Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

18 Μαίου 2009. Ο Ιβάν Σαββίδης επιστρέφει την Εικόνα του Αγίου Παντελεήμωνα στο Νεοαθωνικό Μοναστήρι στην Αμπχαζία.

Του Θράσου Ευτυχίδη.

Έχω πει πάρα πολλές φορές ότι με τον Ιβάν Σαββίδη είχα την τύχη να ζήσω μοναδικές στιγμές. Μια από αυτές είναι και η επιστροφή της κλεμμένης εικόνας του Άγιου Παντελεήμωνα στον Νεοαθωνικό Μοναστήρι στην Αμπχαζία. Είναι μια άγνωστη για πολλούς Έλληνες ιστορική στιγμή, την οποία είχα την τύχη και την τιμή να ζήσω.

Ο Ιβαν Σαββίδης και ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας Γκριζλόφ σηκώνουν τιμητικά την εικόνα πριν εισέλθει και πάλι στο Μοναστήρι 92 χρόνια μετά την ημέρα που χάθηκε. (φώτο: Max Titov, από το Αρχείο Θ.Ευτυχίδη)

To Νεοαθωνικό Μοναστήρι του Σίμωνα του Κανανίτη, χτίσθηκε σε τοποθεσία που επιλέχθηκε από μοναχούς του ρωσόρυθμου Μοναστηριού του Αγίου Παντελεήμωνα (του Οικουμενικού Πατριαρχείου) του Αγίου Όρους Όρος στα 1875, με δαπάνες και συμμετοχή του Αυτοκράτορα της Ρωσίας Αλέξανδρου ΙΙΙ. Μέχρι την επανάταση του 1917 το Μοναστήρι ήταν ένα από τα κύρια πνευματικά κέντρα στον Κάυκασο.
O Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας Γκριζλόφ, ο Ιβάν Σαββίδης και ο Πρόεδρος της Αμπχαζίας Μπαγκάπς στην εορταστική Λειτουργία (φώτο: Max Titov από το Αρχείο του Θ.Ευτυχίδη)

Το 1924 το Μοναστήρι έκλεισε από τις σοβιετικές αρχές "για αντισοβιετική προπαγάνδα". Πολλά από τα ιερά κειμήλια μεταξύ των οποίων και η κύρια εικόνα του Αγίου Παντελεήμωνα χάθηκαν ή κλάπηκαν από το μοναστήρι. Το μοναστήρι μετατράπηκε σε αποθήκες. Την περίοδο 1960 - 1980 πηγές αναφέρουν ότι χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες ψυχαγωγικών προγραμμάτων των οίκων αναψυχής της παραλιακής ζώνης. Την περίοδο του πολέμου μεταξύ γεωργιανών και αμπχάζιων 1992 - 1993, μετατράπηκε σε νοσοκομείο. Το 1994 επιστράφηκε στους πιστούς.
Η εικόνα επιστρέφει στη θέση της (φώτο Θ. Ευτυχίδης)

Η εικόνα του Αγίου Παντελεήμωνα φιλοτεχνήθηκε από Μοναχούς στο Άγιο Όρος το 1896 και στάλθηκε στην Αμχαζία ως Ευλογία  Τη χαμένη εικόνα έψαχνε και ανακάλυψε ο Ιβάν Σαββίδης. Χωρίς να σκεφθεί ιδιαίτερα την αγόρασε καταβάλωντας ένα ποσό που μέχρι σήμερα παραμένει μυστικό δικό του. "Ως πιστός, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και θεωρώ ευλογία ότι, μου δόθηκε η ευκαιρία να επιστρέψω την εικόνα στη θέση της", είχε δηλώσει τότε ο Ιβάν Σαββίδης.

Φώτο: Мax Titov από το Αρχείο του Θ.Ευτυχίδη
Στις 18 Μαίου του 2009 σε μια εντυπωσιακή τελετή η εικόνα επέστρεψε στη φυσική της θέση. Κοζάκοι και Πόντιοι με παραδοσιακές στολές σήκωσαν την εικόνα και τη μετέφεραν στο Μοναστήρι επικεφαλής μιας πορείας περίπου 1000 πιστών κλήρου και λαού. Η Εικόνα ΄κατά την άφιξη της στο Μοναστήρι, έγινε δεκτή με καμπανοκρουσίες αλλά και τους τιμητικούς κανονιοβολισμούς δύο ρωσικών αντιτορπιλικών.
O Ιβαν Σαββίδης με τον Ηγούμενο του Μοναστηριού Ανδρέα. (φωτο: Θ.Ευτυχίδης)

Στην τελετή συμμετείχε ο τότε Πρόεδρος της Αμπχαζίας Μπαγκάμπς, ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γκριζλόφ και φυσικά το τιμώμενο πρόσωπο, ο άνθρωπος που έφερε πίσω την εικόνα, ο έλληνας Πόντιος Ιβάν Σαββίδης.   

bsgreeks.blogspot.gr