Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. O Πολιτισμός της Αλληλεγγύης στο Προσκήνιο.



   Στις δύσκολες εποχές που περνάμε όλοι μας, ένας από τους τομείς που υποφέρει περισσότερο είναι ο Πολιτισμός. Και εννοούμε φυσικά όλα τα είδη τέχνης. Πραγματικά ο καθένας σκέφτεται πλέον για να πάει να δει μια θεατρική παράσταση ή μια συναυλία. Συνήθως στη μεγάλη πλειοψηφία του ο κόσμος έχει άλλες προτεραιότητες και δικαιολογημένα. Πώς να δεις θέατρο όταν τα χρήματα που παίρνεις (αν είσαι από τους τυχερούς που εργάζονται), μόλις και μετά βίας επαρκούν για την κάλυψη βασικών αναγκών και λογαριασμών;

   Με απλά λόγια η διαρκής φτωχοποίηση μεγάλων στρωμάτων του πληθυσμού έχει ως θύμα του τον πολιτισμό και τους ανθρώπους που επιμένουν να ασχολούνται με αυτόν. Και στέρηση του πολιτιστικού προϊόντος σημαίνει στέρηση παιδείας, σημαίνει αλλοίωση της ταυτότητάς μας. Και όμως, πριν λίγα χρόνια κατασπαταλώντας τεράστια ποσά σε κρατικό και περιφερειακό επίπεδο μιλούσαμε για τον Πολιτισμό ως συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας. Και πραγματικά, αν σκεφτούμε γιατί είναι γνωστή η χώρα μας στο εξωτερικό, η απάντηση θα είναι μία. Για τον Πολιτισμό της που αποτελεί και την ταυτότητα του Έλληνα.

   Φυσικά από την γενική φτώχεια δεν θα μπορούσε να ξεφύγει ούτε και το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Έχοντας κληρονομήσει χρέη κάποιων χιλιάδων, με απλήρωτους για μεγάλα χρονικά διαστήματα υπαλλήλους, έφτασε για άλλη μια φορά, στα τέλη Αυγούστου της χρονιάς που μας πέρασε στα όρια του κλεισίματος. Και εκεί κάτι άλλαξε. Ήρθαν χρήματα; Φυσικά όχι.

   Αυτό που άλλαξε ήταν ο τρόπος σκέψης. Από το θα κάνουμε κάτι, όταν έχουμε χρήματα, στο κάνουμε κάτι σήμερα χωρίς χρήματα. Βέβαια θα αναρωτηθεί κάποιος, είναι δυνατόν να γίνει αυτό; Και όμως πιστέψτε με γίνεται.  
  Από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα, το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μετρά πάνω από 120 επιτυχημένες εκδηλώσεις. Σχεδόν κάθε μέρα και μία εκδήλωση πραγματοποιείται στον πρώην Κινηματογράφο (νυν Πολιτιστικό Κέντρο) «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ». Κοινός αριθμητής όλων των εκδηλώσεων είτε είναι θεατρικές παραστάσεις, είτε συναυλίες, είτε παρουσίαση χορευτικών συγκροτημάτων, είναι η ΔΩΡΕΑΝ είσοδος για το κοινό. Κοινός παρονομαστής του ιδιότυπου κλάσματος που πολλαπλασιάζει αντί να διαιρεί είναι η συλλογή ειδών (κυρίως τρόφιμα μακράς διαρκείας) για ανθρωπιστικούς λόγους και χωρίς διαχωρισμούς σε δικούς μας ή άλλους.
     Γιατί πραγματικά η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ είναι το ζητούμενο. Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης κάνουν πράξη το ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.
   Κάθε βράδυ ο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» βουλιάζει από Θεσσαλονικείς που φέρνουν το πακετάκι τους με τρόφιμα και παρακολουθούν εκδηλώσεις που προσφέρονται επίσης δωρεάν από τους φορείς που τις κάνουν πράξη. Από τη σκηνή του «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ» σε μια ανεπανάληπτη σύμπραξη, παρελαύνουν θίασοι επαγγελματικοί και ερασιτεχνικοί, χορωδίες, σύλλογοι και σωματεία, ποιητές και συγγραφείς, Πανεπιστήμια και σχολεία σε ένα πρωτόγνωρο για τα δεδομένα διαγωνισμό ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ με
μοναδικό τους κέρδος ένα αναμνηστικό συμμετοχής.

   Και φυσικά τίποτε δεν είναι τυχαίο όταν υπάρχει διάθεση και αγάπη. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η απεριόριστη διάθεση, το πάθος και η αγάπη ενός ανθρώπου. Η κα Άννα Μυκωνίου, που ανέλαβε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου φαίνεται ότι τα διαθέτει όλα αυτά. Τουλάχιστον η πράξη μέχρι σήμερα φαίνεται να τη δικαιώνει.

   Φυσικά, και αυτό δεν είναι περίεργο για τα ελληνικά δεδομένα, η δραστηριότητα δεν προβάλλεται όσο θα έπρεπε ή μάλλον δεν προβάλλεται καθόλου από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ίσως και να είναι και καλύτερα … βλέπετε ο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» είναι πολύ μικρός για να χωρέσει τον κόσμο που έρχεται.

Ευχόμαστε μια καλή συνέχεια.

Bsgreeks.blogspot.com