Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Επιχείρηση "ΕΙΡΗΝΗ". 'Εντονη αντίδραση της Τουρκίας για νηοψία από γερμανική φρεγάτα στ ανοιχτά της Πελοπονήσου

ΑΓΚΥΡΑ, 23 Νοεμβρίου 2020 

Η είδηση ανήκει στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού. Παρουσιάζει ενδιαφέρον ως προς τον τρόπο που παρουσιάζεται ως προς τη συμμετοχή της χώρας μας στην επιχείρηση, αλλά και την ίδια την επιχείρηση. Η είδηση μεταφέρεται από την Hurriyet με τον σαφώς στοχοποιητικό για την χώρα μας τίτλο "Η υπό ελληνική διοίκηση αποστολή της ΕΕ ελέγχει παράνομα τουρκικό πλοίο". Μη θίξουμε τη Γερμανία. Οι υπογραμμίσεις δικές μας.

Γράφει λοιπόν η Hurriyet:

"Μια γερμανική φρεγάτα που συμμετείχε στην υπό ελληνική διοίκηση ναυτική αποστολή της ΕΕ πραγματοποίησε πολύωρη παράνομη έρευνα στις 23 Νοεμβρίου σε ένα τουρκικό φορτηγό πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστικές προμήθειες στην Ανατολική Μεσόγειο στη Λιβύη που έχει υποστεί πόλεμο.

Σε αυτό που οι πηγές ασφαλείας περιέγραψαν ως «παράνομη συμπεριφορά», το φορτηγό πλοίο ROSELINA-A αναχαιτίστηκε από το γερμανικό πλοίο νοτιοδυτικά των νησιών της Πελοποννήσου για να ελεγχθεί το περιεχόμενό του μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, αποκαλύπτοντας μόνο ανθρωπιστικά υλικά, τρόφιμα και χρώματα.

Η φρεγάτα HAMBURG συμμετείχε στην Επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ, μια ευρωπαϊκή αποστολή που ξεκίνησε νωρίτερα αυτό το έτος για να επιβάλει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη χώρα της Βόρειας Αφρικής που έχει υποστεί πόλεμο, αν και κατηγορείται για μεροληψία υπέρ του πολέμαρχου Khalifa Haftar και των συμμάχων του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα παραβίασε το διεθνές δίκαιο, το οποίο απαιτεί από ένα συμβαλλόμενο μέρος να λάβει τη συγκατάθεση του κράτους σημαίας του πλοίου πριν πραγματοποιήσει αναζήτηση σε πλοίο, σύμφωνα με το νόμο της θάλασσας.

Προφανώς παραβιάζοντας αυτήν την αρχή, προσωπικό από τη γερμανική φρεγάτα HAMBURG, προσγειώθηκε στο ROSELINA-A από ελικόπτερο, ακόμη και όταν το πλήρωμα του φορτηγού πλοίου συνέλαβε τη σκηνή σε πλάνα.

Αφού μπλοκάραν την πορεία του ROSELINA-A προς το λιμάνι Μισράτα της Λιβύης για ώρες, οι στρατιωτικοί αποχώρησαν από το πλοίο όταν συνειδητοποίησαν ότι μετέφερε μόνο ανθρωπιστικές προμήθειες, τρόφιμα και χρώματα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, άνοιξαν όλα τα εμπορευματοκιβώτια στο πλοίο, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις ότι οι ενέργειές τους δεν είχαν άδεια από την Τουρκία και ως εκ τούτου ήταν παράνομες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία σκοπεύει να αναλάβει δράση ενώπιον διεθνών οργανισμών σχετικά με το περιστατικό, το οποίο επίσης παραβίασε την αρχή της «ελευθερίας της ανοικτής θάλασσας»."

BSGREEKS με πληροφορίες από HURRIYET