Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ. "Η φιλία μεταξύ των δύο κρατών δεν έχει σύνορα." Τα βασικά σημεία της κοινής δήλωσης Πούτιν - Σι Τζινπινγκ

Και κάπου εδώ, τα δεδομένα αλλάζουν, πλέον απέναντι στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ βρίσκεται όχι μόνο η Ρωσία, αλλά και η Κίνα.

Αυτά είναι τα κυριότερα σημεία της κοινής δήλωσης των Προέδρων της Ρωσίας, Βλαντιμηρ Πούτιν και Κίνας Σι Τζινπινγκ.


 Σχέσεις Μόσχας και Πεκίνου

- Ο νέος τύπος των ρωσο-κινεζικών σχέσεων ξεπερνά τις στρατιωτικοπολιτικές συμμαχίες του Ψυχρού Πολέμου: «Η φιλία μεταξύ των δύο κρατών δεν έχει σύνορα, δεν υπάρχουν απαγορευμένες ζώνες συνεργασίας, η ενίσχυση της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας δεν στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών. δεν επηρεάζεται από το ασταθές διεθνές περιβάλλον και τις αλλαγές της κατάστασης σε τρίτες χώρες».

- Η Μόσχα σημειώνει τη θετική σημασία της κινεζικής έννοιας μιας «κοινότητας με κοινό πεπρωμένο για την ανθρωπότητα» και το Πεκίνο σημειώνει τον θετικό ρόλο των ρωσικών προσπαθειών για τη διαμόρφωση ενός δίκαιου πολυπολικού συστήματος διεθνών σχέσεων.

- Η Ρωσία και η Κίνα σκοπεύουν να εντείνουν την ενοποίηση των αναπτυξιακών σχεδίων της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και της πρωτοβουλίας One Belt, One Road και θα ενισχύσουν τη συνεργασία στο πλαίσιο πολυμερών μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών.

- Η Μόσχα και το Πεκίνο θα αυξήσουν τη συνεργασία στην ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων και φαρμάκων κατά του κορωνοϊού. Αντιτίθενται στην πολιτικοποίηση του προβλήματος της προέλευσης μιας νέας μόλυνσης - «βρίσκεται στο επιστημονικό επίπεδο».

- Τα μέρη σκοπεύουν να υποστηρίξουν σταθερά το απαραβίαστο των αποτελεσμάτων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και την καθιερωμένη μεταπολεμική παγκόσμια τάξη πραγμάτων και να αντισταθούν στις προσπάθειες διαστρέβλωσης και παραποίησης της ιστορίας της.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

- Η Ρωσία και η Κίνα αντιτίθενται στην περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ και καλούν τη συμμαχία να εγκαταλείψει τις προσεγγίσεις του Ψυχρού Πολέμου. Το Πεκίνο «κατανοεί και υποστηρίζει» τις ρωσικές προτάσεις για τη διαμόρφωση μακροπρόθεσμων εγγυήσεων ασφάλειας στην Ευρώπη.

- Αντιτίθενται στον σχηματισμό «δομών κλειστού μπλοκ και αντίπαλων στρατοπέδων» στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και «παραμένουν σε μεγάλη επαγρύπνηση σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις στην ειρήνη και τη σταθερότητα» της στρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών στον Ινδο-Ειρηνικό. Ειδικότερα, και οι δύο πλευρές ανησυχούν σοβαρά για τη δημιουργία της εταιρικής σχέσης AUKUS μεταξύ των ΗΠΑ, του ΗΒ και της Αυστραλίας.

- Η Μόσχα και το Πεκίνο προτρέπουν την Ουάσιγκτον να εγκαταλείψει τα σχέδια ανάπτυξης επίγειων πυραύλων μέσου και μικρότερου βεληνεκούς στην Ευρώπη και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και θα ενισχύσουν τον συντονισμό σε αυτό το θέμα.

- Τα μέρη καταδικάζουν επίσης την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από ορισμένες διεθνείς συνθήκες: «Η καταγγελία ορισμένων σημαντικών διεθνών συμφωνιών στον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο στη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. "

Διεθνείς σχέσεις

- Η Μόσχα και το Πεκίνο ανησυχούν βαθιά για τις προκλήσεις στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας και είναι βέβαιοι ότι κανένα κράτος δεν μπορεί και δεν πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλειά του σε βάρος άλλων.

