Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

ΓΝΩΜΗ: Τι κερδίζει η Τουρκία από την σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ; Τι πρέπει να γίνει;

ΓΝΩΜΗ

 Πολλοί αναρωτιούνται τι κέρδισε η Τουρκία από την άμεση εμπλοκή της στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι μεγάλη κερδισμένη από τη σύγκρουση, είναι η Ρωσία που για άλλη μια φορά έκανε επίδειξη δύναμης στην περιοχή.

Και η Τουρκία; Δε θα πάρει τίποτα; Θα περιοριστεί μόνο σε μια συμμετοχή σε ένα κοινό ειρηνευτικό κέντρο στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν; Και σε ποιο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν;

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο δεύτερος πόλεμος για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, σε αντίθεση με τον πρώτο, τελείωσε με νίκη του Αζερμπαϊτζάν. Οι περισσότερες περιοχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ πέρασαν με τη συμφωνία της 9ης Νοεμβρίου, υπό τον έλεγχό του.

Η συμβολή της Τουρκίας ήταν καθοριστική για τη νίκη αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι ήταν αυτοί που διευθύναν τις επιχειρήσεις, τα τουρκικά drones, είχαν καθοριστικό ρόλο. Δε συζητάμε για τη συμμετοχή των "μισθοφόρων" που προώθησε η Τουρκία στην περιοχή. Γιατί λοιπόν πολέμησε η Τουρκία;

Πέρα από τις ανακοινώσεις του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, ότι η Τουρκία δε θα μπεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, υπάρχει και το ρεαλιστικό κομμάτι για το οποίο αποφασίζει ο Ερντογάν και οι Τούρκοι Στρατηγοί.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτό, το Τουρκικό Κοινοβούλιο, έχει ήδη εγκρίνει την αποστολή στρατευμάτων στην περιοχή. Στην απόφαση δεν αναφέρεται ούτε αριθμός αυτών των στρατευμάτων, ούτε η τοποθεσία εγκατάστασής τους. Αυτό αφήνεται να το αποφασίσει ο Πρόεδρος Ερντογάν και η στρατιωτική ηγεσία.

Αυτό βέβαια, ίσως να ακούγεται ενοχλητικό για τους ρώσους, αλλά τι μπορούν να κάνουν;

- Να το εμποδίσουν δεν μπορούν, μια που το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Η "Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ, δεν έχει αναγνωριστεί από κανέναν, ούτε καν από την Αρμενία. Γι αυτό άλλωστε και η Ρωσία δεν αντέδρασε στα αιτήματα για την υπεράσπισή του. Τα ρωσικά στρατεύματα που αναπτύχθηκαν στη γραμμή αντιπαράθεσης είναι σύμφωνα και με τη Μόσχα ειρηνευτικά.

- Το Ναγκόρνο Καραμπάχ ως αποτέλεσμα της συμφωνίας της 9ης Νοεμβρίου, ουσιαστικά αναδιαμορφώθηκε και άλλαξε τα σύνορά του. Οι Ρώσοι προστατεύουν το κομμάτι που απέμεινε αλλά και την έξοδο των Αρμενίων.

- Ο Πρόεδρος Αλίεφ δεν προτίθεται να δώσει κανένα ιδιαίτερο καθεστώς στα εδάφη του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Επιστρέφουμε σ αυτό που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο, δηλαδή Αζερμπαϊτζάν.

Επομένως η Τουρκία μπορεί να εγκαταστήσει τις βάσεις της, οπουδήποτε σ αυτά τα εδάφη, με τις ευλογίες πάντα του "αδελφού" Ιλχάμ Αλίεφ. Τι θα κάνει η Ρωσία; Θα πολεμήσει με την Τουρκία γι αυτό; Η απάντηση είναι φυσικά όχι.

Οι Τούρκοι, χάρη στο Αζερμπαϊτζάν απέκτησαν πρόσβαση στην Κασπία. Τι τους δίνει αυτό;

- Ανάπτυξη ενεργειακών πηγών και πεδίων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κασπία Θάλασσα.

- Έλεγχο του οικονομικού και στρατιωτικού χώρου της Ρωσίας και του Ιράν στην Κασπία.

- Πρόσβαση στην Κεντρική Ασία και ειδικότερα στο Τουρκμενιστάν. Το "Πασαλίκι" του Τουρκμενιστάν επιδιώκει εδώ και καιρό να μπει υπό την στέγη της Τουρκίας.

- Ο έλεγχος του Αζερμπαϊτζάν και του Τουρκμενιστάν καθιστά δυνατή την οργάνωση ενός μέχρι τώρα υποτιθέμενου "στρατού του Τουράν". Απομένει να διασχίσει ένα μικρό διάδρομο στο νότο της Αρμενίας, για να ενώσει τα εδάφη αυτά σε ένα κοινό έδαφος και να να κάνει το όραμα του Παντουρκισμού πραγματικότητα.

- Η διείσδυση σε ένα διάδρομο μέσω της Αρμενίας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις σιδηροδρομικής διασύνδεσης Κασπίας - Μεσογείου, διευκολύνοντας τον εφοδιασμό, τη μεταφορά και παράδοση υδρογοναθράκων.

- Σε όλα αυτά προσθέτουμε επίσης τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή.

Τι θα γίνει σε 5 χρόνια;

Μέσα στα επόμενα χρόνια, οι Αρμένιοι θα αποσυρθούν πλήρως από τις περιοχές που πέρασαν στον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν.

 Σύμφωνα με τη συμφωνία οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν μετά από 5 χρόνια. Σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούν δικαίως να χαρακτηρισθούν ως κατοχικές (εδάφους του Αζερμπαϊτζάν).

Αν πάλι αποχωρήσουν, Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν θα ολοκληρώσουν ανενόχλητα το έργο τους.

Ποια είναι η λύση;

Κάποιοι θεωρούν ως λύση την αναγνώριση μιας Ανεξάρτητης Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μια ανεξάρτητη Δημοκρατία, θα μπορούσε να έρθει σε συμφωνία με τη Ρωσία ή γιατί όχι και τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, που θα αναλάβουν αποό κοινού την προστασία των συνόρων της.

Μια δεύτερη λύση ίσως και η πιο σοβαρή, είναι η προσάρτηση - ένωση των εδαφών του Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία.

Και οι δύο λύσεις συναντούν τη λυσώδη αντίδραση της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν. Ειδικά η δεύτερη αποτελεί αιτία πολέμου με την Αρμενία.

Το γεγονός είναι ότι ο χρόνος τρέχει και θα πρέπει να βρεθεί λύση άμεση και ευρείας συναίνεσης, όχι απαραίτητα της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν, αλλά οπωσδήποτε Ρωσίας, ΗΠΑ και Γαλλίας.

BSGREEKS