Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Αυστραλία. Πόρισμα έρευνας επιβεβαιώνει δολοφονίες αμάχων στο Αφγανιστάν από τις Ειδικές Δυνάμεις της χώρας.

 20 Νοεμβρίου 2020

Υπάρχουν "αξιόπιστες αποδείξεις" ότι Αυστραλοί  στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων, σκότωσαν παράνομα 39 άτομα κατά τη διάρκεια του Αφγανικού πολέμου, σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Στρατηγός Angus Campbell, Aγος ΓΕΣ Αυστραλίας

Ο Αυστραλιανός Στρατός (ΑΣ) δημοσίευσε ευρήματα από τετραετή έρευνα σχετικά με παραπτώματα στο Αφγανιστάν από τις δυνάμεις του.

Ανέφερε ότι 19 εν υπηρεσία ή πρώην στρατιωτικοί Ειδικών Δυνάμεων θα πρέπει να διερευνηθούν από την αστυνομία για δολοφονίες "κρατουμένων, αγροτών ή πολιτών" από το 2009-13.

Ο ΑΣ απέδωσε τα εγκλήματα σε μια ανεξέλεγκτη ¨πολεμική κουλτούρα" μεταξύ ορισμένων στρατιωτών.

Η έρευνα - διεξήχθη από τον στρατηγό Paul Brereton - που πραγματοποίησε συνεντεύξεις με περισσότερους από 400 μάρτυρες. Βρήκε επίσης στοιχεία ότι:

- Νεαροί στρατιώτες κλήθηκαν να σκοτώσουν για πρώτη φορά πυροβολώντας φυλακισμένους, σε μια πρακτική γνωστή ως «μάτωμα».

- Όπλα και άλλα ενοχοποιητικά αντικείμενα τοποθετήθηκαν κοντά σε σώματα Αφγανών για να καλύψουν τα εγκλήματα

- Δύο επιπλέον περιστατικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν έγκλημα πολέμου και «σκληρής μεταχείρισης».

Το Αφγανιστάν δήλωσε ότι είχε διαβεβαιώσεις από την Αυστραλία ότι δεσμεύτηκε να "διασφαλίσει τη δικαιοσύνη".

Η Δρ Samantha Crompvoets, ακαδημαϊκή που πραγματοποίησε την αρχική έρευνα για τα περιστατικά, δήλωσε στο BBC ότι ήταν «εσκεμμένα, επαναλαμβανόμενα και στοχευμένα εγκλήματα πολέμου» και είπε ότι νοιώθει δικαιωμένη από το πόρισμα.

Η Αυστραλία είχε δυνάμεις στο Αφγανιστάν από το 2002, μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν, ως μέρος ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Αρχικά ο ρόλος των διεθνών δυνάμεων ήταν να εκπαιδεύσουν τα αφγανικά στρατεύματα, αλλά συμμετείχαν όλο και περισσότερο στην καταπολέμηση των ανταρτών.

Τι βρήκε η έκθεση;

Σύμφωνα με το έκθεση 25 στρατιώτες ειδικών δυνάμεων είχαν λάβει μέρος σε παράνομες δολοφονίες άμεσα ή έμμεσα  σε 23 ξεχωριστά περιστατικά.

Το πόρισμα συστήνει να διερευνηθούν συνολικά 36 περιστατικά από την ομοσπονδιακή αστυνομία.

Ο επικεφαλής του AΣ Στρατηγός Angus Campbell είπε ότι κανένα από τα περιστατικά δεν θα μπορούσε να "περιγραφεί ότι διεπράχθει εν θερμώ την ώρα της της μάχης".

"Κανένα δεν φέρεται να έχει συμβεί σε περιπτώσεις στις οποίες η πρόθεση του δράστη ήταν ασαφής, σύγχυση ή λάθος", δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη.

Ο στρατηγός Κάμπελ είπε ότι υπήρχαν ανησυχητικές ενδείξεις ότι ορισμένοι στρατιώτες της Ειδικής Αεροπορικής Υπηρεσίας (SAS) είχαν πάρει "το νόμο στα χέρια τους".

"Η έκθεση σημειώνει ότι η παραμορφωμένη κουλτούρα αγκαλιάστηκε και ενισχύθηκε από ορισμένους έμπειρους, χαρισματικούς και επιδραστικούς αξιωματικούς που δεν αντιτάχθηκαν και τους προστάτες τους, οι οποίοι προσπάθησαν να συγχωνεύσουν τη στρατιωτική αριστεία με το εγώ, τον ελιτισμό και τα δικαιώματα", είπε.