- Επιβεβαιώνουν τη «σταθερή αμοιβαία υποστήριξη» σε θέματα προστασίας των θεμελιωδών συμφερόντων, της κρατικής κυριαρχίας και της εδαφικής τους ακεραιότητας. Η Μόσχα τηρεί την αρχή της «μίας Κίνας» και αντιτίθεται στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν «με οποιαδήποτε μορφή».

- Η Ρωσία και η Κίνα σκοπεύουν να αντιταχθούν στην παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων χωρών «με κάθε πρόσχημα», να αντιταχθούν στις λεγόμενες έγχρωμες επαναστάσεις και θα αυξήσουν τη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα.

- Όλες οι πυρηνικές δυνάμεις θα πρέπει «να εγκαταλείψουν τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου και τα παιχνίδια μηδενικού αθροίσματος, να μειώσουν τον ρόλο των πυρηνικών όπλων στις πολιτικές τους <...>, να αποσύρουν τα πυρηνικά όπλα που αναπτύσσονται στο εξωτερικό, να αποκλείσουν την απεριόριστη ανάπτυξη της παγκόσμιας αντιπυραυλικής άμυνας».

- Η Μόσχα και το Πεκίνο αντιτίθενται στις προσπάθειες να μετατραπεί το διάστημα σε «αρένα ένοπλης σύγκρουσης» και ζητούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό για τη σύναψη πολυμερούς συνθήκης για την αποτροπή της τοποθέτησης όπλων στο διάστημα. Οι δεσμεύσεις των χωρών να μην είναι οι πρώτες που θα το τοποθετήσουν «θα πρέπει να συμπληρώνουν, αλλά όχι να αντικαθιστούν» μια νομικά δεσμευτική συμφωνία.

- Η Ρωσία και η Κίνα υπερασπίζονται ένα πολυμερές εμπορικό σύστημα βασισμένο στον κεντρικό ρόλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και ενάντια στον προστατευτισμό. Αντιτίθενται επίσης στη δημιουργία νέων φραγμών στο διεθνές εμπόριο με το πρόσχημα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Αρχές δημοκρατίας

- Η Μόσχα και το Πεκίνο συμφωνούν ότι η δημοκρατία δεν είναι "προνόμιο μεμονωμένων κρατών": "Η δημοκρατία δεν χτίζεται σύμφωνα με στένσιλ. Ανάλογα με την κοινωνικοπολιτική δομή, την ιστορία, τις παραδόσεις και τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά ενός συγκεκριμένου κράτους, ο λαός του έχει το δικαίωμα να επιλέγουν τέτοιες μορφές και μεθόδους εφαρμογής της δημοκρατίας που ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες ενός δεδομένου κράτους.Το δικαίωμα να κρίνουμε αν ένα κράτος είναι δημοκρατικό επιφυλάσσεται μόνο για τον λαό του».

- «Οι προσπάθειες μεμονωμένων κρατών να επιβάλουν σε άλλες χώρες «δημοκρατικά πρότυπα» <...> αποτελούν στην πραγματικότητα παράδειγμα καταπάτησης της δημοκρατίας και αποχώρησης από το πνεύμα και τις αληθινές αξίες της». Η υπεράσπιση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης σε άλλες χώρες και ανάμειξης στις εσωτερικές τους υποθέσεις.

- Όλα τα κράτη πρέπει να ακολουθούν τις βασικές αρχές στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά «λόγω εθνικών ιδιαιτεροτήτων <...> είναι απαραίτητο να συσχετιστεί η οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την πραγματική κατάσταση σε μια συγκεκριμένη χώρα».

- Η Ρωσία και η Κίνα υποστηρίζουν ίσα δικαιώματα για τον έλεγχο του Διαδικτύου και θεωρούν απαράδεκτες οποιεσδήποτε προσπάθειες περιορισμού του κυριαρχικού τους δικαιώματος να ρυθμίζουν και να διασφαλίζουν την ασφάλεια των εθνικών τους τμημάτων.

Πηγή: TASS                                                                        bsgreeks.blogspot.com