Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Ο ρόλος του Τουρκικού Στρατού στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ποιός Τούρκος Στρατηγός ηγήθηκε των επιχειρήσεων;

 Το BSGREEKS, δημοσιεύει μια απόλυτα τεκμηριωμένη ανάλυση ρωσικών κύρια αλλά και άλλων πηγών, που καταδεικνύει με τον πλέον σαφή τρόπο την ανάμειξη αλλά και τον τρόπο λειτουργίας σε επιχειρησιακό επίπεδο του τουρκικού στρατού, στην πρόσφατη σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Θεωρούμε ότι αξίζει της προσοχής σας.


Οι αναλυτές ήδη αποτιμούν τα αποτελέσματα της πιο σημαντικής στρατιωτικής σύγκρουσης των τελευταίων χρόνων - τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν επί του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.  Ένα από τα σημεία που μελετάται με ιδιαίτερη προσοχή, είναι ο ρόλος του τουρκικού στρατού και από την άποψη του ελέγχου και χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ποιος από τους Τούρκους στρατηγούς ήταν πίσω από την επιτυχή επίθεση του στρατού του Αζερμπαϊτζάν και ποιοι είναι οι στρατιωτικοί που είναι δυσαρεστημένοι  στο Μπακού;

Πριν από αρκετές ημέρες, εν μέσω της επιθετικής επιχείρησης του Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ, αρκετές δημοσιεύσεις της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν ανέφεραν αμέσως για την απόλυση του πρώτου αναπληρωτή υπουργού Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν - Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, του Στρατηγού Najmeddin Sadigov, και ακόμη και για τη σύλληψή του. Ο Σαντίγκοφ φέρεται να κατηγορείται για προδοσία και συνεργασία με τη Ρωσική Στρατιωτική Αντικατασκοπεία. Ταυτόχρονα, αναφερόταν,  ότι ο στρατηγός ήταν ενάντια στην «τουρκική κυριαρχία στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν».

Στργος Ναϊμεντίν Σαντίγκοβ,
πρώην Αργος ΓΕΣ του Αζερμπαϊτζάν
   Το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε τις πληροφορίες σχετικά με τη σύλληψη του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου. Ωστόσο, από τότε δεν έχει εμφανιστεί στο κοινό και η σελίδα του ξαφνικά εξαφανίστηκε από τον επίσημο ιστότοπο του Υπουργείου Άμυνας.

 "Αν δώσουμε στους Τούρκους το στρατό, ίσως να δώσουμε και τις γυναίκες μας;"

Η καρέκλα  του στρατηγού Sadigov κλονιζόταν  εδώ και πολύ καιρό. Πίσω στα μέσα του καλοκαιριού, μια ολόκληρη δέσμη κατηγοριών ρίχτηκε στον χώρο των μέσων ενημέρωσης των χωρών του Νότιου Καυκάσου. Ο Σαντιγκόφ κατηγορήθηκε για το ότι γεννήθηκε στο Ντερμπέντ του Νταγκεστάν και ότι η καταγωγή του είναι Λεζγκίν, ότι έχει κακή γνώση της γλώσσας του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και ότι έχει συγγενείς στη Ρωσία. Και η  πιο σημαντική κατηγορία, ότι ο ξάδερφος του φέρεται να υπηρετούσε στο ρωσικό στρατό στο έδαφος της Αρμενίας στην 102η στρατιωτική  βάση  στο Γκιούμρι.

Όλα αυτά μας υπενθυμίζουν για άλλη μια φορά ότι υπάρχει σοβαρός διαχωρισμός στον στρατό του Αζερμπαϊτζάν. Εμφανίστηκε πριν από πολύ καιρό, και απλά οι ενεργές εχθροπραξίες ενέτειναν και επιδείνωσαν αυτό το διαχωρισμό. Οι Τούρκοι σύμβουλοι είχαν σημαντική επιρροή στο στρατό του Αζερμπαϊτζάν, ήταν και είναι υπεύθυνοι για την επανεκπαίδευση και τον επανεξοπλισμό του, αλλά με την έναρξη της επιχείρησης στο Καραμπάχ κατέλαβαν δεσπόζουσα θέση. Αυτό δεν άρεσε σε όλους. Ο ίδιος στρατηγός Sadigov πιστώνεται με μια φράση που φέρεται να είπε σε μια από τις συναντήσεις  με αζέρους αξιωματικούς: "Αν δώσουμε στους Τούρκους το στρατό, ίσως να δώσουμε και τις γυναίκες μας;"

