Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Το Ισλαμικό κράτος κατέστρεψε την "Πύλη του Θεού¨στη Μοσούλη.

Η "Πύλη του Θεού" στην Μοσούλη του Ιράκ
ΛΟΝΔΙΝΟ, 13.04.2016

Η Βρετανική INTEPENDENT αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, το Ισλαμικό κράτος κατέστρεψε στη Μοσούλη την "Πύλη του Θεού", μνημείο 2.000 ετών.

Η πύλη Μισχκί, γνωστή και ως  "Πύλη του Θεού", ήταν μία από τις εισόδους της αρχαίας Ασσυριακής πόλης Νινευή. Η Νινευή, έγινε πρωτεύουσα της Ασσυρίας, επί βασιλείας του Σενναχειρείμ. Η πόλη καταστράφηκε μετά την πτώση της στους Βαβυλώνιους.

Τα ερείπια της Νινευή, όπου έγιναν ανασκαφές το 1845, μας απέδωσαν τα λείψανα πολλών κτιρίων και πολλών γλυπτικών έργων. Η βιβλιοθήκη του τελευταίου βασιλιά των Ασσυρίων Σαρδανάπαλου (7ος αιώνας π.Χ.) βρέθηκε εκεί και στην πόλη βρήκαν πλούσια διακόσμηση από ανάγλυφα με σκηνές θρησκευτικές, κυνηγετικές και στρατιωτικές. Στα ελληνιστικά χρόνια ιδρύθηκε στην πόλη βιβλιοθήκη και οι Ασσύριοι μορφώθηκαν από το ελληνικό πνεύμα.

Στη Βίβλο η Νινευή αναφέρεται ως η πιο ισχυρή πόλη στον κόσμο τον 7ο αι. π.Χ.    Στις Εβραϊκές Γραφές γίνεται αναφορά στην πόλη της Νινευή, ήδη από το αρχαίο βιβλίο της Γένεσης, όπου αναφέρεται ότι ήταν μία από τις πόλεις που ίδρυσε ο Νεβρώδ (Γένεση 10:9, 11, 12· 2 Βασιλέων 19:36). Αιώνες αργότερα, Ισραηλίτες προφήτες όπως ο Ιωνάς, ο Σοφονίας και ο Ναούμ εξήγγειλαν αγγέλματα κρίσης αλλά και σωτηρίας αναφορικά με την πρωτεύουσα της Ασσυριακής Αυτοκρατορίας Νινευή, καθώς περιγραφόταν ως η «πόλη της αιματοχυσίας» (Ιωνάς 1:2· κεφ. 3· Ναούμ 1:1· 3:1· Σοφονίας 2:13-15). Στην Καινή Διαθήκη, ξ Ιησούς Χριστός αναφέρεται στην αφήγηση του βιβλίου του Ιωνά, σύμφωνα με την οποία οι κάτοικοι της Νινευή διασώθηκαν, καθώς μετανόησαν για τα πονηρά τους έργα μετά από το κήρυγμα του προφήτη. (Ματθαίος 12:41· Λουκάς 11:30, 32).

 Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα και τις πηγές της, το ισλαμικό κράτος κατέστρεψε ήδη και μέρος των τειχών της αρχαίας πόλης. 

  bsgreeks.blogspot.com