Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Ισχυρό Μήνυμα ΕΝΟΤΗΤΑΣ η χθεσινή εκδήλωση για τη Γενοκτονία και η Επίσημη Τελετή Υποστολής της Σημαίας στο Λευκό Πύργο.



Του Θράσου Ευτυχίδη


Ίσως και να παραξενέψει λίγο ό τίτλος. Για ποια ενότητα μιλάμε όταν χθες, στη Θεσσαλονίκη, είχαμε δύο εκδηλώσεις; Για ποια ενότητα μιλάμε όταν κάποιοι μετράνε ακόμη κουκιά και ψήφους σε συνέδρια και σφραγίδες σωματείων για να αποδείξουν το πόσο μεγάλοι και αδιαμφισβήτητα πρώτοι είναι; 
Φώτο Γιάννη Καρυπίδη
Όλα αυτά τα χρόνια και κύρια από το 2008 και μετά, γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να γίνει μία μεγάλη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, που αποτελεί και την πρωτεύουσα του προσφυγικού Ποντιακού Ελληνισμού. Προσπάθεια με κύριο εκφραστή τον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος έχει καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να την πετύχει. Έχω γράψει και παλιότερα για τις πολλές και ατέρμονες συζητήσεις.

 Η συνήθης απάντηση της μίας Ομοσπονδίας ήταν, «δεν είμαστε αντίθετοι, εμείς θα κάνουμε την εκδήλωση … ας έρθουν και αυτοί..» Κάπως έτσι αντιμετώπιζαν την ενότητα όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά ακόμη και με αυτούς τους όρους φάνηκαν ανίκανοι να τη διαχειριστούν. Βλέπετε, όλοι αυτοί που εχθές επέλεξαν να βρεθούν στην Αριστοτέλους και το Λευκό Πύργο, όλα τα προηγούμενα χρόνια βρισκόμασταν στην Αγίας Σοφίας τροφοδοτώντας το ΕΓΩ κάποιων.

Θυμάμαι το 2009. Η μία Ομοσπονδία πρότεινε στον Ιβάν Σαββίδη, να είναι κεντρικός Ομιλητής στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Ο Ιβάν Σαββίδης, απάντησε τότε ότι θα το έκανε με μεγάλη ευχαρίστηση με την προϋπόθεση, ότι θα ήταν όλοι μαζί. Ξεκίνησε και πάλι ένας κύκλος συζητήσεων χωρίς αποτέλεσμα. Η μία Ομοσπονδία έκρινε τότε, ότι ο Ιβάν, ήταν πολύ λίγος και μικρός για να θέτει όρους. Ο Ιβάν από την πλευρά του, δεν το έβαλε κάτω. Το αποτέλεσμα…

Το βράδυ της 19ης Μαΐου του 2009 στην πλατεία Αγίας Σοφίας, βρέθηκαν όλες οι Ομοσπονδίες με επικεφαλής τους Προέδρους τους και τα Διοικητικά τους Συμβούλια. Παρών και ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης συνοδευόμενος και από 20 προέδρους ελληνικών κοινοτήτων της Ρωσίας. Η μία διοργανώτρια Ομοσπονδία, θεώρησε τότε καλό να μην αναφέρει καν, ότι ήταν όλοι εκεί, ενώ στον Ιβάν δεν δόθηκε ούτε καν ο λόγος για να χαιρετήσει. «ποιος είναι αυτός; …» Ήταν τέτοια η έπαρση και η αίσθηση της παντοδυναμίας.

Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που τα ΔΣ των Ποντιακών Ομοσπονδιών βρέθηκαν μαζί σε εκδήλωση.
Φώτο Γιάννη Καρυπίδη
Έκτοτε κάθε χρόνο η συζήτηση επαναλαμβάνεται, πάντα με το ίδιο αποτέλεσμα. Βέβαια και η σχέση με τον Ιβάν έχει αλλάξει. Βλέπετε, όσοι έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν μαζί του, αντιλαμβάνονται άμεσα ότι ο Ιβάν Σαββίδης δεν είναι αυτό που τους παρουσίαζε η μία Ομοσπονδία. Πολύ δε περισσότερο ότι ο Ιβάν, βρίσκεται πλέον συχνότερα στη Θεσσαλονίκη και πολλοί πρόεδροι σωματείων, έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν μαζί του και να καταλάβουν.

Φτάσαμε στο φέτος, όπου οι άλλες δύο Ομοσπονδίες αποφάσισαν να διοργανώσουν τη δική τους εκδήλωση και να μη συρθούν όπως κάθε χρονιά στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Το αποτέλεσμα ήταν συγκλονιστικό. Χιλιάδες λαού, είχαν χθες τη δυνατότητα να εκφραστούν και το έκαναν με ένα μοναδικό και συγκλονιστικό τρόπο.

Ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης, αν και βρισκόταν χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, επέλεξε να μην παραστεί σε καμία από τις δύο εκδηλώσεις, γιατί απλά δεν ήμασταν όλοι μαζί.

Εμείς, ως BLACK SEA NEWS, στηρίξαμε ανοιχτά από την αρχή την εκδήλωση στο Λευκό Πύργο. Αγνοήσαμε απόλυτα την εκδήλωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Θα μπορούσαμε σήμερα, να μπούμε σε συγκρίσεις και να πανηγυρίσουμε. Δε θα το κάνουμε.

Θεωρούμε ότι το μήνυμα της χθεσινής εκδήλωσης δεν μπορεί να είναι διχαστικό. Θεωρούμε ότι το μήνυμα της χθεσινής εκδήλωσης πρέπει να είναι μόνο ΕΝΩΤΙΚΟ.

Από τις χθεσινές εκδηλώσεις και συγκρίσεις δεν μπορούν να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.

Το μήνυμα είναι σαφές και έχουμε στη διάθεσή μας ένα ολόκληρο χρόνο για να το κάνουμε πράξη.  
ΕΝΟΤΗΤΑ!!! 

Σημ: Επέλεξα να μη βάλω στο κείμενο ονόματα Ομοσπονδιών.. θα μπορούσε να είναι και αντίθετα ...

bsgreeks.blogspot.gr