Το ρήγμα βέβαια στο στρατό του Αζερμπαϊτζάν, έχει να κάνει με μια ολόκληρη γενιά. Ο στρατός στο Αζερμπαϊτζάν απαλλάσσεται από εκείνους τους αξιωματικούς και τους στρατηγούς που άρχισαν να υπηρετούν στη Σοβιετική Ένωση, φοίτησαν σε σοβιετικές στρατιωτικές σχολές και ως εκ τούτου μπορεί να έχουν φίλους σε Στρατούς άλλων μετα-σοβιετικών κρατών, όπως η Ρωσία και η Αρμενία. Αντίθετα προωθούνται και τοποθετούνται σε καίριες θέσεις, όσοι έχουν ολοκληρώσει πρακτική άσκηση ή σπουδές στην Τουρκία. Τούρκοι σύμβουλοι τοποθετούνται πάνω  από αυτούς.

Έτσι λοιπόν "Μια ομάδα τούρκων στρατιωτικών, με επικεφαλής τον Αντιστρατηγό Μπαχτιγιάρ Ερσάϊ, επικεφαλή της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του Τουρκικού Στρατού Ξηράς, συμμετείχε άμεσα στην οργάνωση των επιχειρήσεων εναντίον του Ναγκόρνο-Καραμπάχ", σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου κοντά στην ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν που για προφανείς λόγους ζητά να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Ο Ερσάι βρίσκεται στο Μπακού. Μετά την απομάκρυνση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, Najmeddin Sadigov, επόπτευε προσωπικά το Γενικό Επιτελείο για την επιχείρηση κατά του Καραμπάχ. Ανέφερε άμεσα στην στρατιωτικο - πολιτική ηγεσία της Τουρκίας για την πορεία της επιχείρησης », συνεχίζει η πηγή.

Επίσης, ο Υποστράτηγος  Σερέφ Ονγκάι, διοικητής της 3ης Στρατιάς του Στρατού Ξηράς της Τουρκίας, που βρίσκεται στην περιοχή Ερζινκάν στην ανατολική Ανατολία, συμμετείχε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της επιχείρησης στο Καραμπάχ. «Ήρθε στο Αζερμπαϊτζάν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, και πριν από αυτό - το καλοκαίρι. Ο Oνγκάι και αρκετοί άλλοι Τούρκοι στρατηγοί σχεδίαζαν κοινές επιθετικές επιχειρήσεις Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν », προσθέτει η πηγή.

Πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή των στρατηγών Ersay και Ongay στη σύγκρουση επιβεβαιώθηκαν στην ρωσική εφημερίδα VZGLYAD υπό τον όρο της ανωνυμίας και από άλλη πηγή στο Μπακού - πρώην υψηλόβαθμο διπλωμάτη. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, ο Ersay είναι ο στρατιωτικός ηγέτης όλης της επιχείρησης στο Καραμπάχ», είπε.

Μπαχτιγιάρ Ερσάι. Από υποψήφιος πραξικοπηματίας σφαγέας κούρδων.

Αντιστράτηγος Bahtiyar Ersay
Οι πληροφορίες σχετικά με τον Αντιστρστράτηγο  Ερσάι  στον τύπο είναι ελάχιστες.Είναι μια κλειστή και μη δημόσια προσωπικότητα. Μέχρι τώρα, δεν έχει αναφερθεί στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Δεν αναφέρθηκε επίσης στα αγγλικά μέσα ενημέρωσης. Στον τουρκικό τύπο, ο Ερσάι εμφανίζεται μόνο σε λίγα άρθρα.

Η πιο ολοκληρωμένη ιστορία του στρατηγού, δημοσιεύθηκε  τον Αύγουστο του 2016 από την εφημερίδα Hürriyet. Το 2003, ο αξιωματικός της αντικατασκοπείας Ερσάι συμμετείχε σε μια απόπειρα στρατιωτικής συνωμοσίας εναντίον του Ρετζέπ Ερντογάν, ο οποίος μόλις είχε αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού (η στρατιωτική συνωμοσία ονομάστηκε "Επιχείρηση έλκηθρο").

Πληροφορίες για τη συνωμοσία – πιθανό πραξικόπημα αποκαλύφθηκαν μόνο το 2010. Ο Ερσάι συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 16 χρόνια, αλλά αμέσως μετά την ετυμηγορία του δόθηκε χάρη. Ο λόγος για αυτήν την απαλότητα των τουρκικών αρχών δεν είναι σαφής. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ο Ερσάι ήρθε σε συμφωνία και κατέθεσε ως μάρτυρας  εναντίον άλλων συμμετεχόντων στη συνωμοσία.

Έτσι αντί για φυλακή, προήχθη στο βαθμό του Ταξίαρχου, Διοικητή της 2ης Ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων και μεταφέρθηκε στο "κουρδικό μέτωπο”. Η Ταξιαρχία συμμετείχε ενεργά στις εχθροπραξίες ενάντια στους ένοπλους σχηματισμούς του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στη βόρεια Τουρκία, αλλά και σε επιχειρήσεις αντιποίνων. Σκοτώνοντας  αρκετές εκατοντάδες Κούρδους μαχητές, θεωρήθηκε ένας από τους καλύτερους ειδικούς στον ανταρτοπόλεμο.

O Bahtiyar Ersay, Ταξίαρχος Διοικτης της 2 ΤΑΞ/Ε.Δ.

Η 2η Ταξιαρχία των Ειδικών Δυνάμεων του Τουρκικού Στρατού, έχει γενικά κακή φήμη για τις μεθόδους που χρησιμοποίησε εναντίον των κούρδων ενόπλων, αλλά και αμάχων. Από πολλούς κούρδους χαρακτηρίζεται ως Ταξιαρχία δολοφόνων, στις τάξεις της οποίας πολεμούσαν ως εθελοντές και πολλοί ακροδεξιοί «Γκρίζοι Λύκοι».

Επίσης, σύμφωνα με τον Hürriyet, ο Ersay συμμετείχε σε επιχειρήσεις στη Λιβύη. Συγκεκριμένα, ήταν υπεύθυνος για την εκκένωση των Τούρκων πολιτών από τη χώρα μετά την πτώση του καθεστώτος του Muammar Gaddafi.  Συμμετείχε σε εκπαιδευτικά σεμινάρια στο Κοινό Στρατιωτικό Κέντρο του ΝΑΤΟ στο Stavanger της Νορβηγίας. Τον Αύγουστο του 2019, ανακοινώθηκε, ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τουρκίας (Yüksek Askeri Sura, YAS) είχε προάγει τον Ερσάι στο βαθμό του Αντιστρατήγου.

Υπστργος Seref Ongay
   Ένας άλλος Τούρκος Στρατηγός που φέρεται να έπαιξε ρόλο στις επιχειρήσεις, είναι ο Υποστράτηγος Seref Ongay. Οι ανοιχτές στο κοινό πληροφορίες και αναφορές στα ΜΜΕ για τον Υποστράτηγο Σερέφ Ονγκάι είναι πολύ αραιές. Το 1982 αποφοίτησε από τη στρατιωτική ακαδημία στην Άγκυρα, υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες των δυνάμεων του Στρατού Ξηράς. Το 2014 διορίστηκε διοικητής του 9ου Σώματος Στρατού. Για κάποιο διάστημα ήταν επικεφαλής της σχολής πεζικού στην Τούζλα.

Σύμφωνα με τους συνομιλητές της ρωσικής εφημερίδας VZGLYAD, το έργο των Τούρκων στρατηγών στο Αζερμπαϊτζάν συνεπικουρούνταν από περίπου 200 στρατιωτικούς συμβούλους. Οι Σύμβουλοι δεν βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή, αλλά ασχολούνται με την οργάνωση και έχουν επιτελικό ρόλο. Για τις ανάγκες των Τούρκων συμβούλων, έχουν αναπτυχθεί δύο ειδικοί σταθμοί δορυφορικής επικοινωνίας - στο Μπακού και στην περιοχή του στρατιωτικού αεροδρομίου στη Γκαμπάλα. Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν απαγορεύεται να χρησιμοποιεί αυτούς τους σταθμούς. Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν διατάχθηκε επίσης να ακολουθήσει όλες τις οδηγίες και τις επιθυμίες των συμβούλων, να μην τους αμφισβητήσει ή να τους αντικρούσει. Αυτό είναι συχνά ιδιαίτερα απογοητευτικό για τους Αζέρους αξιωματικούς.

