί επομένως. Για άλλη μια φορά τα ενεργειακά. Ο "Ποσειδών" ο αγωγός πετρελαίου που διαμέσου του βυθού της Μαύρης Θάλασσας, θα μεταφέρει το ρωσικό πετρέλαιο σε Ελλάδα - Ιταλία και από εκεί σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη. Και εδώ όμως υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα γιατί πολύ δύσκολα θα βρεθεί η τρίτη χώρα που θα επιτρέψει στον αγωγό να φτάσει στα ελληνικά σύνορα.
Συζήτηση, θα υπάρξει σίγουρα για τις μεταφορές. Ίσως υπάρξει αναθέρμανση του ρωσικού ενδιαφέροντος για τον ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Προσωπικά δεν θεωρώ καθόλου τυχαία την επιλογή της επίσκεψης του Υπουργού Μεταφορών της Ρωσίας Σοκολόφ στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου!!! στα πλαίσια του έτους Ρωσίας - Ελλάδας. Και εκεί όμως τα πράγματα δεν δείχνουν να μπορούν να δώσουν ένα γρήγορο αποτέλεσμα.
Πιθανότατα ρωσικό ενδιαφέρον να εκδηλωθεί και για την εταιρεία Φυσικού Αερίου.
Τέλος ένα από τα στάνταρ θέματα συζήτησης θα είναι τα εξοπλιστικά με ιδιαίτερη βαρύτητα σε συστήματα αεράμυνας. Οι ρώσοι με βάση και τις διαμορφωμένες συνθήκες στην περιοχή, θεωρούν την Ελλάδα δυνητικό πελάτη για κάποια από τα προηγμένα συστήματα αεράμυνας που διαθέτουν.
Ουσιαστικά με βάση και τους χρόνους του προγράμματος δεν θα πρέπει να αναμένουμε κάτι εντυπωσιακό. Πάλι μια από τα ίδια ... πολιτιστικά, λίγο τουρισμός, κοινή θρησκεία και τέλος.
Βλέπετε, ακόμη και αν υποθέσουμε ότι θέλουν οι Ρώσοι, δεν μπορούμε πρακτικά εμείς.
Τώρα θα μου πείτε ... και γιατί έρχεται ο Πούτιν; ... Μα για να προσκυνήσει στο Άγιο Όρος ..
Μικρό λοιπόν το καλάθι και ελπίδα για την έκπληξη αν και δύσκολα.
bsgreeks.blogspot.gr