Λευκωσία, 30 Νοεμβρίου 2020
Το Σίγμα ανταποκρίθηκε στην πρόκληση και έδωσε χρόνο στον Μητροπολίτη Κύκκου και Τυλληρίας Νικηφόρο, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις του Χρύσανθου Τσουρούλλη για το Ουκρανικό ζήτημα, το επαπειλούμενο σχίσμα στην ορθοδοξία και την κατάσταση στην Κυπριακή Εκκλησία.
Αρχικά έκανε αναφορά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο, όπως δήλωσε, το σέβεται, το αγαπά και το τιμά λόγω της μεγάλης του προσφοράς. Συμπλήρωσε ότι «κτυπάει η καρδιά της Ορθοδοξίας εκεί στην Κωνσταντινούπολη». Αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή, εξήγησε ότι έχει σημασία ποιος έχει το δικαίωμα να χειροτονεί και ποιος έχει το δικαίωμα να κρίνει τους επισκόπους.
Σε ερώτηση ποιος έχει το δικαίωμα να ορίζει το Αυτοκέφαλο των Εκκλησιών, επικαλέστηκε τεκμήρια εξηγώντας ότι το κάθε Πατριαρχείο έχει τα δικά του συνταγμάτια και εκεί είναι καταγεγραμμένες όλες οι μητροπόλεις που ανήκουν σε αυτό.
Αν και έχει το δικαίωμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης να χορηγήσει Αυτοκέφαλο, εντούτοις πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων Ορθόδοξων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών.
Διερωτάται μάλιστα, για ποια συμφέροντα τον κατηγορούν ότι έχει όσον αφορά στη Ρωσία, τονίζοντας ότι τίποτα δεν έχει. Εξήγησε ότι είναι η αγωνία μας που μας κάνει να αντιδρούμε έτσι μήπως και δημιουργηθεί ένα μεγάλο σχίσμα στους κόλπους της Ορθοδοξίας, το οποίο είναι το μεγαλύτερο αμάρτημα.
Απέρριψε τους ισχυρισμούς για ρωσικές επενδύσεις, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει αυτό το πράγμα.
Σε ερώτηση για τη διχοστασία στην Εκκλησία της Κύπρου και τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, απάντησε ότι τις άκουσε και δεν μπόρεσε να καταλάβει την αλληλουχία των σκέψεων του.
Διερωτάται μάλιστα, «ποιον εγωισμό θα ικανοποιήσουμε, θα γίνουμε μητροπολίτες στη Ρωσία;».
Για την Ιερά Σύνοδο επικαλέστηκε την απόφαση του 2019, την οποία κατηγόρησε τον Αρχιεπίσκοπο ότι αγνόησε και αναγνώρισε τον Επιφάνειο.
Σημείωσε ότι εάν γίνει συλλειτουργία μαζί του, θα είναι κάθετο το σχίσμα της Εκκλησίας.
Αποκάλυψε ότι ο ίδιος θα μνημονεύει κατ’ οικονομίαν τον Αρχιεπίσκοπο αλλά δεν θα συλλειτουργήσει μαζί του αν ο Αρχιεπίσκοπος μνημονεύει τον Επιφάνιο.
Επισήμανε παράλληλα ότι δεν μπορεί να μας απειλεί ο Μακαριότατος με καθαιρέσεις.
Δεν με φοβίζει ο μπαμπούλας της καθαίρεσης, είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι δεν τα εννοεί αυτά ο Αρχιεπίσκοπος, «δεν είναι κακός άνθρωπος, εμείς που τον ξέρουμε καλύτερα».
Σε ερώτηση εάν είναι δεσμευτική η απόφαση της Ιεράς Συνόδου, διερωτήθηκε «ο Αρχιεπίσκοπος δεν περιφρόνησε την ομόφωνη απόφαση του 2019;», ενώ επεσήμανε ότι «εμείς υπακούμε πάντοτε στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας μας, αλλά όταν πρόκειται για θέματα πίστης, κανόνων και δόγματος, δικαιούμαστε να αρνηθούμε και να πηγαίνουμε στη Σύνοδο ακόμη».
Αναφορά έκανε και στον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, με το οποίο ο Μακαριότατος και ο Πάφος για εννέα χρόνια αρνούνταν να συλλειτουργήσουν.
Συμπλήρωσε ότι «για εννέα χρόνια το ανάχθηκε αυτό η εκκλησία, γιατί τώρα τόση αυστηρότητα; Γιατί να με υποχρεώσεις τώρα να αποδεχθώ αυτή την απόφαση;». Αρνούμαστε να δεχθούμε την απόφαση για θίγεται η πίστη μας, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Έκανε λόγο για οντολογικό μολυσμό του επισκοπικού σώματος σε πανορθόδοξο επίπεδο, επειδή όλοι αυτοί που αναγνωρίστηκαν, δεν έχουν αποστολική διαδοχή.
Μιλώντας για τη συμβιβαστική πρόταση που πήρε στην Ιερά Σύνοδο, εξήγησε ότι προνοούσε να μην αντιταχθούν στη μνημόνευση του Επιφάνειου, αλλά μην προχωρήσουν σε συλλειτουργία και κατ επέκτασιν ευχαριστιακή κοινωνία μαζί του. Εντούτοις, ο Μακαριότατος θεώρησε προσβλητικό το δεύτερο σκέλος.
Όσον αφορά όσους στηρίζουν τη θέση του Αρχιεπισκόπου, είπε ότι στην πρώτη συνεδρία μαζί με αυτούς που αντιτάχθηκαν στην αναγνώριση του Επιφανείου, ήταν και ο Μητροπολίτης Πάφου.
Επίσης, ο Μητροπολίτης Τριμυθούντος τάχθηκε στην πρώτη συνεδρία μαζί με τους επτά, στη δεύτερη συνεδρία «δεν ενήργησε με βάση την αρχιερατική του συνείδηση».
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ: