Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Για τα γεγονότα της 9ης Μαίου 2014 στη Μαριούπολη με αφορμή ένα χθεσινό βίντεο.

Του Θράσου Ευτυχίδη

Το κείμενο γράφεται σε πρώτο πρόσωπο ... ίσως και να αφορά εμένα ως αυτόπτη μάρτυρα ..
 

Στις 9 Μαίου του 2014, έτυχε να βρίσκομαι στη Μαριούπολη. Την ημέρα εκείνη, παρά την απαγόρευση της κυβέρνησης του Κιέβου, χιλιάδες κόσμου τίμησαν την ημέρα της αντιφασιστικής νίκης με πορεία. Κάποιοι συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Λένιν. Παρακολούθησα τη συγκέντρωση που ήταν απόλυτα ειρηνική. Μάλιστα υπήρχαν όπως κάθε χρόνο πολλοί βετεράνοι, συνταξιούχοι αλλά και οικογένειες με τα παιδιά τους. Κάτι απόλυτα συνηθισμένο για τη συγκεκριμένη μέρα και τη συγκεκριμένη γιορτή. Δεν υπήρχαν όπλα μεταξύ του πλήθους.

Γύρω στις 10:20 (μπορεί να κάνω και λάθος στην ώρα) και αφού η συγκέντρωση διαλύθηκε - είχε ξεκινήσει η πορεία) ακούγεται σειρήνα περιπολικού. Ο κόσμος έχει ήδη αποχωρήσει και ελάχιστοι είναι μαζεμένοι στη  στη στάση. Μιλάμε κύρια για ηλικιωμένους και μητέρες με παιδιά. Μπροστά πηγαίνει το περιπολικό και από πίσω ακολουθείται από δύο ΒΜΡ. Η πομπή κινείται προς το κέντρο της πόλης. Περνώντας το ύψος της πλατείας, το πρώτο ΒΜΡ σταματάει να ακολουθεί το περιπολικό, παρεκλίνει της πορείας του και πέφτει επάνω σε διαφημιστική πινακίδα, περνάει στο απέναντι ρεύμα και κατευθύνεται εναντίον του κόσμου που βρίσκεται στη στάση του λεωφορείου. Βρήκα βίντεο τραβηγμένο από αυτοκίνητο που κινείται στην αντίθετη πλευρά.
 Οι άνθρωποι σκορπίζουν, το δεύτερο ΒΜΡ αφού κάνει κανονικά αναστροφή ακολουθεί σε λίγο ... κάνουν κάποιες γύρες στην πλατεία σκορπίζοντας τον ελάχιστο κόσμο που είχε απομείνει και σταματούν μπροστά στο άγαλμα του Λένιν. Στο ακόλουθο βίντεο από 1:35 έως 2:50

Την ημέρα εκείνη το άγαλμα δεν έπεσε.

Μετά από 15 - 20 λεπτά έρχονται άλλα 3 (ίσως 4 δε θυμάμαι καλά) ΒΜΡ και όλα μαζί κινούνται προς το κέντρο της πόλης.

Τα ΒΜΡ κατευθύνονται προς το κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης και ανοίγουν πυρ εναντίον του κτιρίου και των οχυρωμένων σε αυτό αστυνομικών. Υπάρχουν εκατοντάδες βίντεο που δείχνουν τι συμβαίνει τραβηγμένα από πολίτες της Μαριούπολης που καταγράφουν τις σκηνές με οποιοδήποτε μέσο, κάμερες, κινητά κλπ. Όλοι βλέπουν τι συμβαίνει και ποιός επιτίθεται που.

Το κτίριο τυλίγεται στις φλόγες. Οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού που επιτέθηκαν αποσύρονται και κατά την αποχώρησή τους πυροβολούν και σκοτώνουν 15 περίπου πολίτες. Εκατοντάδες είναι αυτοί που είδαν τι έγινε με τα μάτια τους.

Το βράδυ στις ειδήσεις των Ουκρανικών καναλιών μάθαμε ότι 50 αυτονομιστές επιτέθηκαν στο κτίριο να το καταλάβουν και οι ουκρανικές δυνάμεις αμύνθηκαν !!! Να μην πιστεύεις τα μάτια σου δηλαδή....

