Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 5 Απριλίου 2016

STANDEX. Το "παγωμένο" Ρωσο-ΝΑΤΟικό σύστημα που θα μπορούσε να αποτρέψει τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες.



Το παγωμένο κοινό αντιτρομοκρατικό σύστημα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσική Ομοσπονδία, για ανίχνευση εκρηκτικών σε τοποθεσίες με μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων θα μπορούσε να αποτρέψει τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες.

Αυτό ισχυρίζεται πηγή του Πρακτορείου TASS στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα:

Ηλεκτρονική μύτη

"Το σύστημα STANDEX (Stand-off Detection of Explosives) προοριζόταν για την από απόσταση αποκάλυψη σε πραγματικό χρόνο, εκρηκτικών υλών σε τοποθεσίες όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση κόσμου. Κύρια σε μεταφορικές υποδομές, σταθμούς μετρό, αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς. 

Το σύστημα στηριζόταν στη φασματική ανάλυση μικροσωματιδίων του αέρα, με χρήση πολλαπλών αισθητήρων και καθόριζε με ακρίβεια όχι μόνο την παρουσία εκρηκτικών, αλλά και τη θέση που βρίσκονταν ή τον μεταφορέα τους μέσα στο πλήθος.

Πρακτικά, μιλάμε για την ανίχνευση εκρηκτικών υλών από τη μυρωδιά, αλλά με την υψηλότερη δυνατή ευαισθησία. Βασίστηκε στην ιδέα της ακριβούς ανίχνευσης εκρηκτικών υλών χωρίς να σταματάει η ροή των ανθρώπων για να υποβληθούν σε διάφορα είδη επιθεωρήσεων και ελέγχων.

Επιτυχείς Δοκιμές

Επιτυχείς δοκιμές του πρωτότυπου συστήματος STANDEX πραγματοποιήθηκαν στο μετρό του Παρισιού στις 30 Οκτωβρίου 2013 και απέδειξαν την υψηλή αποτελεσματικότητα του συστήματος.

Η έναρξη της βιομηχανικής παραγωγής του συστήματος, είχε καθορισθεί για το φθινόπωρο του 2015. Σύμφωνα με την πηγή του πρακτορείου TASS, ένα από τα πρώτα συστήματα θα έπρεπε να εγκατασταθεί στα τέλη του 2015 – αρχές του 2016 στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, δίπλα από το οποίο βρίσκεται το Αρχηγείο του ΝΑΤΟ και χρησιμοποιείται καθημερινά από υπαλλήλους, διπλωμάτες και στρατιωτικούς του οργανισμού, αλλά και της Ε.Ε.

Το σύστημα θα επέτρεψε την αποκάλυψη και ταυτοποίηση των τρομοκρατών των Βρυξελλών, της 22ας Μαρτίου, κατά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο.

Πάγωσε για πολιτικούς λόγους

Αυτό δεν έγινε, μια που από την άνοιξη του 2014, το ΝΑΤΟ πάγωσε όλες τις σχέσεις και συνεργασίες με τη Ρωσία στη γραμμή του Συμβουλίου Ρωσίας – ΝΑΤΟ μετά την προσάρτυση της Κριμαίας. Το σύστημα STANDEX σταμάτησε και δεν υλοποιήθηκε.

Οι τελικές δοκιμές, πριν την παραγωγή οι οποίες είχαν καθορισθεί για το φθινόπωρο του 2014 στην Αγία Πετρούπολη, δεν πραγματοποιήθηκαν.

Το πρωί της 22ας Μαρτίου δύο δυνατές εκρήξεις συντάραξαν το αεροδρόμιο των Βρυξελλών και τη στάση του μετρό Μαλμπέκ. Σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ άλλοι 340 τραυματίσθηκαν. Ήταν πολίτες 40 χωρών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν αυτοσχέδια εκρηκτικά με δυνατή χημική μυρωδιά!

Προϊόν Συνεργασίας

Η επεξεργασία του συστήματος STANDEX στα πλαίσια του Συμβουλίου Ρωσίας – ΝΑΤΟ, ξεκίνησε μετά τη σειρά τρομοκρατικών ενεργειών στο μετρό της Μόσχας στα τέλη του ’90 – αρχές του 2000, καθώς και των τρομοκρατικών χτυπημάτων στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μαδρίτης (11 Μαρτίου 2004) και τα χτυπήματα στο μετρό και τα λεωφορεία στο Λονδίνο (7 Ιουλίου 2005).

Το σύστημα έγινε πραγματικότητα χάρις στην χρήση νέων τεχνολογιών της Ρωσίας και των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Καθ όλη τη διάρκεια των ερευνών και ειδικότερα μετά τις επιτυχείς δοκιμές και οι δύο πλευρές επεσήμαναν τη συνεισφορά των εταίρων στο πρόγραμμα και ότι πρακτικά χωρίς τη συνεργασία θα ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί. «Μία από τις βασικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε, ανακαλύφθηκε από τη ρωσική πλευρά» είχε πεί τότε ο βοηθός του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ για τις νέες προκλήσεις στην ασφάλεια, Τζέιμι Σι.

Το 2010 ο Ντιμίτρι Ρογκόζιν, Υπευθ, Τύπου της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, είχε δηλώσει τότε σε συνέντευξη στο TASS, ότι το σύστημα STANDEX είναι το αποτέλεσμα «κοινών προσπαθειών επιστημόνων της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ και της αποτελεσματικής χρήσης των τεχνολογιών των δύο πλευρών για τον αγώνα εναντίον του κοινού εχθρού – της τρομοκρατίας».

                                                                                                              bsgreeks.blogspot.com
                                                                                                              Πηγή: TASS.ru