Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Η Ρωσία εξαγοράζει Ευρωπαίους πολιτικούς;

Σύμφωνα με την τσέχικη Natoaktual.cz, στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δόθηκε εντολή να πραγματοποιήσουν έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο καταφέρνει το Κρεμλίνο να διεισδύει σε πολιτικά κόμματα αρκετών Ευρωπαϊκών χωρών και να επιδρά σε αυτά, αλλά και στην κοινή γνώμη των χωρών τους.

Το Αμερικανικό Κογκρέσο έδωσε εντολή στον επικεφαλής της εθνικής αντικατασκοπείας Τζέιμς Κλέπερ να ερευνήσει ενδελεχώς αν επαληθεύει, ότι τις τελευταίες δεκαετίες η Ρωσία χρηματοδοτεί μυστικά αρκετά πολιτικά κόμματα Ευρωπαϊκών χωρών.

Η Ουάσιγκτον πιθανολογεί, ότι με αυτόν τον τρόπο η Μόσχα προσπαθεί να διαλύσει την ενότητα, σε ζητήματα όπως η πυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ και η συνέχιση των σκληρών κυρώσεων προς τη Ρωσία ως τιμωρία για την προσάρτηση της Κριμαίας.

Σύμφωνα με την τσεχική ιστοσελίδα, η εντολή για την έναρξη της έρευνας δόθηκε λίγες μέρες νωρίτερα, μετά από δηλώσεις μελών της βρετανικής κυβέρνησης σε ΜΜΕ, ότι ο "νέοςψυχρός πόλεμος", βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι ρωσικές προσπάθειες επηρεασμού της πολιτικής ζωής ορισμένων χωρών είναι πολύ σοβαρότερες και εντατικότερες, απ' ότι η αντικατασκοπεία εκτιμούσε.

"Σε ολόκληρη την Ε.Ε. βλέπουμε ανησηχυτικές αποδείξεις της ρωσικής προσπάθειας να σπάσει τις δομές της ευρωπαϊκής ενότητας σε μια σειρά βασικών στρατηγικών ζητημάτων", ήταν η φράση πηγής στην κυβέρνηση της Βρετανίας που δημοσίευσε η αγγλική Daily Telegraph.


Σχολιάζοντας το γεγονός, ο σύμβουλος ασφαλείας και πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής αντικατασκοπείας της Τσεχίας Άντορ Σαντόρ, είπε: "Ακόμη, η πρώην KGB, ήταν φημισμένη, ότι μπορούσε να επιδράσει στην κοινή γνώμη των δυτικών χωρών, κάτι που συμβαίνει και σήμερα, αλλά να αποδειχθεί αυτό, είναι μάλλον αδύνατο".

"Πιστεύω, ότι από την πλευρά των ΗΠΑ, είναι κάποιου είδους βήμα επίδειξεις. Να αποδείξεις τέτοιου είδους σχέσεις και να συλλέξεις αδιαμφισβήτητες αποδείξεις, θα είναι πρακτικά αδύνατο.Θα ήταν ηλίθιο να υποθέσουμε, ότι τα χρήματα προέρχονται από τους λογαριασμούς της ρωσικής πρεσβείας. Και εγώ θα ήμουν πάρα πολύ προσεκτικός να ανακοινώσω, ότι οποιαδήποτε εταιρεία της Τσεχίας παίρνει δάνειο από ρωσική τράπεζα, αυτόματα βρίσκεται υπό την επιρροή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών" - συμπλήρωσε ο στρατηγός Σαντόρ.

bsgreeks.blogspot.com
με πληροφορίες από Natoaktual.cz