Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Μήνυμα Ιβάν Σαββίδη για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Αγαπητά αδέλφια και αδελφές! Την Ημέρα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου, θυμάμαι πάντα με ιδιαίτερο πόνο την άγια γη των προγόνων μας. 

Η οικογένειά μου κατάγεται από το ορεινά χωριά της Σάντας, που κατά τη διάρκεια εκατοντάδων χρόνων υπήρχαν κοντά στην Τραπεζούντα. Για τη γενναιότητα των κατοίκων της, τους δυνατούς ανυπόταχτους και επαναστάτες Σανταίους, μεταξύ των οποίων ήταν και οι προπαππούδες μου, έχουν δημιουργηθεί θρύλοι. 

Από την έναρξη αυτών των τραγικών γεγονότων πέρασαν 100 Χρόνια, και σήμερα και πάλι με τη σκέψη μου ξαναζώ την τραγωδία του λαού μας - βλέπω τα κατεστραμμένα χωριά, τις σκοτωμένες γυναίκες και παιδιά, τις πορείες των προσφύγων, την ατελείωτη σειρά αυτών που φεύγαν να χάνεται στον ορίζοντα. Θρηνώ τα τα αθώα θύματα της μικρασιατικής καταστροφής. 

Η γενετική μνήμη μας βοηθάει να αισθανθούμε τον πόνο των προγόνων μας, που υπέστησαν την απέλαση, τη βία και την εξολόθρευση, αλλά παράλληλα, και την υπερηφάνεια για το λαό μας - που δεν έσπασε, παρά τις δοκιμασίες που πέρασε, κρατώντας την εθνική του αξιοπρέπεια, τη γλώσσα και την πίστη. 

Είμαι πεπεισμένος, ότι το κοινό μας χρέος απέναντι στη μνήμη των προγόνων μας, είναι να κάνουμε ότι μπορούμε για την αναγνώριση και την καταδίκη των εγκλημάτων ενάντια στον ειρηνικό πληθυσμό του Πόντου, μια που ιδιαίτερα, η σχέση μας με το παρελθόν, καθορίζει το μέλλον. 

Διαφυλάττοντας τη μνήμη τέτοιων τραγωδιών, προφυλάσσουμε τον κόσμο από νέα εγκλήματα ενάντια στην ανθρωπότητα. 

Ο Πρόεδρος της Εθνικο-πολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας 
Ιβάν Σαββίδης