Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν να ιδρύσουν κέντρο ελέγχου κατάπαυσης του πυρός στο Καραμπάχ.

Τό Κέντρο που θα δημιουργηθεί στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, θα γίνει ένα όργανο για την αντιμετώπιση καταγγελιών και προβλημάτων που σχετίζονται με παραβιάσεις των συμφωνιών.

ΜΟΣΧΑ, 11 Νοεμβρίου. / TASS /. 

Υπογράφηκε μνημόνιο για την ίδρυση κοινού ρωσο-τουρκικού κέντρου για τον έλεγχο της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως αποτέλεσμα των συνομιλιών βίντεο-επικοινωνίας μεταξύ του Ρώσου Υπουργού Άμυνας Στρατηγού Σεργκέι Σόιγκου και του τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλούσι Ακάρ. Αυτό ανακοινώθηκε την Τετάρτη από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

"Μετά τις συνομιλίες, υπογράφηκε ένα μνημόνιο για τη δημιουργία ενός κοινού κέντρου για τον έλεγχο της κατάπαυσης του πυρός και όλων των εχθροπραξιών στη ζώνη της σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ", ανέφερε η στρατιωτική υπηρεσία. Το μνημόνιο καθορίζει τα καθήκοντα και τις αρχές του κοινού κέντρου παρακολούθησης.

Όπως σημειώνεται στο ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, κατά τη γνώμη του Υπουργού κ. Σόϊγκου, οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν από τους προέδρους της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, καθώς και η παρουσία ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στη ζώνη σύγκρουσης, κατέστησαν δυνατή την κατάπαυση του πυρός, τη διακοπή της αιματοχυσίας και τη δημιουργία συνθηκών για την επιστροφή στην ειρηνική ζωή.

"Η παρουσία ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων θα διασφαλίσει τη σταθερότητα στην περιοχή της κρίσης, θα σταματήσει τη ροή των προσφύγων και θα διευκολύνει την επιστροφή τους στον τόπο κατοικίας τους", τόνισε ο Σόιγκου. Πρόσθεσε επίσης ότι "η απόφαση για τη δημιουργία κοινού κέντρου παρακολούθησης θα επιτρέψει τον αξιόπιστο έλεγχο της τήρησης της κατάπαυσης των εχθροπραξιών από τα μέρη και θα αποτελέσει μια σταθερή βάση για την επίλυση της μακροχρόνιας σύγκρουσης,"

Πηγή: TASS