Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Για πρώτη φορά μουσουλμάνος Δήμαρχος στο Λονδίνο!

ΛΟΝΔΙΝΟ, 06.05.2016

Ο υποψήφιος των Εργατικών Σαντίκ Χαν πέρασε από εχθές τη νύχτα στην ιστορία, ως ο πρώτος μουσουλμάνος Δήμαρχος του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, ο Χάν έλαβε το 44% ενώ ο αντίπαλός του, αριστοκράτης ποκυεκατομμυριούχος Ζακ Γκόλνσμιντ (εβραϊκής καταγωγής) το 35% των ψήφων. Ο Χαν έλαβε περισσότερους ψήφους από τον Γκόλντσμιτ και σαν δεύτερη (αναπληρωματική) επιλογή.

Σύμφωνα με το αγγλικό σύστημα εκλογής, στο κοινό ψηφοδέλτιο των υποψηφίων μπαίνουν δύο ψήφοι. Η πρώτη για τον υποψήφιο που ο ψηφοφόρος θέλει για Δήμαρχο, και η δεύτερη γι αυτόν που θα επιθυμούσε να δει Δήμαρχο σε περίπτωση που δεν υπήρχε ο πρώτος - ονομάζεται και αναπληρωματική ψήφος. Αν κάποιος από τους υποψηφίους συγκεντρώσει το 50% + 1 ψήφο, θεωρείται εκλεγμένος. Αν αυτό δεν συμβεί, όπως χθες παραμένουν οι δύο υποψήφιοι που έχουν συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους και στις ψήφους που έχουν ήδη λάβει, προσμετρούνται οι αναπληρωματικές ψήφοι. Με αυτό τον τρόπο αναδεικνύεται νικητής χωρίς να απαιτηθεί δεύτερος γύρος.

Ο Χαν δέχθηκε ήδη τα πρώτα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα από το Εργατικό Κόμμα, αλλά και Δημάρχους μεγαλουπόλεων όπως η Νέα Υόρκη και το Παρίσι.


Ο νέος Δήμαρχος Σαντίκ Χαν, είναι 46 ετών, Βρεταννός πακιστανικής καταγωγής και προέρχεται από εργατική οικογένεια. Ο πατέρας του, επί 25 χρόνια εργάσθηκε ως οδηγός λεωφορείου. Οι παπούδες του, έφυγαν από την Ινδία στο Πακιστάν και από εκεί, οι γονείς του βρέθηκαν στο Λονδίνο. Η οικογένεια που είχε οχτώ παιδιά (ο σημερινός Δήμαρχος, είναι το πέμπτο) ζούσε σε εργατικό διαμέρισμα στα προάστια του Λονδίνου. Ο Χάν, είναι δικηγόρος ειδικευμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει διατελέσει Υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το 2008 - 2009, και Υπουργός Μεταφορών από 2009 - 2010.

Το 2013 και το 2015 ονομάσθηκε "πολιτικός της χρονιάς", μεταξύ των μουσουλμάνων της Βρεταννίας.

Τα βασικά μέρη του προγράμματός του, αφορούν στην ανάπτυξη της κατοικίας, στην ανάπτυξη του κοινωνικού τομέα, στη μείωση των τιμών των υπηρεσιών και των αστικών μεταφορών καθώς και η άρνηση στην επέκταση του αεροδρομίου Χήθροου.

Η σύζυγος του Σααντίγια Αχμέντ, είναι επίσης δικηγόρος και έχει δύο κόρες. Ο νέος Δήμαρχος αγαπάει το ποδοσφαιρο, το κρίκετ, αλλά κύρια την πυγμαχία. Είναι και ο ίδιος πυγμάχος.


bsgreeks.blogspot.com