Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Τουρκική νότα σε Ε.Ε., Ιταλία και Γερμανία για την έρευνα σε τουρκικό πλοίο.

 ΑΓΚΥΡΑ, 24 Νοεμβρίου 2020

Οι επιτετραμμένοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ιταλίας και της Γερμανίας στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα κλήθηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας στις 23 Νοεμβρίου μετά από την παράνομη σύμφωνα με την Τουρκία έρευνα στο υπό τουρκική σημαία πλοίο ROZELINE A, από ναυτική αποστολή της ΕΕ μια ημέρα νωρίτερα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ιννάλ κάλεσε τους πρεσβευτές της ΕΕ και της Ιταλίας, καθώς και το γερμανό αναπληρωτή, καθώς ο γερμανός Πρέσβης απουσιάζει, αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Η Τουρκία τους επέδωσε διπλωματική νότα σχετικά με την έρευνα της Κυριακής στο φορτηγό πλοίο MV Roseline A στα πλαίσια της Επιχείρησης "ΕΙΡΗΝΗ", μια ευρωπαϊκή αποστολή που ξεκίνησε νωρίτερα αυτό το έτος για την επιβολή του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη που βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση. 

Η Νότα αναφέρει ότι «το περιστατικό είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο και ότι διατηρούνται τα δικαιώματά της Τουρκίας για αποζημίωση», δήλωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα τη Δευτέρα το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδίκασε την παράνομη σύμφωνα με την Τουρκία έρευνα της Κυριακής από μια γερμανική φρεγάτα.

Η Τουρκία είπε το πλοίο δεν παραβίαζε το εμπάργκο, το οποίο επιβάλλεται με προκατειλημμένο τρόπο υπέρ του πολέμαρχου Χαλίφα Χαφτάρ. Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, το τουρκικό πλοίο μετέφερε μόνο χρώματα, υλικά βαφής και ανθρωπιστική βοήθεια στο λιμάνι της Μισράτα της Λιβύης.

BSGREEKS με πληροφορίες από HURRIYET