Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Αποκάλυψη. Ο Πούτιν μίλησε για την επιλογή του Πασινιάν να συνεχίσει τον πόλεμο στο Καραμπάχ.

 Μόσχα, 18 Νοεμβρίου 2020

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την κατάσταση στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ στις 17 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος Πούτιν αποκάλυψε, ότι υπήρχε η δυνατότητα κατάπαυσης του πυρός στις 19 - 20 Οκτωβρίου. Τότε ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν είχε υπό τον έλεγχό του, μόνο ένα μικρό τμήμα του Ναγκόρνο - Καραμπάχ στο νότο. Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας αρνήθηκε την τότε πρόταση, σύμφωνα με το ρώσο Πρόεδρο. Αυτό είχε σαν συνέπεια τα γνωστά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Πούτιν, κατάφερε να πείσει τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ ότι είναι δυνατόν να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Από την πλευρά του, ο Αλέφ έθεσε ως απαράβατο όρο την επιστροφή των προσφύγων, συμπεριλαμβανομένης και στη Σούσι. Ωστόσο, η θέση της Αρμενίας σε αυτό το ζήτημα διατυπώθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να καταδείξει ότι αυτή η επιλογή είναι απαράδεκτη για αυτούς. Ο Πούτιν είπε ότι τον εξέπληξε αυτή τη θέση.

«Και ο πρωθυπουργός Πασινιάν, μου είπε άμεσα ότι το βλέπει ως απειλή για τα συμφέροντα της Αρμενίας και του Καραμπάχ. Ακόμα και τώρα δεν είναι πολύ σαφές για μένα ποια θα ήταν αυτή η απειλή - έπρεπε να επιτρέψει την επιστροφή αμάχων πολιτών διατηρώντας παράλληλα τον έλεγχο της αρμενικής πλευράς σε αυτό το τμήμα του εδάφους του Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένου και της Σούσι. Και έχοντας κατά νου την παρουσία των ειρηνευτικών μας Δυνάμεων, έχοντας ήδη καταλήξει σε συμφωνία με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν », δήλωσε ο πρόεδρος.

Οι συνέπειες γνωστές. Η κατάπαυση πυρός υπογράφηκε τελικά αναγκαστικά στις 9 Νοεμβρίου με την αρμενική πλευρά, μεγάλη χαμένη από τη διευθέτηση.

ΒSGREEKS με πληροφορίες από Kremlin.ru