Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Επίσκεψη Προέδρου Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλου στην ΟΔ της Γερμανίας

Δήλωση μετ'α τη συνάντηση με την καγκελάριο κ. Α.Μέρκελ 
 
Η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, τόσο σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα προσαρμογής, όσο και την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μετά την συνάντηση που είχε νωρίτερα απόψε με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ σε ό,τι αφορά την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αναγνώρισε την ανάγκη συνεργασίας με τους εταίρους και την Frontex, ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο κοινών περιπολιών της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής.

«Η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αλλά και οι εταίροι μας πρέπει να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Μετά την αξιολόγηση, η οποία πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό για να μην υπάρξει πρόβλημα με τις ήδη διαφαινόμενες αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, είναι ανάγκη να γίνει αμέσως συζήτηση για το ελληνικό χρέος - όχι για κούρεμα, καθώς δεν είναι εφικτό με βάση τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά για άλλες μεθόδους, οι οποίες οδηγούν σε ελάφρυνση, κάτι που έχουν αποδεχθεί και οι εταίροι μας. Επίσης, να υπάρξουν αν χρειαστεί κατά την διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος, διορθώσεις σε σημεία, στα οποία αποδεδειγμένα - και αφού συμφωνήσουμε από κοινού - είναι εσφαλμένο», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για "ζήτημα υπόστασης" της Ευρώπης και επισήμανε ότι η προσφυγική κρίση ανέδειξε ότι το κέντρο βάρους της ΕΕ δεν είναι το νόμισμα, αλλά ο άνθρωπος. «Η σημερινή κατάσταση αφυπνίζει την Ευρώπη και επιτέλους την οδηγεί να επιστρέψει στις ρίζες της, που είναι ο άνθρωπος, η δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε πως «όλοι οι λαοί της Ευρώπης, χωρίς φοβικά σύνδρομα, πρέπει να εκπληρώσουν το χρέος τους απέναντι στους πραγματικούς πρόσφυγες» και βεβαίως θα πρέπει να εργαστούν για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, που είναι, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, η ρίζα του κακού.

Η Τουρκία, η οποία «ορθώς έχει εμπλακεί στο ζήτημα, πρέπει να εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις, οι οποίες αφορούν τον έλεγχο των ροών και κυρίως ζήτημα των παράνομων οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι φεύγουν από την Τουρκία, πολλές φορές με την συνεργασία των τουρκικών αρχών», συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι πρέπει επίσης να επανενεργοποιηθουν οι συμφωνίες επανεισδοχής.

Σε ό,τι αφορά την απειλή της τρομοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι «είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι πρέπει να είμαστε αμείλικτοι απέναντι στους τρομοκράτες, οι οποίοι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και δεν πρέπει να υπάρχει καμιά απολύτως ανοχή» και κάλεσε όλους να διακρίνουν τους τρομοκράτες από τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα πάντως, επανέλαβε, όχι απλώς θα κάνει το χρέος της, αλλά θα πρωταγωνιστήσει εκπληρώνοντας τις δικές της υποχρεώσεις στο ακέραιο. «Όταν στα μέσα Φεβρουαρίου θα γίνει ο έλεγχος, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η ίδια η Ελλάδα επιζητεί την συνεργασία με την FRONTEX, διευκρινίζοντας όμως ότι θα πρέπει να γίνει στην εξής βάση: «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ, αλλά καθορίζονται κυρίαρχα από την Ελλάδα και η Ελλάδα προσδιορίζει τους όρους υπό τους οποίους θα υπάρχει η συνεργασία με την FRONTEX. Κοινές περιπολίες αποκλείονται. Η FRONTEX βεβαίως ως ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, αποτελεί σημαντική δύναμη για την περιφρούρηση των συνόρων».
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για κορυφαίο ρόλο της Άγκελα Μέρκελ στην προσφυγική κρίση και κατέληξε: «Δεν μπορεί οι ευρωπαϊκοί λαοί να αντιμετωπίζουν το προσφυγικό με φοβικά σύνδρομα, τα οποία δεν ταιριάζουν ούτε στον πολιτισμό ούτε στην δημοκρατία μας. Είναι κοινή υπόθεση όλων μας, αλλά με όρους δημοκρατίας και πολιτισμού, όπως ταιριάζει στην Ευρώπη».

Παυλόπουλος: «Φίλη χώρα η Γερμανία»

Η Ελλάδα βλέπει τη Γερμανία ως φίλη χώρα και ως δύναμη που μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην πορεία της Ευρώπης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μετά την αρχική κατ´ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue. Ως Πρόεδροι, θέλουμε να σταθεροποιήσουμε τη μακρόχρονη φιλία των λαών μας, επιβεβαίωσε από την πλευρά του ο κ. Γκάουκ.

