Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ερντογαν. Η Μόσχα αρνήθηκε την ανάπτυξη τουρκικής "ειρηνευτικής δύναμης". Συμμετοχή των Τούρκων στο κέντρο ελέγχου κατάπαυσης του πυρός.

 Μόσχα 10 Νοεμβρίου 2020

Η Ρωσική Προεδρία ανακοίνωσε την πραγματοποίηση τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Προέδρου Πούτιν και του Προέδρου Ερντογάν. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

"Με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του για την ύπαρξη συμφωνίας με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεβ και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν, που αποτυπώθηκε σε τριμερή δήλωση της 9ης Νοεμβρίου 2020.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαίνεσε τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Ρωσίας, οι οποίες δημιουργούν μια καλή βάση για την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης και συνολικής διευθέτησης της σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η σημασία της επίτευξης συμφωνίας για πλήρη κατάπαυση του πυρός, η οποία κατέστησε δυνατή τη διακοπή της αιματοχυσίας, επισημάνθηκε ιδιαίτερα. Συμφωνήθηκε μια περαιτέρω στενή αλληλεπίδραση στο πλαίσιο της εφαρμογής ενός συνόλου μέτρων που προβλέπονται στη δήλωση.

Συζήτησαν επίσης θέματα συνεργασίας για τη Συρία, συμπεριλαμβανομένου του συντονισμού για την προώθηση της προόδου της πολιτικής διαδικασίας και την επίλυση ανθρωπιστικών προβλημάτων.

Οι τοπικές πτυχές της καταπολέμησης της εξάπλωσης της λοίμωξης του κορανοϊού εξετάστηκαν επίσης. Επιβεβαιώθηκε η πρόθεση για την εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ των υπουργείων υγείας και άλλων εξειδικευμένων δομών των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης της από κοινού παραγωγής εμβολίων.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τον τακτικό διάλογο σε διάφορες μορφές"

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε την ανάπτυξη και τουρκικής "ειρηνευτικής δύναμης" κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τη ρωσική πλευρά. 

Δήλωση Δημήτρι Πεσκόφ. Κανένας Τούρκος στο Καραμπάχ.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής Προεδρίας σε δηλώσεις του τόνισε ότι "ανάπτυξη τουρκικής δύναμης στην περιοχή δεν συμφωνήθηκε". "Τούρκοι στρατιώτες δεν θ αναπτυχθούν στο Καραμπάχ".

"Όσον αφορά τη δημιουργία κοινού κέντρου παρατήρησης στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, αυτό αποτελεί αντικείμενο ξεχωριστής συμφωνίας".

BSGREEKS