Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Η Αθάνατη Εληνίδα μάνα!!! Μάνα είναι Μόνο Μία!!!

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας σήμερα... αλλά θεωρούμε χρήσιμο να τιμήσουμε ιδιαίτερα τις δικές μας. Γιατί πραγματικά "Μάνα είναι μόνο μία" και "Σαν την Ελληνίδα μάνα απλά δεν υπάρχει". Δύο φράσεις κλισέ που ανταποκρίνονται όμως απόλυτα στη πραγματικότητα.

«Η μάνα εν κρύο νερόν και σο ποτήρ' κε μπαίν'! Η μάνα να μη ίνεται, η μάνα να μη εν» (ήτοι, Η μάνα είναι κρύο νερό και δεν μπαίνει στο ποτήρι. Σαν τη μάνα δεν γίνεται, σαν τη μάνα δεν υπάρχει).

Όσο και να θέλουμε να το κρύψουμε οι στίχοι αυτού του γνωστού ποντιακού τραγουδιού, ανταποκρίνονται πλήρως κατά την ταπεινή μου άποψη, στα αισθήματα όλων μας απέναντι στις μητέρες μας. Από εκεί και πέρα όμως ... δεν μπορούμε παρά να σχολιάσουμε με σκωπτικό τρόπο τη μοναδική συμπεριφορά του Παγκόσμιου φαινομένου που λέγεται Ελληνίδα Μάνα.

Ως ένδειξη τιμής στην Ελληνίδα μάνα δημοσιέυουμε μερικές από τις φράσεις κλισέ που δεν υπάρχει περίπτωση να μήν έχει ακούσει κάποιος ή κάποια από εμάς ...

- "Δεν θα κάνεις παιδιά; εύχομαι να σου κάνουν τα ίδια που κάνεις εσύ σε μένα" .. εναλλακτικά ... "όταν πεθάνω θα καταλάβεις την αξία μου"

- "Δεν έχει γιατί ... γιατί έτσι είπα εγώ"


- "Να ντύνεσαι να μην κρυώσεις" ... εναλλακτικα ... "πάρε μια ζακέτα μαζί σου μην κρυώσεις".

- Επιτραπέζιες φράσεις. "Αν δε φας όλο το φαί σου δε θα μεγαλώσεις", "αν δεν αδειάσεις το πιάτο σου δε θα σηκωθείς από το τραπέζι", "εδώ υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν να φάνε ... και εσύ ...",
"αφού δε θες να φας άλλο, δεν έχει ούτε γλυκό", "θα το φας και θα πεις κι ένα τραγούδι"/

- Της κουζίνας "ποιος θα σε πάρει; ούτε καφέ δεν ξέρεις να φτιάχνεις....", "όχι έτσι .. δες πως το κάνω εγώ"

- "Άντε έξω να παίξεις ... τόσο ωραίο καιρό έχει σήμερα.."

- "Ίδιος/ίδια ο πατέρας σου είσαι" ή "τα χούγια του πατέρα σου πήρες"
- Σπιτικές εκφράσεις. "Δε θα ησυχάσεις αν δεν το σπάσεις. Έτσι δεν είναι;" ... αφού το σπάσεις .. "είχες δεν είχες τα κατάφερες" και "να πας στο δωμάτιο σου και να μην ξαναβγείς από εκεί". Και το κορυφαίο φυσικά "στο δικό σου σπίτι να βάλεις τους δικούς σου κανόνες"

- Ταξιδιωτικές. "Να προσέχεις", "Να μην τρέχεις", "Να τρως" και "όταν φτάσεις να πάρεις τηλέφωνο"

- Της κρίσης. "σβήσε το φως .. μετοχές στη ΔΕΗ έχουμε;", "σκουλαρίκι το έχεις κάνει το τηλέφωνο"

- Συγκριτικές. "δεν βλέπεις τον τάδε ...", "δε με νοιάζουν οι άλλοι με νοιάζεις εσύ"

- Ιατρικές. "Μάτι είναι", "Παλι σε ματιάσανε αγόρι μου" ..

Ο κατάλογος, θα μπορούσε να είναι ατελείωτος... 

Η Ελληνίδα μάνα είναι τα πάντα και βρίσκεται παντού ... και μην προσπαθείτε να κρυφτείτε. Οι συμβουλές της ... ηχούν στ' αυτιά μας και ασυναίσθητα μεταδίδονται και από εμάς στα παιδιά μας .

Η ελληνίδα μάνα είναι μοναδική και ανάλογό της δε θα βρούμε στον κόσμο όλο.

Χρόνια της Πολλά λοιπόν σήμερα και όλη μας την αγάπη...

bsgreeks.blogspot.com