Ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 σας προσκαλεί στην εκδήλωση μνήμης που θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 17 Μαΐου 2016, ώρα 6 μ.μ., στο άγαλμα της σκλαβωμένης Βορείου Ηπείρου, επί της οδού Τοσίτσα (μεταξύ Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Πατησίων, Αθήνα) με αφορμή την 102η επέτειο της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας (19 Μαΐου 1914).
Η διεξαγωγή της επετειακής εκδήλωσης για την αναγνώριση της Αυτονομίας της αλύτρωτης Ηπείρου στο συγκεκριμένο σημείο καθίσταται επίκαιρη λόγω και του πρόσφατου βανδαλισμού του Μνημείου, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο και ένα μήνυμα διαμαρτυρίας για την κατάπτυστη αυτή πράξη.
Παράλληλα καταδικάζουμε την εκ νέου καταστροφή του Ηρώου στο Ύψωμα 731 στη Βόρειο Ήπειρο, το οποίο στήθηκε εκεί στη μνήμη των χιλιάδων υπέρ πατρίδος πεσόντων Ελλήνων Στρατιωτών τον Μάρτιο το 1941 κατά τον Ελληνο-ιταλικό Πόλεμο, καθώς και τις αλβανικές μεθοδεύσεις για την υφαρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων στους Δρυμάδες Χιμάρας και όλο τον βορειοηπειρωτικό χώρο.
Την Τρίτη 17 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα όλοι στο άγαλμα της σκλαβωμένης Βορείου Ηπείρου για να φωνάξουμε:
Η ιστορία μας και οι διεκδικήσεις μας ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ - ΔΕΝ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ - ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΟΥΝΤΑΙ
Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914
_________________________________________________________________________________Πρωτόκολλο της Κέρκυρας
Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας υπογράφτηκε στις 17 (4) Μαΐου 1914, μεταξύ της αλβανικής κυβέρνησης, που επικεφαλής της ήταν ο πρίγκιπας Βηντ και του προέδρου της «Αυτόνομης Δημοκρατίας της Βορείου Ηπείρου» Γεωργίου Χρηστάκη-Ζωγράφου. Με την υπογραφή του, τερματίστηκαν οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ αλβανικής χωροφυλακής-ατάκτων και Βορειοηπειρωτών (Ιερών Λόχων) και αναγνωρίστηκε η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου μαζί με μια σειρά δικαιωμάτων για τον τοπικό πληθυσμό.
Οι όροι
Η περιοχή αποκτούσε επίσημα την αυτονομία της, υπό την αιγίδα του πρίγκηπα Βηντ της Αλβανίας, ο οποίος όμως δεν είχε ουσιαστικές αρμοδιότητες. Η αλβανική κυβέρνηση θα είχε το δικαίωμα να διορίζει και να απολύει τους κυβερνήτες και τους ανώτερους υπαλλήλους. Άλλοι όροι της συμφωνίας προέβλεπαν την στρατολόγηση αυτοχθόνων στην χωροφυλακή, την απαγόρευση παραμονής στρατιωτικών μονάδων αποτελούμενων από μη εντόπιους στην περιοχή, παρά μόνο σε περίπτωση πολέμου ή επανάστασης.Προβλέπονταν επίσης, η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία, αν και στις τρεις πρώτες τάξεις η αλβανική θα διδάσκονταν παράλληλα με την ελληνική. Η θρησκευτική διδασκαλία, όμως, θα γίνονταν μόνο στα ελληνικά.
Οι Μεγάλες Δυνάμεις θα εγγυόνταν για την διατήρηση και την εκτέλεση των παραπάνω μέτρων.
Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης
Γεώργιος Χρηστάκης Ζωγράφος |
Η κυβέρνηση της Β. Ηπείρου αξίωνε να εγκριθούν και να εγγυηθούν για το πρωτόκολλο οι Μεγάλες Δυνάμεις. Τελικά στις 1 Ιουνίου το επικύρωσαν και λίγες μέρες αργότερα η αλβανική κυβέρνηση αποδέχτηκε τελικά την συμφωνία και απέδωσε το επίσημο έγγραφο του πρωτοκόλλου στις 23 Ιουνίου 1914 στην αυτόνομη κυβέρνηση.
Τελική επικύρωση του Πρωτοκόλλου
Η επιμονή του Ε. Βενιζέλου έπεισε τους Βορειοηπειρώτες εκπροσώπους να υποχωρήσουν και να επικυρώσουν το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, κατά την Πανειπηρωτική Συνδιάσκεψη στο Δέλβινο. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι εκπρόσωποι της Χειμάρρας, που επέμεναν υπέρ της ένωσης με την Ελλάδα (Ένωσις ή θάνατος).
Λίγες μέρες αργότερα η αποδοχή της συμφωνίας ανακοινώθηκε στην Διεθνή Επιτροπή Ελέγχου. Όμως, προτού τεθεί το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας σε εφαρμογή, κηρύχθηκε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Παρόλο που το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας δεν αναιρέθηκε ποτέ από κάποια μεταγενέστερη συνθήκη, μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
bsgreeks.blogspot.gr
με πληροφορίες από wikipedia.org