Τα βασικά θέματα της συνάντησης ήταν το προσφυγικό και η κρίση χρέους, ενώ αναφορά έγινε και στις πολεμικές αποζημιώσεις. Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον Γερμανό Πρόεδρο για τη συμβολή του στην εμπέδωση της άποψης ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη. Ανέφερε δε ότι συνεχίζεται η παράδοση των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Χέλμουτ Σμιτ, που οδήγησαν την Ελλάδα στην Ευρώπη.

«Εμείς οι Έλληνες πιστεύουμε ότι δεν έχουμε ευρωπαϊκή προοπτική χωρίς η Ελλάδα να βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε το μέλλον μας εκτός ΕΕ, αλλά και η Ευρώπη δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι αυτή που πρέπει να είναι και στο μέλλον, χωρίς η Ελλάδα να είναι αναπόσπαστο μέλος της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της. «Και αυτό θα φανεί από την αξιολόγηση που γίνεται και ελπίζω να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην ανακοπεί η ήδη διαφαινόμενη αναπτυξιακή πορεία της χώρας», συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και οι εταίροι θα πράξουν το χρέος τους, ιδίως σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Διευκρίνισε μάλιστα ότι αναφέρεται όχι σε "κούρεμα", αλλά σε αναδιάρθρωση του χρέους, στη βάση των κανόνων του ΕΜΣ.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε γενναία την "συγγνώμη" του Γερμανού Προέδρου για τα εγκλήματα των Ναζί στην Ελλάδα και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι θηριωδίες δεν εκφράζουν και δεν εξέφρασαν ποτέ τη γερμανική ψυχή. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι στο πλαίσιο του διεθνούς νομικού πολιτισμού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, η Ελλάδα θεωρεί κάποιες απαιτήσεις νομίμως ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες, αλλά αισθάνεται τη Γερμανία ως φίλη χώρα και ότι όλες οι δημοκρατικές της δυνάμεις είναι προσανατολισμένες στη διατήρηση αυτής της φιλίας, ώστε να μην επαναληφθούν υποθέσεις του παρελθόντος και να μην χρειαστεί ξανά να αναβάλουμε συνάντηση των δύο Προέδρων -όπως συνέβη πριν από λίγους μήνες.

Γ. Γκάουκ: «Πεπεισμένος Ευρωπαίος ο Προκόπης Παυλόπουλος»

Ως «πεπεισμένο Ευρωπαίο και άνθρωπο ο οποίος συνέβαλε πολύ ενεργά στην οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», περιέγραψε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, προσφωνώντας τον κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του. «Γερμανία και Ελλάδα βρίσκονται πλάι πλάι», δήλωσε ο κ. Γκάουκ και τόνισε την ανάγκη αυτή η στάση να επικρατήσει όχι μόνο διμερώς, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ζήτησε μάλιστα από τον κ. Παυλόπουλο να διαβιβάσει τις θερμές ευχαριστίες του προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που βοηθούν τους πρόσφυγες που φθάνουν στη χώρα τους.

Η ήπειρός μας μπορεί να σηκώσει τα βάρη της προσφυγικής κρίσης μόνο από κοινού, συνέχισε ο κ. Γκάουκ και προσέθεσε ότι «δεν πρέπει να αφήνουμε ο ένας στον άλλον τα προβλήματα, όπως τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων», εκφράζοντας την ικανοποίησή του «για κάθε συνοριοφύλακα, για κάθε χέρι που δρα εκεί όπου υπάρχει ανάγκη». Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχει ανάγκη στην ΕΕ να γίνουν πολύ περισσότερα «ώστε να καταφέρουμε και στο μέλλον να διατηρήσουμε τη συνοχή μας, να διασφαλίσουμε τα σύνορά μας και να παραμείνουμε πιστοί στις αξίες μας - ειρήνη, ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα». «Η προσφυγική κρίση μας έδειξε για μια ακόμη φορά δραματικά ότι οι χώρες μόνες τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις. Χωρίς συνολικές ευρωπαϊκές λύσεις δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή κατάσταση. Γι’ αυτό πρέπει να εγγυηθούμε αλληλεγγύη και ταυτόχρονα να δεχτούμε αλληλεγγύη», υπογράμμισε ο Γερμανός Πρόεδρος, για να εξηγήσει ότι η αλληλεγγύη είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, καθώς, όπως είπε, στην επόμενη κρίση μπορεί αυτός που δίνει να γίνει αυτός που παίρνει.

Πηγή: kathimerini.gr