Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Νέος Διοικητής των ΝΑΤΟϊκων δυνάμεων στην Ευρώπη

Μόνς, Βέλγιο 04.05.2016

Ο Αμερικανός Στρατηγός Κέρτις Μ. Σκαπαρότι παρέλαβε την ανωτάτη διοίκηση των συμμαχικών στρατευμάτων στην Ευρώπη (Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE)) από τον Στρατηγό Φίλιπ Μ. Μπρεεντλοβ σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε εχθές Τετάρτη 04.05.2016 στη Μόνς του Βελγίου. Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στην τελετή, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλτενμπεργκ ευχαρίστησε τον απερχόμενο Μπρεεντλοβ για τις εξαιρετικές υπηρεσίες του και τη συνεισφορά του στη διατλαντική ασφάλεια και καλωσόρισε το νέο διοικητή Στρατηγό Σκαπαρότι στη Συμμαχία. "Σήμερα ήρθαμε εδώ για να τιμήσουμε δύο μεγάλους άνδρες , το Στρατηγό Μπρεεντλοβ και το Στρατηγό Σκαπαρότι. Άνδρες που προσωποποιούν το διαρκή δεσμό μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών" είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ.
Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλτενμπεργκ με το νέο Ανώτατο Διοικητή Ευρώοπης Στργο Σκαπερότι

Καλωσορίζοντας το νέο Ανώτατο Διοικητή (Supreme Allied Commander Europe (SACEUR)), ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε ότι όλοι όσοι έχουν υπρετήσει ως SACEUR, βοήθησαν να κρατηθούν τα κράτη της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής ασφαλή από προβλήματα. Τόνισε ότι ο Στρατηγός Σκαπαρότι θα ηγείται των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη διάρκεια της επόμενης φάσης - μακροπρόθεσμης προσαρμογής της Συμμαχίας. "Ενισχύοντας την σημερινή μας παρουσία στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας. σχεδιάζοντας την σταθερότητα στα σύνορά μας, προωθώντας την ανθεκτικότητά μας στο υβριδικό πόλεμο και ενδναμόνωντας την κυβερνοάμυνα της συμμαχίας. Υπάρχει ένα μεγάλο έργο να γίνει. Είμαι ευχαριστημένος, γιατί έχουμε έναν άνδρα σαν το Στρατηγό Σκαπαρότι για να μας βοηθήσει να πάμε μπροστά.", είπε ο Γενικός Γραμματέας. Ο Στρατηγός Σκαπαρότι, θα έχει την ευθύνη της ανωτάτης διοίκησης όλων των ΝΑΤΟϊκών αποστολών και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών στα Βαλκάνια, στην Βαλτική, στη Μεσόγειο και στο κέρας της Αφρικής.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ έπλεξε και το εγκόμιο του αποχωρούντος Δικοικητή. "Σε δύσκολους καιρούς, το όραμά σας και η ηγεσία σας μας βοήθησε να γίνουμε πιο ανθεκτικοί, να αυξήσουμε το επίπεδο ετοιμότητάς μας, να ενισχύσουμε την αποτρεπτική μας δύναμη και να ανανεώσουμε τις εταιρικές μας σχέσεις".

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Στρατηγού Μπρεεντλοβ, το ΝΑΤΟ ολοκλήρωσε την στρατιωτική αποστολή στο Αφγανιστάν. Ο Γ.Γ. συμπλήρωσε τονίζοντας το ρόλο κλειδί στη Σύνοδο της Ουαλίας, αλλά και την προετοιμασία της επόμενης Συνόδου στη Βαρσοβία.   

bsgreeks.blogspot.gr
με πληροφορίες από nato.int