Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Ισραηλινό χτύπημα αντιποίνων στη Συρία. Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία χτύπησε Ιρανικούς και Συριακούς στόχους.

 Ιερουσαλήμ, 18 Νοεμβρίου 2020.

Το Ισραήλ χτύπησε στόχους του Ιράν και της Συρίας στο έδαφος της Συρίας νωρίς το πρωί της Τετάρτης ως αντίποινα σε εκρηκτικές συσκευές που βρέθηκαν στα σύνορα την προηγούμενη ημέρα.


«Τα πολεμικά αεροσκάφη της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (ΙΠΑ) επιτέθηκαν σε στρατιωτικούς στόχους που ανήκουν στην Ιρανική Δύναμη Quds και στον συριακό στρατό απόψε στη Συρία. Η επίθεση κατέστρεψε αποθήκες, σταθμούς Διοίκησης και στρατιωτικά συγκροτήματα καθώς και συστοιχίες αντιαεροπορικων πυραύλων επιφανείας-αέρος », ανέφερε η ΙΠΑ σε δήλωση.

Οι χτυπήματα έπληξαν οκτώ στόχους από τα υψίπεδα του Γκολάν έως τη Δαμασκό, συμπεριλαμβανομένου ενός ιρανικού στρατιωτικού συγκροτήματος κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Δαμασκού, ενός μυστικού στρατοπέδου που λειτουργεί ως συγκρότημα κατοικιών για ανώτερους ιρανούς αξιωματούχους καθώς και τις επισκεπτόμενες αντιπροσωπείες, θέσεις Διοίκησης της 7ης Μεραρχίας του Συριακού Στρατού που συνεργάζεται με τη δύναμη Quds καθώς και κινητές αντιαεροπορικές συστοιχίες βλήματα επιφανείας-αέρος που έβαλαν προς τα ισραηλινά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια των επιθέσεων.

Ο στρατός πρόσθεσε ότι «η επίθεση πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στην τοποθέτηση εκρηκτικών  δίπλα στο συνοριακό φράχτη μεταξύ συριακής και ισραηλινής επικράτειας από μια συριακή ομάδα που ενεργεί υπό ιρανική εντολή», ανέφερε η δήλωση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΙΠΑ, Ταξίαρχο. Hidai Zilberman, οι νάρκες κατά προσωπικού που ανακαλύφθηκαν χθες τοποθετήθηκαν πριν από αρκετές εβδομάδες από ντόπιους Σύριους υπό τη διοίκηση της ιρανικής δύναμης Quds.

Ο στρατός, είπε, παρακολουθεί μονάδες των ιρανικών δυνάμεων Quds εδώ και αρκετούς μήνες που  προσπαθώντας να τοποθετήσουν εκρηκτικά στα σύνορα και διεξάγει περιπολίες - τόσο πεζές όσο και με drone και αναγνώριση για την αποτροπή επιθέσεων.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA της Συρίας ανέφερε ότι η αεροπορική άμυνα της Συρίας παρεμπόδισε την «ισραηλινή επίθεση» στο νότο της χώρας και κατέρριψε έναν αριθμό πυραύλων που είχαν εκτοξευτεί.

Τρεις στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε στις επιθέσεις. σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σκοτώθηκαν περίπου 10 άτομα. Δεν είναι σαφές εάν τα θύματα ήταν στρατιωτικοί Σύριοι ή Ιρανοί.

Αν και ο στρατός δεν αναμένει καμία απάντηση στα χτυπήματα, δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο Βορρά και ο στρατός ξηράς έχει τεθεί σε επιφυλακή.

Ο υπουργός Άμυνας Benny Gantz, ο οποίος ήταν σε περιοδεία στη Βόρεια Διοίκηση την Τρίτη, όπου ενημερώθηκε για την περιφερειακή κατάσταση και την ετοιμότητα των στρατευμάτων, κατανόμασε ως υπεύθυνη τη Συρία.

"Εδώ και καιρό είμαστε προετοιμασμένοι για την πιθανότητα τρομοκρατικών επιθέσεων στο βόρειο τομέα», είπε. «Η ΙΠΑ έχει τις δυνατότητες και την αποφασιστικότητα να ανταποκριθεί σοβαρά σε οποιοδήποτε περιστατικό τόσο στο Λιβανέζικο όσο και στο συριακό μέτωπο… Λέω ξεκάθαρα: η Συρία είναι υπεύθυνη για ό, τι συμβαίνει στην επικράτειά της."

«Καταλάβαμε ότι το μήνυμα που στείλαμε στην άλλη πλευρά τον Αύγουστο δεν ήταν πλήρως κατανοητό», δήλωσε ο Ζίλμπερμαν, προσθέτοντας ότι ο στρατός ήθελε από την άλλη πλευρά, συμπεριλαμβανομένων των ντόπιων Σύρων στα υψίπεδα του Γκολάν, να καταλάβουν ότι η συνεργασία με το Ιράν είναι « μη αποδεκτή."

«Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να συνεχίσει να εδραιώνεται στη Συρία και ειδικά κατά μήκος των συνόρων και δεν θα αφήσουμε τους Σύριους να συνεχίσουν να τους αφήνουν. Κάνουμε επίθεση εναντίον του οικοδεσπότη και του επισκέπτη που πραγματικά δεν είναι επιθυμητός », δήλωσε ο Ζίλμπερμαν σε δημοσιογράφους, καλώντας τη Δύναμη Παρατήρησης των Ηνωμένων Εθνών να σταματήσει την ένταση στα υψώματα του Γκολάν.

«Τα ιρανικά όπλα συνεχίζουν να εισέρχονται στη Συρία και οι ιρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να ενεργούν στα υψίπεδα του Γκολάν, κάτι που δεν είναι αποδεκτό», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για τις φιλοδοξίες του Ιράν για περιφερειακή ηγεμονία και έχει παραδεχτεί ότι πραγματοποιεί εκατοντάδες αεροπορικές επιθέσεις στο πλαίσιο της εκστρατείας του «πόλεμος μεταξύ πολέμων» (γνωστός στα Εβραϊκά ως MABAM) για την αποτροπή της μεταφοράς προηγμένων όπλων στη Χεζμπολάχ στο Λίβανο και την εδραίωση των δυνάμεών της στη Συρία, όπου θα μπορούσαν εύκολα να δράσουν εναντίον του Ισραήλ.

Αν και το Ισραήλ συνήθως αποφεύγει να στοχεύει τρομοκράτες για να αποφύγει επακόλουθα αντίποινα, ορισμένα χτυπήματα που αποδίδονται στο εβραϊκό κράτος έχουν σκοτώσει αρκετούς πράκτορες της Χεζμπολάχ στη νότια Συρία στα ύψη του Γκολάν, όπου η ομάδα προσπαθεί να δημιουργήσει μόνιμη στρατιωτική παρουσία.

Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης ALMA, η παρουσία της Χεζμπολάχ στη νότια Συρία είναι πολύ μεγαλύτερη από ό, τι είχε αποκαλυφθεί προηγουμένως, με περίπου 58 τοποθεσίες στις επαρχίες Quneitra και Dara'a της νότιας Συρίας. 

Πηγή: The Jerusalem Post