Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Στην "τελευταία διέυθυνση" οι πινακίδες της μνήμης για τους εκτελεσθέντες από το Σταλινικό καθεστώς. Γρηγόρης Κοκκινάκης.

Ρωσία, Μόσχα
Η "ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ"  είναι μια μεγάλη κοινωνική δράση που βρίσκεται σε εξέλιξη τον τελευταίο χρόνο στη Ρωσία, με σκοπό να  τιμηθεί η μνήμη και να γίνουν γνωστοί όλοι όσοι έχασαν τη ζωή τους - εκτελέσθηκαν από το Σταλινικό καθεστώς το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ΄30.

Σύμφωνα με τη δράση, χιλιάδες πινακίδες τοποθετούνται στις προσόψεις των κτιρίων όπου συνελήφθησαν οι άνθρωποι που μετά εκτελέσθηκαν ή απλά εξαφανίστηκαν.

Η βασική αρχή της δράσης είναι "ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ, ΜΙΑ ΖΩΗ, ΜΙΑ ΠΙΝΑΚΙΔΑ"

Οι πινακίδες είναι ομοιόμορφες και αναγράφουν το Επίθετο, πατρώνυμο και όνομα, το επάγγελμα, την ημερομηνία εκτέλεσης και αποκατάστασης.

Στις 17 Απριλίου στη Μόσχα, στη διέυθυνση Λεωφ. Γκολοσέφσκι 29, πραγματοποιήθηκε η τελετή τοποθέτησης της πρώτης πινακίδας μνήμης για Έλληνα εκτελεσθέντα. Ο Γρηγόρης Κοκκινάκης του Γεωργίου συνελλήφθη σε αυτή τη διέυθυνση και εκτελέσθηκε λίγο αργότερα στο σκοπευτήριο του Μπούτοβο.

Κοκκινάκης Γρηγόρης του Γεωργίου
Δικηγόρος
Γεννήθηκε το 1888
Συνελλήφθη 31.12.1937
Εκτελέσθηκε 08.03.1938 
Αποκαταστάθηκε 1957

Ο Γρηγόρης Κοκκινάκης, Χιώτης την καταγωγή, γεννήθηκε το 1888 στη Οδησσό. Το 1908 ο Γρηγόρης πήρε τη ρωσσική υπηκοότητα, που του άνοιγε το δρόμο για σπουδές στην Αγία Πετρούπολη. Το 1920 ο αδελφός του Γρηγόρη, Αλκιβιάδης Κοκκινάκης δραπέτευσε από τη Σοβιετική Ρωσία στην Εσθονία και από εκεί στην Ελλάδα όπου έγινε μόνιμος κάτοικος Αθηνών. Οι τσεκίστες συνέλλαβαν τον Γρηγόρη με την κατηγορία της συνδρομής στη δραπέτευση και τον φυλάκισαν για ένα μήνα, αλλά τον απελευθέρωσαν μη βρίσκοντας κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει την ενοχή του. Ο Γρηγόρης εγκαταστάθηκε και ξεκίνησε να εργαζεται στη Μόσχα. Το 1925 ερωτεύθηκε μια γυναίκα, παντρεμένη με συνεργάτη της αγγλικής Πρεσβείας. Για να μπορεί να τη βλέπει, ο Γρηγόρης, οργάνωσε στο σπίτι του κύκλο εκμάθησης δυτικών χορών. Το 1926 ο άγγλος μετά της συζύγου του έφυγε στην Αγγλία και οι τσεκίστες ανέκριναν όλους τους συμμετέχοντες στους κύκλους χορού του Γρηγόρη, διερευνώντας τη σχέση με τον ξένο αλλά και πάλι τους άφησαν.

Αλλά 11 χρόνια αργότερα τη νύχτα της πρωτοχρονιάς 31 Δεκεμβρίου 1937 συνέλλαβαν το Γρηγόρη. Κατά τη σύλληψη ήταν παρόντες η μητέρα, η σύζυγος, τα παιδιά του, αλλά και ο συγγενής του Βλαδίμηρος Κοκκινάκης, πιλότος, που αργότερα τιμήθηκε δύο φορές με το παράσημο του Ήρωα της ΕΣΣΔ. 

Παρακάτω, η ιστορία είναι η τυπική ανάλογων τραγικών περιπτώσεων. Στις πρώτες ανακρίσεις ο Γρηγόρης αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες για κατασκοπεία υπέρ της Αγγλίας, αλλά μετά από βασανιστήρια υπέγραψε το πρωτόκωλλο. Στις 27 Φεβρουαρίου του 1938 ο 50χρονος Γρηγόρης Κοκκινάκης καταδικάσθηκε σε εκτέλεση. Η ποινή εκτελέσθηκε στις 8 Μαρτίου του 1938. Την ίδια μέρα στο Μπούτοβο εκτελέσθηκαν άλλα 355 άτομα.

Ο Γρηγόρης Κοκκινάκης αποκαταστάθηκε το 1957.

bsgreeks.blogspot.com
με πληροφορίες από άρθρο του Νίκου Σιδηρόπουλου, δημοσιογράφου στη Μόσχα