Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Δραστηριότητα του Υπουργείου Εξωτερικών Σήμερα. Δηλώσεις - Ανακοινώσεις.


 

Αθήνα, Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με συμμετοχή Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην σημερινή τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ (19.11.2020)

Κατά τη διάρκεια του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο έλαβε χώρα με τη μορφή τηλεδιάσκεψης, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε διεξοδικά στις συνεχιζόμενες παράνομες προκλητικές τουρκικές ενέργειες. Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1-2 Οκτωβρίου είχε αποφασίσει να ξεκινήσει ένα "θετικό διάλογο" με την Τουρκία, υπό τον σαφή όρο «ότι η Τουρκία θα προέβαινε σε εποικοδομητικές προσπάθειες προκειμένου να σταματήσουν οριστικά οι παράνομες ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε στο πλαίσιο αυτό ότι, η Τουρκία έκανε ακριβώς το αντίθετο, κλιμακώνοντας τις παράνομες ενέργειες της σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, και ουσιαστικά αγνοεί την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων της με την ΕΕ και τα Κράτη Μέλη της.

Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών μίλησε για την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα Βαρώσια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η περίκλειστη πόλη «δεν είναι χώρος για πικ-νικ» και ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί προσβολή για όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Επανέλαβε επί τούτου, ότι η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την ενέργεια αυτή που παραβαίνει ανοιχτά αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κατέληξε επί του σημείου, υπογραμμίζοντας ότι δυστυχώς με υπευθυνότητα της Τουρκίας δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο για «θετικό διάλογο με την Τουρκία» και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προετοιμάσει και να υιοθετήσει άμεσα τα κατάλληλα μέτρα που θα αναγκάσουν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τη Γαλλία και την Αυστρία μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες τονίζοντας ότι οι Ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι διαπραγματεύσιμες.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ανησυχητική κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ λόγω της παρουσίας ξένων μαχητών στην ευρύτερη περιοχή και εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη σύρραξη στην Αιθιοπία.

Ψηφιακός απολογισμός της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Θεσμικές παρακαταθήκες και ψηφιακές επιτυχίες αφήνει πίσω της η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο τιμόνι της οποίας ήταν τους τελευταίους έξι μήνες ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Οργανισμού.

Τις επιτυχίες της Ελληνικής Προεδρίας παρουσίασε ο κ. Βαρβιτσιώτης κατά τη χθεσινή τελετή παράδοσης - παραλαβης της Προεδρίας στη Γερμανία.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των Υπουργών προβλήθηκε βίντεο απολογισμού με τα μεγάλα γεγονότα της εξάμηνης Ελληνικής Προεδρίας με τίτλο: "6 Months in 6 Minutes".

Ειδικότερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός αφού απαρίθμησε τις ποικίλες πολιτικές και πολιτιστικές δράσεις που πραγματοποίησε η εξάμηνη Ελληνική Προεδρία, καθώς και τις θεσμικές παρακαταθήκες της- δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη «Διακήρυξη των Αθηνών» και την ίδρυση του Παρατηρητηρίου για τη Μελέτη της Ιστορίας- αναφέρθηκε εκτενώς στον ψηφιακό χαρακτήρα της Ελληνικής Προεδρίας.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η Ελληνική Προεδρία ήταν η πρώτη πλήρως Ψηφιακή Προεδρία (e - chairmanship) στην ιστορία του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι συναντήσεις, τα συνέδρια, οι εκδηλώσεις, τα σεμινάρια και τα εργαστήρια της Ελληνικής Προεδρίας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά.

Αυτό εξασφάλισε, κατ’ αρχάς, την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών του Οργανισμού, στέλνοντας σε όλη την Ευρώπη το ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο Οργανισμός εξακολουθεί να επαγρυπνά για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παράλληλα, όμως, επέτρεψε να έρθει το Συμβούλιο πιο κοντά στους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι αντιλήφθηκαν έτσι ότι «δουλεύουμε από κοινού για την υπεράσπιση των θεμελιωδών ελευθεριών τους», όπως δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τον «ψηφιακό απολογισμό της Ελληνικής Προεδρίας» της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Επιτροπής, πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις:

·         77 τηλεδιασκέψεις και ψηφιακές συναντήσεις, οι οποίες κάλυψαν περίπου 6.000 λεπτά ψηφιακής επικοινωνίας, εκ των οποίων:
·         4 Υπουργικές Σύνοδοι (ψηφιακές)
·      26 ψηφιακά διεθνή σεμινάρια και εκδηλώσεις, επικεντρωμένα σε θέματα προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας (Νέοι, ισότητα των φύλων, ενδοοικογενειακή βία και βία κατά των γυναικών, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως παιδιά, ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες, Ρομά).
·       16 τηλεδιασκέψεις ή τηλεφωνικές συνομιλίες με Υπουργούς ή Υφυπουργούς των κρατών μελών για να παρουσιαστούν οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας
·         10 ψηφιακές συζητήσεις στο πλαίσιο της σειράς "In discussion with ..."
·         4 Τηλεδιασκέψεις και Ανταλλαγές απόψεων με τη Διαρκή Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης
·         11 Μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου του κεντρικού πολιτιστικού γεγονότος της Ελληνικής Προεδρίας (8.7.2020).
·         4 Κοινές Τριμερείς Δηλώσεις με τους θεσμούς του Συμβουλίου της Ευρώπης
·         1 Τρίλογος με τη Γενική Γραμματέα και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία
·         1 Τηλεδιάσκεψη με το Μόνιμο Συμβούλιο του ΟΑΣΕ προκειμένου να παρουσιαστούν οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας.


Ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Α. Παπαϊωάννου (20.11.2020)

Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 10:30 θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας (zoom meeting), λόγω περιορισμών που επιβάλει η πανδημία.

Ενδιαφερόμενοι παρακολουθήσουν ενημέρωση, οποίοι δεν έχουν δηλώσει ηλεκτρονική δ/νσή τους στην οποία θα τους αποσταλεί σχετικό link, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με Υπηρεσία Ενημέρωσης και Δημόσιας Διπλωματίας ( pressof3@mfa.gr ).

mfa.gr