Ένα χρόνο περίπου αργότερα η Κρατική Ασφάλεια της Ουκρανίας δίνει στη δημοσιότητα το παρακάτω βίντεο. Μέλη της "τρομοκρατικής" ομάδας "Μάνγκους" !!! που ήταν άπειροι στη χρήση όπλων!!!, αλλά εκπαιδεύτηκαν από το τάγμα Βαστόκ στο Ντονιετσκ ... μαζί με συνεργάτες της κρατικής ασφάλειας, εξηγούν στο βίντεο πως επιχείρησαν να καταλάβουν το κτίριο. Για λόγους ισονομίας το δημοσιέυω. Το βίντεο έχει τίτλο "όλη η αλήθεια για τα γεγονότα της 9ης Μαίου"...

Όλοι εμείς που είμασταν εκεί ... βλέπαμε προφανώς όραμα ... Φυσικά το βίντεο αποφεύγει να εξηγήσει τους νεκρούς στους δρόμους της Μαριούπολης που ήταν όλοι άοπλοι πολίτες.

Το ίδιο απόγευμα της 9ης Μαίου 2014, μίλησα με έναν από τους αστυνομικούς που διέφυγαν από το φλεγόμενο κτίριο και μου επιβεβαίωσε ότι έλεγε και είδε όλος ο κόσμος. Μου είπε ότι ο αστυνομικός Δντης έδωσε εντολή να χτυπηθεί η συγκέντρωση και ότι οι Μαριουπολίτες αστυνομικοί αρνήθηκαν και τότε κλείσθηκε στο γραφείο του καλώντας σε βοήθεια για να καταστείλει τη στάση των αστυνομικών.

Μου είπε αυτό που ξέρει οποιοσδήποτε πολίτης της Μαριούπολης που επισκέφθηκε την αστυνομική διέυθυνση, ότι το κτίριο της Αστυνομικής Δνσης είναι ένας λαβύρινθος με τμήματα - μέρη που μπορούν να αποκλειστούν ακόμη και αν κάποιος καταλάβει την κεντρική είσοδο.

Εγώ απλά να υπενθυμίσω ότι σε απόσταση περίπου 500 μέτρων βρίσκονταν και βρίσκονται τα κεντρικά της Ουκρανικής Ασφάλειας !!! αλλά και στρατιωτικό τμήμα στην οδό Ναχίμοβα σε απόσταση περίπου 1,5 χλμ που θα μπορούσε να επέμβει ... εκτός και αν δεν υπήρχε ενδοεπικοινωνία μεταξύ τους ... πράγμα που είναι τουλάχιστον αστείο...

Να υπενθυμίσω ότι πολλοί αστυνομικοί της Μαριούπολης απλά έφυγαν από την πόλη μετά τα γεγονότα γιατί κατηγορήθηκαν ως προδότες ...

Τώρα .. γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά. Προχθές 9 Μαίου 2016, κάποιοι πολίτες τόλμησαν να καταθέσουν λουλούδια στο κτίριο και να ξαναπούν την αλήθεια στην προβοκάτορα δημοσιογράφο που τους ρωτούσε γιατί είναι εκεί... και στη μνήμη ποιού καταθέτουν λουλούδια;  Πέρυσι σε μια πρωτοφανή εκδήλωση υποκρισίας, είχε οργανωθεί επίσημη τελετή από τις Ουκρανικές  αρχές και την ΑΖΟΒ!!!  και φέτος ρωτάνε τους πολίτες στην μνήμη ποιών καταθέτουν λουλούδια!!!

Οι πολίτες αντιδρούν στην παρουσία της κάμερας... "φύγε από δω" λένε στη δημοσιογράφο "γιατί το κάνετε; για να μας συλλάβουν;" "οι κάτοικοι της Μαριούπολης ξέρουν [ποιους τιμάμε] γιατί είδαν μπροστά στα μάτια τους", ο πολίτης που μιλάει της λέει "η αλήθεια είναι μόνο μία, εγώ την είδα με τα μάτια μου, πυροβολούσαν .. με τα χέρια μου μάζεψα τους κάλυκες", η κυρία που μιλάει λέει στη δημοσιογράφο που δε γνωρίζει "αυτός που λέει την αλήθεια είναι αυτονομιστής και τρομοκράτης" τη ρωτάει "γιατί δίνεται ανθρώπους στην ασφάλεια;" . Δείτε το βίντεο ... για αυτούς που καταλαβαίνουν ρώσικα είναι συγκλονιστικό.
 
Με βάση τη σημερινή πραγματικότητα της Ουκρανίας, η αλήθεια είναι εξαιρετικά επικίνδυνη γι αυτόν που έχει το θράσος ... όνομα και χάρη να την πει ... Εγώ το ξέρω καλά ...
bsgreeks.blogspot.gr