Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Διήμερο Ιστορικών Αναβιώσεων στα Οχυρά Ρούπελ και Ιστίμπεη.

75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
Mε στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την προώθηση του ιστορικού τουρισμού, ο δήμος Σιντικής στις Σέρρες διοργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διήμερο ιστορικών αναβιώσεων στα οχυρά Ρούπελ και Ιστίμπεη στις 14 και 15 Μαΐου 2016. Με τίτλο «Ρούπελ 1941. Η Αναβίωση» (www.roupel1941.com) επιχειρείται ουσιαστικά η καθιέρωση ενός φεστιβάλ ιστορικής αναβίωσης, όπου ομάδες αναβιωτών φορώντας στολές και έχοντας οπλισμό του Β’ Π.Π., θα αναπαραστήσουν μάχες από εκείνο το τετραήμερο του 1941 που έμεινε στην ιστορία ως «Μάχες των Οχυρών».

 Οι ιστορικές αναβιώσεις ή αναπαραστάσεις είναι πολύ διαδεδομένες στο εξωτερικό και σχετίζονται με πολεμικά γεγονότα από τη Μάχη του Βατερλώ στην Φλάνδρα -σημερινό Βέλγιο- έως την απόβαση των συμμάχων (1944) στη Νορμανδία. Πολλές από αυτές τις εκδηλώσεις μάλιστα, έχουν εξελιχθεί σε θεσμούς και επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες.

Στόχος της διοργάνωσης, που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι η θεσμοθέτηση και η καθιέρωση ενός ιστορικού φεστιβάλ αναβίωσης, που θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να βιώσουν στιγμές από εκείνα τα γεγονότα, που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας.

Οι εκδηλώσεις -από ομάδες αναβιωτών που έχουν προσκληθεί- θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Μαΐου στα οχυρά Ιστίμπεη και Ρούπελ αντίστοιχα. Παράλληλα σε όλη τη διάρκεια του διημέρου θα υπάρχουν παράλληλες δράσεις στους χώρους του Οχυρού Ρούπελ (εκθέσεις φωτογραφίας, μοντελισμού, αναβιωτών κ.α.) ενώ χώροι των υπόγειων στοών θα ανοίξουν πρώτη φορά για το κοινό.

Πληροφορίες: www.roupel1941.com & facebook.com/roupel1941