Η έκθεση ανέφερε ότι θα ήταν "σοβαρή παραμόρφωση" να κατηγορήσουμε την ανώτερη Διοίκηση του ΑΣ, λέγοντας ότι τα εγκλήματα "ξεκίνησαν ... και συγκαλύφθηκαν σε επίπεδο διοικητή περιπολίας".

Η έρευνα διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν αναφερθεί λίγες λεπτομέρειες μέχρι τώρα.

Ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις;

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Scott Morrison προειδοποίησε ότι η έκθεση περιείχε «δύσκολα και σκληρά νέα για τους Αυστραλούς» σχετικά με τις ειδικές δυνάμεις τους.

"Είναι το περιβάλλον [εντός των Ειδικών Δυνάμεων], είναι το πλαίσιο, είναι οι κανόνες, είναι ο πολιτισμός και η εντολή που περιβάλλουν αυτά τα πράγματα", είπε. "Αλλά αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια"

Το γραφείο του προέδρου του Αφγανιστάν, Ashraf Ghani, δήλωσε ότι ο κ. Morrison τηλεφώνησε για να εκφράσει τη «βαθύτερη θλίψη» του για τα ευρήματα. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, όπως ανέφερε το AFP, δήλωσε ότι τα περιστατικά που αναφέρονται στην έκθεση ήταν "ασυγχώρητα", αλλά η δημοσίευσή τους ήταν "ένα σημαντικό βήμα προς τη δικαιοσύνη".

Η ανεξάρτητη επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Αφγανιστάν (AIHRC) χαιρέτισε την έκθεση, αλλά σημείωσε ότι δεν είχε αποδείξει αρκετά στοιχεία για να εξασφαλίσει ποινική δίωξη.

Ανέφερε ότι ήταν ζωτικής σημασίας να επιδιωχθεί αυτό και να δοθεί «επαρκής αποζημίωση» χωρίς καθυστέρηση.

"Μόνο μέσω μιας σειράς ανεξάρτητων ερευνών θα αποκαλύψουμε την πραγματική έκταση αυτής της παραβίασης για την αφγανική ζωή, η οποία νομιμοποίησε τη δολοφονία και είχε ως αποτέλεσμα εγκλήματα πολέμου", ανέφερε.

Η Elaine Pearson, από το Human Rights Watch, δήλωσε στο BBC: "Αυτή είναι μια δικαίωση - αυτή είναι μια αναγνώριση ότι αυτά τα εγκλήματα συνέβησαν."

Η Δρ Crompvoets είπε ότι είχε αντιμετωπίσει «τεράστια αντίσταση» όταν διέρρευσε η αρχική της έκθεση, αλλά τώρα αποδείχθηκε σωστή.

"Μου άσκησαν σίγουρα κριτική για το γεγονός ότι είμαι γυναίκα, πολίτης, φεμινίστρια, ότι κατά κάποιον τρόπο προσπαθούσα να κάνω θηλυκή άμυνα", είπε.

"Δεν ήταν για μένα να μην καταλαβαίνω πώς είναι να είσαι σε πόλεμο", πρόσθεσε. "Ήταν προφανές ότι υπήρχαν θεμελιώδη πράγματα που είχαν πάει στραβά."

Τι θα γίνει παρακάτω;

Ο Πρωθυπουργός Morrison, δήλωσε ότι η έρευνα θα ανατεθεί σε ειδικό ανακριτή που θα προχωρήσει στην απαγγελία κατηγοριών σύμφωνα με τα ευρήματα του πορίσματος.

Τα ΜΜΕ της Αυστραλίας αναφέρουν ότι η διερεύνηση από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία μπορεί να διαρκέσει χρόνια πριν καταλήξει στα δικαστήρια.

Ο στρατηγός Campbell είπε ότι μια μοίρα της SAS είχε κλείσει και ήταν ευθύνη του AΣ να «διορθώσει τα πράγματα».

Η κυβέρνηση είπε ότι θα δημιουργήσει επίσης μια ανεξάρτητη επιτροπή εποπτείας για την παροχή «λογοδοσίας και διαφάνειας που θα βρίσκεται έξω από την αλυσίδα διοίκησης του AΣ».

Η Αυστραλία συνεχίζει να διατηρεί μια δύναμη περίπου 400 στρατιωτών στο Αφγανιστάν ως μέρος των συνεχιζόμενων ειρηνευτικών προσπαθειών με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους.

Πηγή: BBC