Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Η Τουρκία διαλύει τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών.

Σε σημερινό τους άρθρο οι Financilal Times αναφέρουν δηλώσεις του αναπληρωτή προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμμερμανσ, σύμφωνα με τον οποίο, Ο αριθμός των μεταναστών που έρχονται στις χώρες της Ε.Ε., δεν μειώθηκε στον αναμενόμενο βαθμό, παρά τη συμφωνία Άγκυρας - Βρυξελλών και την επιδότηση της Τουρκίας με τρία δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Ο Τίμμερμανς πιθανότατα θα επισκεφθεί την Τουρκία το Σαββατοκύριακο για να συζητήσει από κοντά με τις Τουρκικές ερχές το ζήτημα. Σύμφωνα με δήλωσή του, οι τουρκικές αρχές θα πρέπει να αυξήσουν κατά πολύ τις προσπάθειές τους για την επίτευξη των συμφωνιών του Νοεμβρίου.
"Δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, ώστε να επιβεβαιώσουμε απόλυτα, ότι έχουμε τα αποτελέσματα για τα οποία συμφωνήσαμε με την Τουρκία". 
 
 Αντίστοιχες παρατηρήσεις ακούγονται και από το Βερολίνο, στα πλαίσια της αυξανόμενης ανησυχίας, για το ότι η στρατηγική της συγκράτησης των μεταναστευτικών ροών με τη συμμετοχή της Τουρκίας δεν έχουν τα σύντομα αποτελέσματα που θα ήθελαν, γράφουν οι FT.
 
Τα σχέδια του Βερολίνου για τους μετανάστες βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο της προσοχής μετά τα γεγονότα της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία. Θυμίζουμε ότι τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία δεκάδες γυναίκες απευθύνθηκαν στην αστυνομία καταγγέλοντας επιθέσεις και εξυβρίσεις  από πλευράς ανδρών "αφρικανικής και αραβικής" προέλευσης. Ήδη γίνεται λόγος για πλήρη αποτυχία της πολιτικής Μέρκελ στο μεταναστευτικό.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι μεταναστευτικές ροές από τη Μέση Ανατολή στην Ε.Ε.  μειώθηκαν, αλλά αυτό οφείλεται κύρια στις κακές καιρικές συνθήκες, που εμπόδισαν τους μετανάστες να διασχύσουν το Αιγαίο και όχι στις προσπάθειες της Τουρκίας να συγκρατήσει τους μετανάστες, αναφέρεται στο άρθρο των FT.
 
Η  Άγκυρα έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό, ότι οι μεταναστευτικές ροές μπορούν να συνεχισθούν. Αφού η συμφωνία με την Ε.Ε. είχε ήδη υπογραφεί, ο Πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να δώσει "καμμία εγγύηση" και όλα εξαρτώνται από την κατάσταση στη Συρία.
 
Σύμφωνα με τον επικεφαλή του  Κέντρου Αναλύσεων "Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας" Γκέραλντ Κνάους, οι αναμονές ότι η συμφωνία θα μειώσει τις μεταναστευτικές ροές, ηταν εξ αρχής μη ρεαλιστικές. Σύμφωνα με την άποψή του "τρείς μήνες νωρίτερα ήταν πασιφανές ότι η συμφωνία δε θα λειτουργήσει - και σε αυτό φτάινε και οι δύο πλευρές - γιατί δεν ασχολήθηκαν με το ζήτημα σοβαρά". Σύμφωνα με τον Γκέραλντ Κνάους το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί, μόνο στην περίπτωση που η Τουρκία δεχθεί την επιστροφή από την Ελλάδα, όλων των προσφύγων - μεταναστών των οποίων οι αιτήσεις ασύλου είτε δεν έγιναν δεκτές, είτε δεν πληρούν τα κριτήρια. 
 
Πηγή: RIA NOVOSTI από FT