Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Έχει πιο κάτω; Συνάντηση Προεδρείων της ΠΟΕ και της ΔΙΣΥΠΕ με Μαρινάκη, Μώραλη.



Ο Πρόεδρος της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. κ. Γιώργος Παρχαρίδης στο βήμα και δίπλα ο Πρόεδρος της ΠΟΕ κ. Χρήστος Τοπαλίδης

Του Θράσου Ευτυχίδη 
Για τους γνωρίζοντες τα πράγματα στον οργανωμένο Ποντιακό χώρο τίποτε δεν μπορεί να αποτελέσει έκπληξη. Απλά αυτό που προσπαθούμε να κατανοήσουμε είναι τα όρια, αν βέβαια υπάρχουν.

Στη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ Ολυμπιακού – Μαρινάκη εναντίον ΠΑΟΚ - Σαββίδη, όλες οι Ποντιακές Ομοσπονδίες τοποθετήθηκαν ως όφειλαν, καταδικάζοντας τους χαρακτηρισμούς που στο πρόσωπο του Ιβάν Σαββίδη προσέβαλλαν ένα ολόκληρο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας με απαράδεκτους ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς.

Εντύπωση είχε τότε προκαλέσει η καθυστέρηση στην τοποθέτηση, της μεγαλύτερης, σύμφωνα με τα λεγόμενά της ηγεσίας της, Ομοσπονδίας, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ).

Αφού πλέον καταδίκασαν τη ρατσιστική επίθεση όλες οι Ποντιακές Ομοσπονδίες ανά την υφήλιο, αλλά πλέον και σωματεία μέλη της ΠΟΕ και μπροστά στον κίνδυνο, να αποτελεί τον μοναδικό φορέα που δεν τοποθετήθηκε, υπήρξε η τοποθέτηση του Προέδρου της κ. Χρήστου Τοπαλίδη σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον ΣΚΑΪ 100,3, στις 9 Μαρτίου. Η ΠΟΕ ως Ομοσπονδία δεν έβγαλε καμία ανακοίνωση. Γιατί να το κάνει άλλωστε;

Ακόμη όμως και στην τοποθέτηση του Προέδρου της «μεγαλυτέρας και πλατυτέρας» υπήρχαν δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος είναι η καταδίκη της ρατσιστικής επίθεσης στον Ιβάν Σαββίδη, ενώ στο δεύτερο μέρος υπάρχει ένα ανεξήγητο άνοιγμα – πάσα στον Μαρινάκη και τον Ολυμπιακό.  

Λέει λοιπόν ο Πρόεδρος της Παμποντιακής. «Είναι ατυχείς αυτές οι δηλώσεις και πρέπει να ανασκευαστούν. Και εγώ εκπλήσσομαι, γιατί ο κ. Μαρινάκης έχει δείξει ευαισθησία πάνω στο ποντιακό ζήτημα και ξέρω, μάλιστα, πως έλκει την καταγωγή του από τη μεριά της γιαγιάς του, από τη γνωστή οικογένεια Ποντίων, των Υψηλάντηδων. ».

Προσέξτε καταρχήν τις λέξεις … «ατυχείς»!!! «να ανασκευάσει»!!! και όχι να ανακαλέσει!!!

Και συνεχίζει παρακάτω στην ίδια συνέντευξη ο Πρόεδρος της ΠΟΕ. «Δεν θέλω να θεωρήσω πως είναι μία ρατσιστική τοποθέτηση εναντίον των νεοπρόσφυγων. Ότι απλά έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο… Είναι σε ποδοσφαιρική διάσταση …..».

Πρακτικά δηλαδή ο Πρόεδρος της ΠΟΕ ξεπλένει τον Ολυμπιακό μιλώντας για ποδοσφαιρική διάσταση.

Την επομένη 10 Μαρτίου, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός Καραπαπάς, εκδίδει τη γνωστή ανακοίνωση, που επιτίθεται στον Πάνο Καμμένο και αναφέρεται παράλληλα στην ποντιακή καταγωγή του Μαρινάκη … από την οικογένεια Υψηλάντη από τα Υψηλά …κλπ, κλπ. Πήρε την πάσα που του δώσανε.

Φυσικά σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να θεωρήσουμε ότι οι ραδιοφωνικές δηλώσεις του Προέδρου της ΠΟΕ αποτελούν και θέση της Ομοσπονδίας.

Από εκεί και πέρα υπάρχει μια σιωπή για το θέμα από την ΠΟΕ. Όχι όμως μόνο από την ΠΟΕ, αλλά και από την Διεθνή Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων (που είναι η ΠΟΕ με διεθνές προσωπείο). Η ΔΙΣΥΠΕ λοιπόν στην οποία προεδρεύει ο κ. Γιώργος Παρχαρίδης, (αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο υφίσταται), προφανέστατα δεν αντιλήφθηκε τι συμβαίνει και δε θεώρησε αναγκαίο να τοποθετηθεί.

Σήμερα λοιπόν, με αφορμή Μνημείο για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στον Πειραιά, που χρηματοδοτεί ο κ. Μαρινάκης, ο Πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ κ. Γιώργος Παρχαρίδης, περιχαρής ανακοινώνει στο λογαριασμό του στο facebook ότι, « την Τρίτη 5 Απριλίου 2015, τα προεδρεία της ΠΟΕ και της ΔΙΣΥΠΕ επισκέφθηκαν και ευχαρίστησαν τους κ. Μαρινάκη και Μόραλη. Τονίζει δε ο κ. Παρχαρίδης ότι η εκδήλωση θα συνδιοργανωθεί από το Δήμο Πειραιά και τη ΔΙΣΥΠΕ ενώ εύχεται πως θα πρέπει να μιμηθούν και άλλοι πολλοί τους κ. Μαρινάκη και Μόραλη για να γεμίσει η Ελλάδα μνημεία Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τα οποία θα συντελούν στη διατήρηση της μνήμης διαχρονικά.».

Θα μπορούσα να σχολιάζω με τι ώρες, αλλά δε νομίζω ότι έχει σημασία. Απλά ένα ερώτημα απευθύνω. Το ερώτημα αφορά το σύνολο των Σωματείων – μελών της ΠΟΕ. Το κάθε μέλος της ΠΟΕ ξεχωριστά.  

Πόσο πιο χαμηλά; ΕΧΕΙ ΠΙΟ ΚΑΤΩ;

bsgreeks.blogspot.com