Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Λεωνίδας Ιασωνίδης: Το Ποντιακόν δίλημμα... Σας θυμίζει μήπως κάτι;;;

Μιλώντας κάποτε στη Θεσσαλονίκη, ο Λεωνίδας Ιασωνίδης*, υπουργός επί κυβερνήσεων Βενιζέλου και λαμπρός ρήτορας, σε μία στιγμή είπε…

Αρ’ ατώρα έρθαμεν σε δίλημμα

Το πλήθος των Ποντίων τον άκουγε σιωπηλό. Μέχρι που κάποιος σήκωσε το χέρι και υπέβαλε την ερώτηση που απασχολούσε όλους:
- “Πασσά Ιασωνίδη, ντο εν το δίλημμα;”.
- “Ακούστε να λέγω σας, ντο εν το δίλημμα” απάντησε ο Ιασωνίδης.
- “Πέρωμεν έναν σκοινίν. Περάζουμ’ α ας σο στόμαν και βγάλουμ’ ατό ας σον κώλον! Σ’ εμπρός το μέρος δένουμεν έναν σκατόν! Σ’ οπίς πα το μέρος δένουμεν έναν αγγούρ’! Συρτς να εβγάλτς το σκατόν ας ‘σο στόμα σ’, εμπέν’ το αγγούρ’ σον κώλο σ’! Συρτς να εβγάλτς το αγγούρ’ ας σον κώλο σ’, εμπέν το σκατό ‘σο στόμα σ’!

Αρ’ ατό εν το δίλημμα!


* Ο Λεωνίδας Ιασωνίδης (1884-1959) ήταν νεοέλληνας πολιτικός με καταγωγή από τον Πόντο. Υπήρξε ένα από τα πολιτικά σύμβολα του νεότερου Ποντιακού Ελληνισμού.
Γεννήθηκε στον Πόντο (κατ’ άλλους στην Ορντού, κατ’ άλλους στην Πουλαντζάκη) το 1884. Αποφοίτησε από το φημισμένο “Φροντιστήριον” Τραπεζούντος το 1902 και στη συνέχεια σπούδασε νομικά στην Κωνσταντινούπολη, από όπου έλαβε πτυχίο το 1912. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, λαμβάνοντας πτυχίο στις πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες, το έτος 1915.
Το Σεπτέμβριο του 1922 έρχεται πρόσφυγας στην Ελλάδα. Αγωνίζεται για τα δικαιώματα των προσφύγων που κατέφυγαν στην Ελλάδα, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή.
Ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική και από το 1923 εκλεγόταν συνεχώς Βουλευτής Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε στο Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και διετέλεσε Υπουργός Πρόνοιας, συμμετέχοντας στην κυβέρνηση του κόμματος Φιλελευθέρων (1930-1932).
Πνεύμα φιλελεύθερο και δημοκρατικό, αυτοεξορίσθηκε στην Αγγλία, μετά την κήρυξη της δικτατορίας Μεταξά. Από την Αγγλία αρθογραφούσε σε διάφορες εφημερίδες, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα της Ελλάδας και εμψυχώνοντας τους Έλληνες, στον αγώνα τους εναντίον των δυνάμεων κατοχής.
Μετά την απελευθέρωση, επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου συνέχισε την πολιτική σταδιοδρομία του. Επανεκλέχθηκε Βουλευτής και μάλιστα διετέλεσε Υπουργός Γενικός Διοικητής Βορείου Ελλάδος.
Υπήρξε απλός στη ζωή του, φιλοδίκαιος, χαριτολόγος και προπάντων φλογερός πατριώτης. Το όνομά του φέρει μία κεντρική οδός της Θεσσαλονίκης που συνδέει την οδό Εγνατία με την οδό Αγίου Δημητρίου. 

Πηγή: lelevose.eu