Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη

 Βιέννη, 2 Νοεμβρίου 2020

Στις 2 Νοεμβρίου, στις 20:00, άγνωστος αριθμός δραστών, οπλισμένων με τουφέκια, άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων σε τουλάχιστον έξι τοποθεσίες της Αυστριακής Πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι 14 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με σοβαρά τραύματα, μεταξύ αυτών και ένας αστυνομικός.


Η Αυστριακή Αστυνομία κατόρθωσε να εξουδετερώσει έναν από τους επιτιθέμενους. Ανθρωποκυνηγητό βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτζ, χαρακτήρισε την επίθεση αποκρουστική τρομοκρατική επίθεση, τα κίνητρα της οποίας, δεν είναι ακόμη γνωστά. "Βιώνουμε δύσκολες ώρες στη δημοκρατία μας" έγραψε στο twitter.

"Η αστυνομία μας θα ενεργήσει αποφασιστικά ενάντια στους δράστες αυτής της αποκρουστικής τρομοκρατικής επίθεσης", είπε, προσθέτοντας ότι "δεν θα εκφοβιστούμε ποτέ από την τρομοκρατία και θα καταπολεμήσουμε αυτήν την επίθεση με όλα τα μέσα".


Οι πυροβολισμοί άρχισαν λίγες ώρες πριν η Αυστρία επιβάλει εκ νέου lock down για να προσπαθήσει να επιβραδύνει την εξάπλωση του Covid-19 και μπαρ και εστιατόρια ήταν γεμάτα καθώς οι άνθρωποι απολάμβαναν μια τελευταία βραδιά σχετικής ελευθερίας.

Ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νεχάμερ δήλωσε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ORF ότι το περιστατικό "φαίνεται να είναι τρομοκρατική επίθεση" και προέτρεψε τους Βιεννέζους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Ο Νεχάμερ επανέλαβε εκκλήσεις της αστυνομίας στους κατοίκους να κρατήσουν μακριά από όλους τους δημόσιους χώρους ή τις δημόσιες συγκοινωνίες, ενώ στο κέντρο της πόλης ακούγονταν συχνά σειρήνες και ελικόπτερα καθώς οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανταποκρίθηκαν στο περιστατικό.

Λίγο αργότερα ανέφερε ότι ο νεκρός τρομοκράτης ήταν μέλος ομάδας συμπαθούντων του ISIS.

Αρχικά αναφέρθηκε ότι μια συναγωγή βρισκόταν κοντά στο σημείο των πυροβολισμών και θα μπορούσε να ήταν ο στόχος της επίθεσης. Ωστόσο, ο Oskar Deutsch, ο επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας στη Βιέννη, δήλωσε στο Twitter ότι είναι πολύ νωρίς για να πει εάν η συναγωγή ήταν ο στόχος των πυροβολισμών. Είπε ότι η συναγωγή ήταν κλειστή τη στιγμή της επίθεσης. Προέτρεψε τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας να μείνουν στο σπίτι.

Η Αυστρία εφάρμοσε έκτακτα μέτρα ελέγχου στα σύνορά της.

Μέχρι τώρα η Αυστρία είχε αποφύγει το είδος των μεγάλων επιθέσεων που έπληξαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ηγέτες ξένων χωρών καταδίκασαν άμεσα την επίθεση.

BSGREEKS με πληροφορίες από thelocal.at