Περίπου 1.128 Τούρκοι και ξένοι ακαδημαϊκοί από 89 πανεπιστήμια, ανάμεσά τους ο Αμερικανός γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι, υπογράφουν τη διακήρυξη που καλεί την Άγκυρα να τερματίσει τη «σφαγή» στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης άρχισε εις βάρος των Τούρκων ακαδημαϊκών έρευνα με τις κατηγορίες της «τρομοκρατικής προπαγάνδας», «υποκίνησης σε παράβαση του νόμου» και «προσβολή των θεσμών και της Τουρκικής Δημοκρατίας», σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
Στο κείμενο της «πρωτοβουλίας των πανεπιστημιακών για την ειρήνη» ζητείται να τερματιστεί η επέμβαση των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες μεταξύ του στρατού και των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Στο κείμενο, που τιτλοφορείται «Δεν θα γίνουμε συνεργοί στο έγκλημα», οι υπογράφοντας καταγγέλλουν «σκόπιμη και προσχεδιασμένη σφαγή σε κατάφωρη παραβίαση της τουρκικής νομοθεσίας και των διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει η Τουρκία».
«Αυτή η ορδή των πανεπιστημιακών έχει καταφανώς ευθυγραμμιστεί με την τρομοκρατική οργάνωση [σ.σ. το PKK] και έβγαλε το μίσος της στον τουρκικό λαό» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα. «Αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι διανοούμενοι [..] είναι σκοτεινά πρόσωπα που δεν έχουν κανέναν σεβασμό για την πατρίδα τους», συνέχισε, κατηγορώντας τους για «προδοσία».
Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτηρίζει τους υπογράφοντες «αδαείς» υποστηρίζοντας ότι οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα νοτιοανατολικά διαπράττονται από τους «τρομοκράτες», όχι από το κράτος.
Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι θέλει να προσκαλέσει στα νοτιοανατολικά όλους τους ξένους ακαδημαϊκούς που υπέγραψαν το αίτημα για να δουν με τα μάτια τους την κατάσταση. «Ας καλέσει ο πρεσβευτής μας στις ΗΠΑ τον Τσόμσκι, ο οποίος έχει κάνει δηλώσεις κατά των επιχειρήσεων εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης. Ας τον φιλοξενήσουμε στην περιοχή» είπε.
Στο ίδιο πνεύμα, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε την Πέμπτη «πραγματικά πολύ θλιβερό το ότι ορισμένοι διανοούμενοί υπέγραψαν μία τέτοια διακήρυξη την ώρα που εμείς μαχόμαστε εναντίον της τρομοκρατίας».
«Αν και είναι και ο ίδιος διανοούμενος, ο Τούρκος πρωθυπουργός προφανώς δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και την ακαδημαϊκή ελευθερία» σχολίασε μέσω του Twitter η εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) Έμμα Σινκλέρ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan, το πανεπιστήμιο του Ντίζτσε, στη βορειοδυτική Τουρκία, αποφάσισε να απολύσει καθηγήτρια κοινωνιολογίας, την Λατιφέ Ακιούζ, που είχε υπογράψει το κείμενο.
επέμβαση των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες μεταξύ του στρατού και των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
αναδημοσίευση από tovima.gr