Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

30 Χρόνια από τη Σύνοδο Κορυφής του Παρισιού και το Χάρτη του Παρισιού για μια νέα Ευρώπη.

Η Σύνοδος Κορυφής των Παρισίων - Το τέλος του Ψυχρού Πο,λέμου

 Το διάστημα 19-21 Νοεμβρίου 1990 συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι οι ηγέτες των χωρών-μελών της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και έλαβαν κοσμοϊστορικές αποφάσεις, οι οποίες σήμαναν το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ήταν οι ηγέτες 32 ευρωπαϊκών χωρών (συμπεριλαμβανομένης της Σοβιετικής Ένωσης), των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στη Σύνοδο από τον Πρωθυπουργό κ. Κωνταντίνο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Αντώνη Σαμαρά.

Με τις πρόσφατες τότε εξελίξεις στο ανατολικό τμήμα της, τις καταρρεύσεις των κομμουνιστικών καθεστώτων και τις συνέπειές τους, η μορφή της Ευρώπης είχε αλλάξει ριζικά σε σχέση με την κατάσταση που είχε παγιωθεί από το τέλος του B’ Παγκοσμίου Πολέμου και εντεύθεν. Αυτή τη νέα πραγματικότητα ήλθαν να επισημοποιήσουν και να θεσμοθετήσουν τότε οι ηγέτες της ΔΑΣΕ. Υπέγραψαν ένα έγγραφο υψίστης ιστορικής σημασίας, τον Χάρτη των Παρισίων για τη Νέα Ευρώπη, με τον οποίο δεσμεύονταν να σέβονται και να τηρούν τις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προωθούν τη διεθνή συνεργασία με σκοπό την οικονομική ανάπτυξη.

"Η εποχή της αντιπαράθεσης και της διχοτόμησης της Ευρώπης έχει τελειώσει. Δηλώνουμε
ότι στο εξής οι σχέσεις μας θα βασίζονται στον σεβασμό και τη συνεργασία.

Η Ευρώπη απελευθερώνεται από την κληρονομιά του παρελθόντος. Το θάρρος ανδρών και γυναικών, η δύναμη της βούλησης των λαών και η δύναμη των ιδεών της τελικής πράξης του Ελσίνκι άνοιξαν μια νέα εποχή δημοκρατίας, ειρήνης και ενότητας στην Ευρώπη.

Η δική μας στιγμή είναι η εκπλήρωση των ελπίδων και προσδοκιών που λατρεύουν οι λαοί μας εδώ και δεκαετίες: σταθερή προσήλωση στη δημοκρατία που βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. ευημερία μέσω της οικονομικής ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης · και ίση ασφάλεια για όλες τις χώρες μας. "

Αυτά τα λόγια του Χάρτη του Παρισιού για μια Νέα Ευρώπη τεκμηριώνουν το πνεύμα της Δεύτερης Διάσκεψης Κορυφής της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (πρόδρομος του σημερινού ΟΑΣΕ), όπου συναντήθηκαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων 34 συμμετεχόντων κρατών για να συζητήσουμε το μέλλον της Ευρώπης μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Η Σύνοδος Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στο Palais de L'Elysée από τις 19 έως τις 21 Νοεμβρίου 1990, αποτέλεσε επίσης σημείο καμπής στην ιστορία της ΔΑΣΕ.

Από τη ΔΑΣΕ στον ΟΑΣΕ

Η ΔΑΣΕ κλήθηκε να διαδραματίσει το ρόλο της στη διαχείριση της ιστορικής αλλαγής, που λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη και να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις της μετα-Ψυχρού Πολέμου εποχής. Ρόλος που οδήγησε στην απόκτηση μόνιμων θεσμών και επιχειρησιακών ικανοτήτων (τέσσερα χρόνια αργότερα, η ΔΑΣΕ μετονομάστηκε ως Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη).

Τα συμμετέχοντα κράτη αποφάσισαν επίσης ότι θα διεξαχθούν επακόλουθες συνεδριάσεις της Συνόδου Κορυφής των Παρισίων κάθε δύο χρόνια και ότι ένα Συμβούλιο Υπουργικού Επιπέδου, αποτελούμενο από υπουργούς Εξωτερικών των συμμετεχόντων κρατών, θα συνέρχεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο ως το κεντρικό φόρουμ για τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας της ΔΑΣΕ. Συμφώνησαν ότι μια Επιτροπή Ανώτερων Αξιωματούχων (σημερινό Μόνιμο Συμβούλιο) «θα προετοιμάσει το έργο του Συμβουλίου, θα εκτελέσει τις αποφάσεις του, θα επανεξετάσει τα τρέχοντα ζητήματα και θα εξετάσει το μελλοντικό έργο της ΔΑΣΕ, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεών της με άλλα διεθνή φόρα».

Για να υποστηρίξουν αυτά τα όργανα, ζήτησαν τη δημιουργία μιας Γραμματείας ΔΑΣΕ στην Πράγα, ενός Κέντρου Πρόληψης Συγκρούσεων στη Βιέννη και ενός Γραφείου Ελεύθερων Εκλογών (σήμερα Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) στη Βαρσοβία.

Μια νέα γενιά μεγάλωσε μετά την υπογραφή του Χάρτη του Παρισιού για μια Νέα Ευρώπη. Δυστυχώς, δεν έχει βιώσει ειρήνη όλη η περιοχή του ΟΑΣΕ ούτε μπόρεσε να αποκομίσει τα οφέλη της συνεργασίας που χαρακτηρίζεται από βούληση να ξεπεραστεί το διχαστικό παρελθόν.

BSGREEKS με πληροφορίες από OSCE.org και tovima.gr