«Το Καραμπάχ ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν! Γράψτε το και δημοσιεύστε το οπωσδήποτε. Θέλω να με κατανοήσετε σωστά », δήλωσε ο συνταξιούχος Αντισυνταγματάρχης του στρατού του Αζερμπαϊτζάν Ολέγκ Γκουλιέφ στον ανταποκριτή της εφημερίδας VZGLYAD, τώρα ζει στη Μόσχα. – “Το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να επιστρέψει πλήρως το Καραμπάχ, αυτό είναι σωστό και δίκαιο. Αλλά πρέπει να επιστρέψουμε οι ίδιοι τον Καραμπάχ. Αν το επιστρέψουμε με τουρκικό λουρί, τότε θα επιστρέψουμε μόνο το Καραμπάχ και θα χάσουμε την υπόλοιπη χώρα μας. "

Ο Στρατηγός των Drones

Αντιστράτηγος, Goksel Kahya

Ένας άλλος Τούρκος υψηλόβαθμος αξιωματικός που συμμετείχε στην ηγεσία της επιχείρησης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ με τον σημαντικότερο ίσως ρόλο, είναι ο Αντιστράτηγος, Goksel Kahya, επικεφαλής του 1ου Κέντρου Εφοδιασμού και Συντήρησης της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Την περασμένη Κυριακή, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev συναντήθηκε στο Μπακού με τους Τούρκους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας Χούλουσι Ακάρ και Μεβλούτ Καβούσογλου. Οι λεπτομέρειες της συνάντησης δεν αποκαλύφθηκαν. Ο Geksel Kakhya συμμετείχε επίσης στις διαπραγματεύσεις. Επισήμως, αυτό δεν αναφέρθηκε, αλλά το κανάλι του Telegram, Razm.info τον αναγνώρισε από φωτογραφίες της συνάντησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η δεύτερη συνάντηση μεταξύ Kakhya και Aliyev. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο και συγκεκριμένα στις 13 Αυγούστου. Όλοι οι συμμετέχοντες στην τότε συνάντηση του Υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ με τον Πρόεδρο Αλίεβ και τον Υπουργό Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν Ζακίρ Χασάνοφ, εκτός από τoν Kahya, αναφέρθηκαν στα ΜΜΕ. Ο ίδιος ήταν και τότε παρών επίσης, ταυτοποιήθηκε από την ομάδα παρατηρητών Nagorno Karabakh Observer από μια φωτογραφία. Σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα VZGLYAD, ο Kakhya βρίσκεται στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν από τον Ιούλιο τουλάχιστον.

Φώτο από τη Συνάντηση του ΥΠΑΜ της Τουρκίας με τον Πρόεδρο Αλίεβ στις 13 Αυγούστου.

Πριν έρθει στο Αζερμπαϊτζάν, ο Goksel Kahya οργάνωσε τη λειτουργία ενός «Παγκόσμιου Κέντρου Ασφάλειας και Επιχειρήσεων «Global Security and Operations Center (GSOC)” στη Λιβύη. Στην ουσία  οργάνωσε ένα κέντρο επιχειρήσεων για τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 που χρησιμοποιήθηκαν από την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας του Σάρατζ, στις μάχες εναντίον του στρατού του Χαλίφα Χαφτάρ. την περασμένη άνοιξη και το καλοκαίρι.

Η χρήση των Bayraktar TB2 ήταν εξαιρετικά κρίσιμη στις μάχες στη Λιβύη. Οι δυνάμεις του Σάρατζ σταμάτησαν την επίθεση του Χαφτάρ, αν και ήταν ήδη έτοιμος για την επίθεση στην Τρίπολη. Σε ορισμένους τομείς του μετώπου, κατάφεραν ακόμη και να οργανώσουν μια αντεπίθεση και να καταλάβουν τις παράκτιες πόλεις Surman, Sabratah και Al-Ayyalat.

