Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.


 Το ΝΑΤΟ στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προγραμματίζει την εγκατάσταση τεσσάρων ταγμάτων συνολικής δύναμης 4.200 ανδρών, στην Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διαθέσουν δύο τάγματα ενώ Γερμανία και Μ.Βρετανία θα συμμετάσχουν με ένα η καθεμία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ουόρκ, αυτά τα μέτρα, έρχονται "ως απάντηση στη στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας" στην περιοχή. 

Αυτό αναφέρει σήμερα η The Wall Street Journal. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Γερμανία έχει ήδη ανακοινώσει την ετοιμότητά της να δημιουργήσει τάγμα, που θα έχει τη βάση του στη Λιθουανία. "Αυτό τον καιρό, εξετάζουμε, πως μπορούμε να ενισχύσουμε την κοινή μας δραστηριότητα στα ανατολικά της συμμαχίας", δήλωσε στις 29 Απριλίου η Άγκελα Μέρκελ. Πάντως η τελική απόφαση για τη βάση του γερμανικού τάγματος δεν έχει ακόμη ληφθεί.

Ο Υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ουόρκ, επιβεβαίωσε στην εφημερίδα την αριθμητική δύναμη των τμημάτων που θα τοποθετήσει το ΝΑΤΟ στις Βαλτικές χώρες.
 4.200 στρατιώτες, 250 τεθωρακισμένα (άρματα μεταφοράς προσωπικού, άρματα μάχης, αυτικινούμενο πυροβολικό τύπου Paladin), καθώς και 1750 ελαφρά θωρακισμένα οχήματα Humvee.

 Σύμφωνα με τον Υφυπουργό στα σύνορα των βαλτικών χωρών «οι Ρώσοι πραγματοποιούν πολλές ξαφνικές στρατιωτικές ασκήσεις ακριβώς σε αυτά τα σύνορα. Από την άποψή μας, μπορούμε να το σχολιάσουμε αυτό ως μια εξαιρετικά προβοκατόρικη συμπεριφορά".


Έντονη η αντίδραση της Ρωσίας που κατηγορεί το ΝΑΤΟ για παραβίαση των συμφωνιών κοινής δράσης.

bsgreeks.blogspot.com
με πληροφορίες από The Wall Street Journal