Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Αραίκ Αρουτιουνιάν: Γιατί δεχθήκαμε τη συμφωνία. Ο "Πρόεδρος του Ναγκόρνο Καραμπάχ" εξηγεί τα αίτια της ήττας.

 Ερεβάν, 10 Νοεμβρίου 2020

"Δεν υπήρχαν σύγχρονα όπλα στο Καραμπάχ, και οι ένοχοι γι 'αυτό θα πρέπει να απαντήσουν γι αυτό." Ο "Πρόεδρος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ" Αραίκ Αρουτιουνιάν, το δήλωσε αυτό στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, προς τον λαό την Τρίτη.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, σε 43 μέρες εχθροπραξιών, η αρμενική πλευρά έχασε τον έλεγχο των επαρχιών Φιζουλίνσκιι, Ντζαμπραιλίσκι, Κουμπατλίνσκι, Ζανγκελάνσκι, το κύριο μέρος της επαρχίας Γκαντρουτ, μέρος των επαρχιών Μαρτουίνσκι και Ακσεράνσκι, και, το κυριότερο, τον έλεγχο της πόλης Σούσι. Ο Αρουτιουνιάν ανακοίνωσε, ότι ο έλεγχος της πόλης Σούσι χάθηκε πλήρως στις 7 Νοεμβρίου.

Όπως σημείωσε ο "Πρόεδρος του Ναγκόρνο - Καραμπάχ, μάχες διεξάγονταν στα περίχωρα της πρωτεύουσας Στεπανακέρτ, σε απόσταση 2 - 3 χιλιομέτρων από την πόλη. Κατά την άποψη του Αρουτιουνιάν, αν συνεχίζονταν οι εχθροπραξίες για λίγες ακόμη ημέρες ή βδομάδες, υπήρχε ο κίνδυνος ολοκληρωτικής απώλειας του Ναγκόρνο - Καραμπάχ για την Αρμενία.

"Αν οι εχθροπραξίες μεταφέρονταν στα μετόπισθεν, οι συνέπειες στην πρώτη γραμμή, θα ήταν μη αναστρέψιμες", είπε.

Σύμφωνα με τον Αρουτιουνιάν, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προκάλεσαν τεράστια ζημιά στην άμυνα του Καραμπάχ.

Στο ερώτημα, γιατί ο Αρμενικός Στρατός δε δημιούργησε ανάλογα όπλα, γι αυτό φέρουν την ευθύνη όσοι κατείχαν υπεύθυνες θέσεις τις τελευταίες δεκαετίες, είπε.

Ταυτόχρονα, το Καραμπάχ πολεμούσε, στην πραγματικότητα, όχι μόνο με το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και με την Τουρκία και μαχητές από τη Μέση Ανατολή. Απέναντί τους πολέμησαν Στρατιώτες του Στρατού Άμυνας του Καραμπάχ και εθελοντές.

"Προειδοποίησα ότι σας χρειαζόμαστε, μίλησα για αυτό στις 29 Οκτωβρίου κοντά στο ναό Καζαντσετσότς, είπα ότι το Σούσι βρίσκεται σε κίνδυνο", είπε ο Αρουτιουνιάν.

Σήμερα, η ηγεσία του Καραμπάχ ξεκίνησε διαβουλεύσεις με πολιτικές δυνάμεις, στρατιωτικούς ηγέτες και πρώην ηγέτες του Καραμπάχ. Σύμφωνα με τον Αρουτιουνιάν, ο εμφύλιος πόλεμος δεν είναι επιλογή, πρέπει να ενώσουμε και να σκεφθούμε σοβαρά όλες τις αποφάσεις για το μέλλον.

Πηγή: armeniasputnik.am/