Η εμπλοκή του Kahya αποκαλύφθηκε όταν ο στρατός του Χαφτάρ συνέλαβε αρκετούς Τούρκους συμβούλους και έλαβε την αλληλογραφία τους, καθώς και αντίγραφα των διαβατηρίων όλων των Τούρκων ειδικών που εργάζονταν για το GCSO. Ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Άγκυρας και του Χαφτάρ, οι κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά οι σαρώσεις διαβατηρίων, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Heksel Kahya, δημοσιεύθηκαν από την έκδοση Al Marsad.

Η εμφάνιση του Kahya στο Αζερμπαϊτζάν, όπου, όπως και στη Λιβύη, χρησιμοποιήθηκαν ευρέως drone, είναι μια ακόμη πολύ σημαντική και καθόλου τυχαία σύμπτωση. «Αναμφίβολα, ο Goksel Kakhya διαχειριζόταν όλες τις πτήσεις Bayraktar TB2 στη ζώνη πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Όλες οι επιχειρησιακές πληροφορίες που συλλέγονταν με τη βοήθεια των Bayraktar TB2, μεταφέρονταν σε αυτόν και αυτός, με τη σειρά του, ανέφερε απευθείας αυτές τις πληροφορίες στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν », καταλήγει ο Denis Korkodinov, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Πολιτικής Ανάλυσης και Πρόβλεψης, ειδικός στις χώρες της Υπερκαυκασίας.

Το γεγονός ότι ο Kahya συντόνισε τη χρήση των Bayraktar TB2 στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με αναφορά στις δικές του πηγές, αναφέρθηκε πρόσφατα και από το Κυπριακό αναλυτικό κέντρο Geopolitical Cyprus, το οποίο ειδικεύεται στη στρατιωτική-πολιτική έρευνα στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Η χρήση των Bayraktar TB2

Τα αεροσκάφη Bayraktar TB2 αποτέλεσαν το κύριο επιχειρησιακό πλεονέκτημα του Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια αυτής της στρατιωτικής εκστρατείας. Το μεγαλύτερο μέρος των βίντεο από τα χτυπήματα εναντίον των Αρμενίων έγινε από αυτούς. Το σχέδιο ήταν Τουρκικό, οι στρατηγοί ήταν Τούρκοι. Και τα Bayraktar TB2 κατασκευάζονται επίσης στην Τουρκία. Ωστόσο, ποιος τα είχε στην κατοχή του και ποιος τα ήλεγχε είναι ένα ερώτημα που παραμένει ανοιχτό.

Bayraktar TB2

Το γεγονός είναι ότι δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές για την αγορά του Bayraktar TB2 από το Αζερμπαϊτζάν. Για πρώτη φορά, ο υπουργός Άμυνας Ζακίρ Χασάνοφ αναφέρθηκε στην πρόθεση του Μπακού να αγοράσει drones από την Άγκυρα στην τηλεόραση του Αζερμπαϊτζάν μόλις τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Δηλώσεις ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ότι η συμφωνία έκλεισε δεν δημοσιεύθηκαν. Τότε πως βρέθηκαν στο Μπακού;

«Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Υπάρχουν δύο επιλογές που είναι περίπου ισοδύναμες. Ή η συμφωνία έγινε μυστικά για να μην τραβήξει την προσοχή, υπάρχει μια τέτοια πρακτική. Ή είναι οι μη επανδρωμένα αεροσκάφη του τουρκικού στρατού. Ταυτόχρονα, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η εκπαίδευση ειδικευμένων χειριστών για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη διαρκεί τουλάχιστον κάποιους μήνες. Η υπόθεσή μου είναι ότι, κάτω από οποιαδήποτε από αυτές τις επιλογές, οι χειριστές drone πρέπει να είναι Τούρκοι ειδικοί », εξηγεί ο Ruslan Pukhov, διευθυντής του ρωσικού Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών (CAST).

Έτσι, το Μπακού μπορεί να γιορτάσει μια νίκη. Όμως, όσον αφορά τη διοίκηση και τον έλεγχο, οι Τούρκοι στρατηγοί μπορούν επίσης να γιορτάσουν τη νίκη.

BSGREEKS με πληροφορίες από την ρωσική εφημερίδα VZGLYAD