Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Η εκδοχή Πασινιάν για τις συνομιλίες με τον Πούτιν πριν την υπογραφή της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

 Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν έδωσε σήμερα τη δική του εκδοχή για τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν πριν υπογράψει την τριμερή δήλωση σχετικά με την παύση των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.


«Στις 19 Οκτωβρίου, μου τηλεφώνησε ο Πρόεδρος της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ Arayik Harutyunyan, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει. Πρόσθεσε επίσης ότι αυτή τη γνώμη μοιράζονται οι πρώην ηγέτες του Καραμπάχ Arkady Ghukasyan και Bako Sahakyan, καθώς και οι πρώην πρόεδροι της Αρμενίας Robert Kocharian, Serzh Sargsyan και Levon Ter-Petrosyan », έγραψε ο Pashinyan στο Facebook του.

Πρόσθεσε ότι "κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και είπε ότι, κατά τη γνώμη του, αυτό πρέπει να γίνει σύμφωνα με τη λογική των ρωσικών προτάσεων." «Είπα ότι είναι απαραίτητη η ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων στα πρώην σύνορα της Αυτόνομης Περιφέρειας Ναγκόρνο-Καραμπάχ (ΑΠΝΚ) και του διαδρόμου Λατσίν. Συμφώνησε και συμφωνήσαμε ότι θα τηλεφωνήσω ξανά αφού το συζητήσει», πρόσθεσε ο Pashinyan.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι την επόμενη μέρα του τηλεφώνησε ο Πούτιν και τον ενημέρωσε για τη συναίνεση του Αλίγιεφ, ωστόσο, "οι ειρηνευτές δεν πρέπει να αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων της ΑΠΝΚ, αλλά κατά μήκος της πραγματικής γραμμής επαφής, καθώς οι Αζερμπαϊτζανοί δεν συμφωνούν να αποσυρθούν από τις θέσεις τους στο Hadrut και το Talish." «Η Αρμενική πλευρά θα έπρεπε επίσης να αναλάβει υποχρεώσεις για την επιστροφή των Αζέρων στη Σούσι», πρόσθεσε.

Έτσι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Pashinyan, η ανακωχή έγινε αδύνατη. «Είπα ότι ακόμα κι αν συμφωνήσω για το ζήτημα του Hadrut, δεν μπορώ να φανταστώ τη δυνατότητα παράδοσης της Shushi στο Αζερμπαϊτζάν. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας εξεπλάγει, γιατί είμαι κατά της επιστροφής των Αζερμπαϊτζάνων στη Σούσι », δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα ήταν, ότι σε αυτήν την περίπτωση ο πληθυσμός των Αζέρων στη  Σούσι θα ξεπερνούσε το 90% και θα έλεγχαν τον δρόμο προς το Στεπανακέρτ. Έτσι, ο Pashinyan εξέφρασε την πεποίθησή του ότι εάν συμφώνησε να "παραδώσει τη Shushi", το Μπακού θα απαιτούσε έλεγχο επί της εθνικής οδού Karmir Shuka-Shushi.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, εκείνη την εποχή, είχαν χαθεί το Τζαμπράιλ, το Χαντρουτ και ορισμένα γειτονικά χωριά, το Φιζούλι, το Ταλίς και δύο συμφωνίες για ανθρωπιστική ανακωχή στις 10 και 17 Οκτωβρίου, που επιτεύχθηκαν με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας και της Γαλλίας, ανατράπηκαν.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι οι μάχες στο Καραμπάχ θα μπορούσαν να είχαν τελειώσει τον Οκτώβριο, αλλά ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν δεν συμφώνησε με το αίτημα του Αζερμπαϊτζάν για επιστροφή προσφύγων στην πόλη Σούσα. «Απροσδόκητα για μένα, η θέση των αρμενικών εταίρων μας διατυπώθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι απαράδεκτο για αυτούς και ο πρωθυπουργός Pashinyan μου είπε άμεσα ότι το θεωρούσε ως απειλή για τα συμφέροντα της Αρμενίας και του Καραμπάχ», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης, σημειώνοντας ότι δεν μπορούσε να καταλάβει ποια απειλή φοβόταν ο Pashinyan από την επιστροφή αμάχων πολιτών.

Σας υπενθυμίζουμε ότι στις 10 Νοεμβρίου οι ηγέτες της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας υπέγραψαν δήλωση για τον τερματισμό του πολέμου του Καραμπάχ. Την ίδια ημέρα, ο Pashinyan έκανε έκκληση στους συμπατριώτες του, προσπαθώντας να εξηγήσει την υπογραφή της συμφωνίας, οι λεπτομέρειες της οποίας αποκαλύφθηκαν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι κάτοικοι της Αρμενίας, δυσαρεστημένοι με την απόφαση να τερματιστεί ο πόλεμος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και εισέβαλαν στο κτίριο της κυβέρνησης της δημοκρατίας στο κέντρο του Ερεβάν.

BSGREEKS με πληροφορίες από VZGLYAD