Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Έφυγε από κοντά μας ο εκδότης της Ιστορίας του Πόντου και της Μικράς Ασίας Τάσος Κυριακίδης.

Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2020

 Την τελευταία του πνοή άφησε το πρωί της Πέμπτης 19 Νοεμβρίου 2020, ο φλογερός Πόντιος Πατριώτης, ο εκδότης Τάσος Κυριακίδης σε ηλικία 75 ετών, στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, στο οποίο εισήχθη τα μεσάνυχτα της Τρίτης 17 Νοεμβρίου, παρουσιάζοντας προβλήματα στην αναπνοή.


Ο Τάσος Κυριακίδης, έδωσε σύντομη μάχη, έχοντας προσβηθεί από τον Κορωναϊό, και η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ραγδαία, παρουσίασε βαριά πνευμονία και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες νοσηλεύθηκε σε μονάδα εκτός ΜΕΘ, όπου του χορηγήθηκε οξυγόνο για να κρατηθεί στη ζωή, αλλά δεν τα κατάφερε.

Η εξόδιος ακολουθία του Τάσου Κυριακίδη θα γίνει από τα Νεκροταφεία Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, στον ειδικό χώρο όπου υπάρχει για τους ασθενείς του Κορωναϊού, με όλα τα μέτρα προστασία για την πανδημία και τη συμμετοχή μόνο εννέα ατόμων, σε ημερομηνία που ακόμη δεν έχει οριστεί.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων εκφράζει τα βαθιά και ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του μεγάλου Πόντιου Εκδότη Τάσου Κυριακίδη, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σήμερα το πρωί.

Ο Τάσος Κυριακίδης άφησε το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα στον εκδοτικό χώρο, καθώς για σχεδόν πέντε δεκαετίες υπηρέτησε με ιδιαίτερη αγάπη και αφοσίωση το βιβλίο μέσα από τον ομώνυμο εκδοτικό του οίκο, έχοντας ως στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και τη μεταλαμπάδευση της γνώσης.

Ξεχωριστή ήταν και η αγάπη με την οποία περιέβαλε κάθε εκδοτική προσπάθεια που αφορούσε στον Πόντο και την Μ.Ασία, με τα αμέτρητα έργα που στήριξε να αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Το 2005 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Άρχοντος Καστρινσίου του Οικουμενικού́ Πατριαρχείου «για την μεγάλη προσφορά́ του εις τα γράμματα και τας επιστήμας, ιδία δε εις την διερεύνησιν της ιστορίας της ιδιαιτέρας των προγονών του πατρίδος και δια τας πολυτίμους υπηρεσίας τας οποίας φιλευσεβώς και φιλογενώς προσέφερε εις το καθ’ ημάς Οικουμενικόν Πατριαρχείον..».
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.
Εκ μέρους του Δ.Σ. της Π.Ο.Π.Σ.
Η Πρόεδρος
Χριστίνα Σαχινίδου
Ο Γεν.Γραμματέας
Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης

BSGREEKS