Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος RC-135 αναχαιτίσθηκε από ρωσικό καταδιωκτικό SU-27 πάνω από τη Βαλτική.



Tο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για αναχαίτιση αμερικανικού  αναγνωριστικού (κατασκοπευτικού) αεροσκάφους  RC-135 από ρωσικό καταδιωκτικό SU-27 πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πενταγώνου, η αναχαίτιση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Απριλίου όταν το αμερικανικό κατασκοπευτικό RC-135 της πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που πραγματοποιούσε δρομολόγιο ρουτίνας σε διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Βαλτική θάλασσα, συναντήθηκε με το ρωσικό καταδιωκτικό SU-27  που το αναχαίτιση με επικίνδυνους και αντιεπαγγελματικούς ελιγμούς.

Νωρίτερα ο τηλεοπτικός σταθμός CNN είχε μεταδώσει ότι το ρωσικό αεροσκάφος ακολουθούσε το αμερικάνικό RC-135 σε απόσταση μικρότερη των 15 μέτρων.

Οι ΗΠΑ δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός μετά και τα γεγονότα της προηγούμενης βδομάδας με το αμερικανικό αντιτορπιλικό «Donald Cook».

Σύμφωνα με πηγή του πενταγώνου, το RC-135 πετούσε σε διεθνή χώρο και σε καμία περίπτωση, σε κανένα σημείο της πτήσης του,  δεν παραβίασε τον εναέριο χώρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι τέτοια γεγονότα μπορούν να προκαλέσουν κρίση μεταξύ των χωρών και μέσω διπλωματικών καναλιών διαμαρτύρονται προς τη Μόσχα για τα γεγονότα που συνέβησαν αυτή τη βδομάδα.

Υπενθυμίζουμε, ότι η τελευταία φορά που είχε αναφερθεί παρόμοιο γεγονός, ήταν στις 25 Ιανουαρίου, όταν αεροσκάφος RC-135U αναχαιτίσθηκε από ρωσικό SU-27 σε διεθνή χώρο στη Μαύρη Θάλασσα. Και φυσικά υπενθυμίζουμε το γεγονός ότι η επιχειρησιακή δυνατότητα του RC-135, είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το χώρο στον οποίο πετά.

Είναι βέβαιο ότι η ανάπτυξη ολοένα και περισσότερων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική που στρέφεται σαφέστατα εναντίον της Ρωσίας, θα προκαλεί σε μόνιμη βάση τέτοια γεγονότα.

bsgreeks.blogspot.com