Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Τσαβούσογλου: Η Ευρώπη θα πρέπει να διορθώσει τα λάθη της στην Ανατολική Μεσόγειο για να αναπτύξει δεσμούς με την Τουρκία.

 ΑΓΚΥΡΑ, 24 Νοεμβρίου 2020

Τις γνωστές πλέον θέσεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, επανέλαβε χθες ο Τούρκος ΥΠΕΞ, μιλώντας στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του τουρκικού κοινοβουλίου κατά την εισήγησή του για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του. 

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η ΕΕ πρέπει να διορθώσει τα λάθη της [στη Μεσόγειο]. Όλη η Ευρώπη θα ωφεληθεί από τη συνεργασία μας εάν μπορεί να το κάνει. Διαφορετικά, ολόκληρη η Ευρώπη θα υποφέρει », δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου, εξήγησε ότι η πρόσφατη ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο επηρεάζει τη σχέση της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες, επειδή ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος, προσπαθούν να μετατρέψουν τις διαφορές σε ζήτημα της ΕΕ.

«Αναμένουμε ότι η ΕΕ βλέπει τα λάθη της και την σημασία της προσχώρησης της Τουρκίας στην ΕΕ. Πιστεύουμε ότι σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να δημιουργηθεί μια πιο γόνιμη σχέση. Στις επαφές μας με την ΕΕ, δίνουμε έμφαση στην προθυμία μας να είμαστε σε εποικοδομητικό διάλογο », είπε.

Ο υπουργός είπε ότι η Τουρκία δεν ήταν μόνη της καθώς υπάρχουν χώρες μέλη [της Ε.Ε.] που πιστεύουν στην ίδια γραμμή.

Οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού εξωτερικών έρχονται ως συνέχεια δηλώσεων του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που δήλωσε ότι η Τουρκία βλέπει το μέλλον της στην Ευρώπη και πιστεύει ότι μπορεί να οικοδομήσει ένα μέλλον με την ΕΕ, μια κίνηση που θεωρείται ως βούληση για την αποκατάσταση των σπασμένων δεσμών με τις Βρυξέλλες.

Η Τουρκία είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Ελλάδα

Σχετικά με τη συνεχιζόμενη ένταση στη Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην περιοχή, λέγοντας: «Ως χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, είναι αδύνατο για εμάς να αποδεχτούμε να περιοριστούμε στις ακτές μας "

«Καμία πρωτοβουλία που θα εξαιρεί την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους δεν μπορεί να πετύχει. Οι εργασίες μας με την ΕΕ για ένα συνέδριο για την Ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται σε εξέλιξη. Πάντα θέλαμε να είμαστε σε διάλογο. Θέλουμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας με την Ελλάδα μέσω διαλόγου, συμπεριλαμβανομένης της επανάληψης των διερευνητικών συνομιλιών », είπε.

Σχετικά με τις Τουρκο - Αμερικανικές σχέσεις.

Όσον αφορά τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι η Άγκυρα ελπίζει να συμφιλιωθεί με την επερχόμενη κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν παρά τα υφιστάμενα διμερή προβλήματα.

Οι δεσμοί με τις ΗΠΑ προσφέρουν τόσο προκλήσεις όσο και ευκαιρίες και η Τουρκία προσπαθεί να δράσει σε συντονισμό με τις ΗΠΑ παρά τις διαφωνίες σε ορισμένες περιφερειακές συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και της Λιβύης, είπε.

Η συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους του  PYD στη Συρία, η αδράνειά τους σε σχέση με την παρουσία της FETÖ (οργάνωση του Φ. Γκιουλέν) στα εδάφη της, η διακοπή της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα αεροσκαφών F-35 και οι απειλές κυρώσεων για την τουρκική αγορά των S-400 είναι μεταξύ των ζητημάτων που ρίχνουν σκιά στις διμερείς σχέσεις, είπε ο Τσαβούσογλου.

«Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ. Θα καταβάλουμε την απαραίτητη προσπάθεια για να επαναφέρουμε τις σχέσεις μας σε ένα θετικό δρόμο σε μια προσπάθεια να εξυπηρετήσουμε το στρατηγικό συμφέρον και των δύο χωρών», πρόσθεσε.

BSGREEKS με πληροφορίες από HURRIYET