Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

ΜΟΛΔΑΒΙΑ: Η φιλοευρωπαία Μάγια Σαντού κέρδισε την Προεδρία

 Κισινάου 16 Νοεμβρίου 2020

Η Maia Sandu είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την Προεδρία της Μολδαβίας αφού κέρδισε σχεδόν το 58% των ψήφων στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Τάσσεται υπέρ των στενότερων δεσμών με την ΕΕ, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος Ίγκορ Ντοντόν τις μετέφερε τα συγχαρητήριά του.

Η υποψήφια της φιλευρωπαϊκής αντιπολίτευσης Μάγια Σαντού, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Μολδαβία συγκεντρώνοντας το 57,75% των ψήφων, σύμφωνα με την κεντρική εκλογική επιτροπή της χώρας.

Ο νυν Πρόεδρος Ιγκόρ Ντοντόν, ο οποίος είχε τη στήριξη του Κρεμλίνου πριν από την ψηφοφορία, κέρδισε το 42,25% των ψήφων.

Ο Ντοντόν δήλωσε σήμερα ότι θα αποδεχτεί την ήττα εάν τα δικαστήρια δεν βρουν παρατυπίες στη διαδικασία της ψηφοφορίας. "Εάν τα δικαστήρια επιβεβαιώσουν ότι όλα είναι εντάξει, τότε θα βάλουμε ένα τέλος εδώ", δήλωσε ο Ντόντον.

"Την συγχαίρω εκ των προτέρω", είπε ο Ντοντόν μιλώντας στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MOLDPRES.

Η Σαντού, η οποία ηγείται του Κόμματος Δράσης και Αλληλεγγύης, υποσχέθηκε να ηγηθεί ενός αγώνα ενάντια στην ενδημική διαφθορά στη χώρα.

Η χώρα έχει πληγεί από πολλαπλές πολιτικές κρίσεις και μια τεράστια τραπεζική απάτη ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων (840 εκατομμύρια ευρώ) που αντιστοιχεί σχεδόν στο 15% της ετήσιας οικονομικής της παραγωγής.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά τον πρώτο γύρο η Σαντού είχα συγκεντρώσει το 36,1% των ψήφων, ενώ ο Ντόντον συγκέντρωσε το 32,6%.

Αργότερα το μεσημέρι της Δευτέρας ο απερχόμενος Πρόεδρος Ίγκορ Ντοντόν αποδέχθηκε την πρόσκληση να ηγηθεί του Σοσιαλιστικού Κόμματος, από την προεδρία του οποίου είχε αποχωρήσει το 2016 θέτοντας υποψηφιότητα για την Προεδρία.

BSGREEKS