Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Όσκαρ Λαφοντέν και Κώστας Λαπαβίτσας σε ένα διάλογο για μια άλλη Ευρώπη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 27.04.2016

Foto: Thrasos Eftychidis
Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε χθες μιας από τις μεγαλύτερες μορφές της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας και αριστεράς, ο Όσκαρ Λαφοντέν, σε μια ανοιχτή συζήτηση με τον Κώστα Λαπαβίτσα για το μέλλον της Ευρώπης. 

Το μέλλον της Ευρώπης αλλά και οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων ηταν στο επίκεντρο της συζήτησης που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής πολιτικής, χθες το βράδυ στον κατάμεστο "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ" στη Θεσσαλονίκη.

 Ο Όσκαρ Λαφοντέν υπογράμμισε την ανάγκη για «κούρεμα του χρέους» της Ελλάδας ενώ παράλληλα κατακεραύνωσε την οικονομική πολιτική της Ευρώπης που στηρίζεται στη λιτότητα και επανέφερε την πρόταση του για την μίμηση του παραδείγματος της Δανίας.

«Μάλλον θα συνεχιστεί η πολιτική λιτότητας και αυτό θα οδηγήσει σε μια περαιτέρω υποβάθμιση της οικονομικής πολιτικής», εκτίμησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υπογραμμίζοντας πως  «το ΔΝΤ ζητά επιπλέον μέτρα λιτότητας και αυτά τα μέτρα θα έχουν τα ίδια αποτελέσματα, θα προκαλέσουν βλάβη στην οικονομία και της Ελλάδας και της Ευρωζώνης».

«Για αυτό χρειαζόμαστε κούρεμα του χρέους το οποίο είναι αναπόφευκτο γιατί δεν υπάρχει καμία άλλη λύση, δεν φαίνεται να συμβαίνει τίποτα άλλο. Και έτσι θα ιδρυθεί μία νέα οικονομική πολιτική αλλά θα έπρεπε να είναι μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού νομίσματος», τόνισε.

Παράλληλα υπογράμμισε πως «η Ελλάδα θα υποτιμηθεί στην αξία του νομίσματός της» και «για αυτό θα πρέπει να ξανακοιτάξουμε τη λειτουργία της ΕΚΤ ως προς τις οικονομικές πολιτικές».

«Τα κράτη χρειάζονται κυρίαρχη εθνική πολιτική», εκτίμησε και πρόσθεσε πως  «η ΕΚΤ θα πρέπει να χρηματοδοτήσει κρατικές πολιτικές από την αρχή. Αυτό θα ήταν το σημαντικότερο μέτρο».

«Στη Γερμανία λέμε ότι το χρήμα διοικεί τον κόσμο. Για αυτό πρέπει να κοιτάξουμε πάλι την ποιότητα του χρήματος ώστε να επανιδρύσουμε την Ευρώπη», πρόσθεσε και ζήτησε «να υπάρξει διάρρηξη της παντοδυναμίας της ΕΚΤ».

Ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς θέτει ως παράδειγμα προς μίμηση την περίπτωση της Δανίας. «Εμείς προτείνουμε ότι πρέπει να υπάρξει μία επιστροφή σε ένα ευρωπαϊκό νόμισμα ακριβώς κατά το μοντέλο της Δανίας, η οποία είναι και εκτός και εντός της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ένωσης. Υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, ένα κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα το οποίο πολλοί σήμερα δεν το ξέρουν. Για αυτό πρέπει να κοιτάξουμε το μοντέλο της Δανίας και από αυτό να διδαχθούμε», επεσήμανε.

Σχετικά με την πορεία της Ευρώπης ο Όσκαρ Λαφοντέν ζήτησε να δοθεί έμφαση στη δημοκρατία και εκτίμησε πως «η Ευρώπη έχει αναπτυχθεί ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση δεν υπάρχει πια δημοκρατία».

«Για αυτό το σημαντικό καθήκον είναι να υπάρξει θεμελίωση της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Όλες οι συμφωνίες, όλα τα συμβόλαια, στην Ευρώπη είναι στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, να καταργήσουν τη δημοκρατία», πρόσθεσε.

Από τη πλευρά του ο έτερος ομιλητής πανεπιστημιακός Κώστας Λαπαβίτσας επανέλαβε την άποψη του πως «το μνημόνιο έχει ήδη αποτύχει» και εκτίμησε πως «δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να πετύχει το στόχο του 3,5% πρωτογενές πλεονάσματος το 2018»

«Όλοι το ξέρουν και όλοι προσπαθούν να βρουν ένα τρόπο να αποφύγουν το πολιτικό κόστος. Τελικά θα την πληρώσει ο πιο αδύναμος, που είναι φυσικά η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός», επεσήμανε.

Για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης ο κ. Λαπαβίτσας τόνισε πως «η κυβέρνηση θα δεχθεί τα μέτρα που της ζητούν αλλά θα επιδιώξει να βρει κάποιον έξυπνο τρόπο για να το περάσει» και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση δεν θα κάνει κάτι δραστικό, δεν το έκανε πέρσι που ο ελληνικός λαός της είχε δώσει το ΌΧΙ».

Τέλος επανέλαβε την θέση του για έξοδο της χώρας από το ευρώ επισημαίνοντας πως είναι δυνατή και «είναι ο καλύτερος δρόμος για τη χώρα μας γιατί θα μας επιτρέψει να βάλουμε ένα άλλο πρόγραμμα σε δράση».

Πηγή: stokokkino.gr
bsgreeks.blogspot.com