Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Αποκάλυψη από τους New York Times. Αξιωματούχοι απέτρεψαν τον Τράμπ από χτύπημα εναντίον του Ιράν την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου.

 Ο Τραμπ ζήτησε επιλογές για επίθεση στο Ιράν για να σταματήσει το αναπτυσσόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος αποθαρρύνθηκε από το να προχωρήσει σε χτύπημα εναντίον του Ιράν από συμβούλους που τον προειδοποίησαν ότι αυτό θα μπορούσε να επιφέρει κλιμάκωση και μια ευρύτερη σύγκρουση τις τελευταίες εβδομάδες στο αξίωμά του.


Από τους Eric Schmitt, Maggie Haberman, David E. Sanger, Helene Cooper και 

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - Ο Πρόεδρος Τραμπ ρώτησε ανώτερους αξιωματούχους σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Οβάλ Γραφείο την Πέμπτη, εάν είχε επιλογές να αναλάβει δράση κατά της κύριας πυρηνικής τοποθεσίας του Ιράν τις επόμενες εβδομάδες. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μια ημέρα αφότου οι διεθνείς επιθεωρητές ανέφεραν σημαντική αύξηση στο απόθεμα πυρηνικών υλικών της χώρας, δήλωσαν τέσσερις εν ενεργεία και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ τη Δευτέρα.

Μια σειρά από ανώτερους αξιωματούχους, απέτρεψαν τον πρόεδρο να προχωρήσει σε στρατιωτική ενέργεια. Οι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων - ο Αντιπρόεδρος Mike Pence, ο Υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo, ο Αναπληρωτής Γραμματέας Άμυνας Christopher C. Miller και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Mark A. Milley, - προειδοποίησαν ότι ένα χτύπημα εναντίον των εγκαταστάσεων του Ιράν θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε κλιμάκωση και σε μια ευρύτερη σύγκρουση τις τελευταίες εβδομάδες της προεδρίας του κ. Trump.

Οποιαδήποτε χτύπημα - είτε με πύραυλο είτε με κυβερνοεπίθεση - σχεδόν σίγουρα θα επικεντρωθεί στο Natanz, όπου ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ανέφερε την Τετάρτη ότι το απόθεμα ουρανίου του Ιράν ήταν τώρα 12 φορές μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο βάσει της πυρηνικής συμφωνίας που ο κ. Trump εγκατέλειψε το 2018. Ο οργανισμός σημείωσε επίσης ότι το Ιράν δεν είχε επιτρέψει την πρόσβαση σε άλλη ύποπτη τοποθεσία όπου υπήρχαν αποδείξεις προηγούμενης πυρηνικής δραστηριότητας.

Ο κ. Τραμπ ρώτησε τους κορυφαίους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας για ποιες επιλογές ήταν διαθέσιμες και πώς να απαντήσει, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Αφού ο κ. Πομπέο και ο στρατηγός Μίλεϊ, περιέγραψαν τους πιθανούς κινδύνους της στρατιωτικής κλιμάκωσης, οι αξιωματούχοι εγκατέλειψαν τη συνάντηση πιστεύοντας ότι μια πυραυλική επίθεση  εναντίον του Ιράν ήταν εκτός σχεδίων, σύμφωνα με αξιωματούχους της Προεδρίας που γνώριζαν τη συνάντηση.

Ο κ. Τραμπ ίσως να εξακολουθεί να ψάχνει τρόπους να χτυπήσει το Ιράν ή και συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένων πολιτοφυλακών στο Ιράκ, ανέφεραν αξιωματούχοι. Μια μικρότερη ομάδα συμβούλων εθνικής ασφάλειας συναντήθηκε αργά την Τετάρτη για να συζητήσει το Ιράν, μια μέρα πριν από τη συνάντηση με τον πρόεδρο.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό του γεγονότος.

Το επεισόδιο καταδεικνύει πώς ο κ. Τραμπ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια σειρά από παγκόσμιες απειλές κατά τις τελευταίες εβδομάδες στο γραφείο του. Ένα χτύπημα εναντίον του Ιράν μπορεί να μην παίζει καλά στη βάση του, η οποία σε μεγάλο βαθμό αντιτίθεται σε μια βαθύτερη αμερικανική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, αλλά θα μπορούσε να δηλητηριάσει τις σχέσεις με την Τεχεράνη, ώστε να είναι πολύ πιο δύσκολο για τον εκλεγμένο Πρόεδρο Joseph R. Biden Jr. να αναβιώσει την πυρηνική συμφωνία του Ιράν του 2015, όπως έχει υποσχεθεί να κάνει.

Από τότε που ο Τραμπ απέλυσε τον υπουργό Άμυνας Mark T. Esper και άλλους κορυφαίους συμβούλους του Πενταγώνου την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Άμυνας και άλλοι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας εξέφρασαν ιδιωτικές ανησυχίες ότι ο πρόεδρος ενδέχεται να ξεκινήσει επιχειρήσεις, είτε προφανείς είτε μυστικές, εναντίον του Ιράν ή άλλων αντιπάλων στο τέλος της θητείας του.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, δε συμβαίνουν πρώτη φορά. Δεν είναι η πρώτη φορά που η πολιτική του Ιράν εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες μιας αποχωρούσας διοίκησης. Κατά τις τελευταίες ημέρες της κυβέρνησης Μπους το 2008, Ισραηλινοί αξιωματούχοι, ανησυχούσαν ότι η επερχόμενη κυβέρνηση Ομπάμα θα προσπαθούσε να την εμποδίσει να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ζήτησε βόμβες εναντίον καταφυγίων, ειδικούς και πληροφορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την καθοδήγηση ενός Ισραηλινού χτυπήματος.

Αναδημοσίευση από The New York Times