Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Ουκρανία: Ο Πρόεδρος Παρασένκο απολύει δικαστές

Κίεβο, 18 ιανουαρίου 2016

Το επίσημο ιστολόγιο της Προεδρίας της Ουκρανίας γράφει σχετικά:
"Ο Πρόεδρος Πέτρο Παρασένκο απελευθέρωσε των καθηκόντων τους μια σειρά δικαστών για μη νόμιμες αποφάσεις, που λήφθηκαν για την υπόθεση της Γιούλιας Τιμοσένκο και των ακτιβιστών του Ευρωμαϊντάν. Το Διάταγμα "Σχετικά με την παραβίαση του όρκου του δικαστή" υπογράφηκε χθες.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Πέτρο Παρασένκο
Ειδικότερα, απολύθηκε ο δικαστής της περιοχής Πετσέρσκ του Κιέβου, Ροντιόν Κιρέεβ, ο οποίος, σύμφωνα με τη γνώμη του Ανωτάτου συμβουλίου δικαιοσύνης, κατά την εξέταση της ποινικής υπόθεσης κατηγορίας εναντίον της πρώην Πρωθυπουργού Γιούλιας Τιμοσένκο, αδικαιολόγητα άλλαξε την ποινή από απαγόρευση εξόδου και εγγύηση, σε φυλάκιση και με αυτό τον τρόπο συνέβαλλε στην παράνομη στέρηση της ελευθερίας της. Αυτές οι ενέργειες του δικαστή Κιρέεβ,  οδήγησαν στην παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος στην ελευθερία, και χρησίμευσαν ως βάση για τη λήψη αποφάσεων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της Ουκρανίας, που προκάλεσαν ζημιά στο κύρος της δικαστικής εξουσίας και του κράτους της Ουκρανίας. Η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει δημόσια κατακραυγή. Η Ανώτατη επιτροπή αξιολόγησης δικαστών έλαβε πάνω από 800 καταγγελίες πολιτών.

Επίσης απολύθηκε η δικαστής της περιοχής Τσερνοζαβόντσκ της πόλης του Χαρκόβου, Ελένα Βασίλιεβνα, για τις διοικητικές ποινές που επέβαλλε σε συμμετέχοντες σε διαδηλώσεις στις 19 Φεβρουαρίου 2014 στο Χάρκοβο. Τότε οι ακτιβιστές του Μαϊντάν, Γκόλουμπεβ και Βοροντσόβ, που συμμετείχαν στον αποκλεισμό της Ακαδημίας του Υπουργείου Εσωτερικών, είχαν καταδικασθεί σε 15νθήμερη κράτηση.

Ο Βιτάλιι Λίτβινοβ απελεύθερώθηκε των καθηκόντων του ως δικαστή της περιοχής Ομπολόν του Κιέβου, για την αβάσιμη απόφαση του, τον Ιανουάριο του 2014, σε σχέση με τον ακτιβιστή του Ευρωμαϊντάν Αλεκσάντρ Κραβτσόβ, που υποβλήθηκε σε παράνομη φυλάκιση από 23.01 - 23.03.2014. Επιπλέον, σύμφωνα με την Ανώτατη Επιτροπή Αξιολόγησης Δικαστών, για την περίοδο Μαρτίου - Αυγούστου 2014, σε σχέση με τον Β.Λιτβινοβ έχουν ανοιχθεί τρεις πειθαρχικές διώξεις με προσφυγές εναντίον αποφάσεων του σε σχέση με συμμετέχοντες στις μαζικές διαδηλώσεις την περίοδο από 21 Νοεμβρίου 2013 έως 21 Φεβρουαρίου 2014.

Μεταξύ των απολυμένων - ο δικαστής της περιοχής Λένιν της πόλης Λουχάνσκ, Αλεκσέι Ζολοταριόβ, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2013, πήρε τέσσερις παράνομες αποφάσεις σχετικά με το δικαίωμα ιδιοκτησίας επί των αγωγών που βρίσκονταν στις περιοχές Σλαβιανοσέρμπσκι, Σβατοβσκι και Μπελοκουρινσκ της περιφέρειας Λουγκάνσκ. Λόγω της μερικής αποσυναρμολόγησης των αγωγών επήλθε βλάβη στο σύστημα μεταφοράς. Το συνολικό μήκος των αγωγών, που χάθηκαν από την ιδιοκτησία του κράτους και τρίτων προσώπων στη βάση των παράνομων αποφάσεων του Ζολοταριόβ, είναι 37,7 χιλιόμετρα.

Οι προτάσεις για τις απολύσεις των δικαστών, υποβλήθηκαν στον Πρόεδρο, από το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαιοσύνης, μετά από διενέργεια ελέγχων και σύμφωνα με το Νόμο "Για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τις δικαστικές αρχές της Ουκρανίας"."

Η άποψή μας.

Η Ουκρανική Δικαιοσύνη ήταν και παραμένει ένας από τους πλέον διεφθαρμένους τομείς της δημόσιας ζωής. Πλήρως προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του εκάστοτε Προέδου και της Κυβέρνησης. Με την απόφαση αυτή διώκονται δικαστές που υποστήριξαν την προηγούμενη κυβέρνηση - δεν εξετάζουμε αν αυτό έγινε στη βάση του νόμου ή όχι. Πιθανότατα ήταν το ίδιο διεφθαρμένοι με αυτούς που θα τους αντικαταστήσουν. Μια επόμενη κυβέρνηση προφανέστατα θα αποκαταστίσει τους απολύμένους "διεφθαρμένους", διώκοντας τους νυν "αδιάφθορους" και τίποτε ουσιαστικά δεν θα αλλάξει.  

Η ουσία είναι, ότι 25 χρόνια μετά την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, οι Δημοκρατικοί θεσμοί της χώρας, παραμένουν ασθενείς έως ανύπαρκτοι ενώ το σύστημα συνεχίζει να εξυπηρετεί  τη διαφθορά που πηγάζει από την Κεντρική εξουσία.

bsgreeks.blogspot.com
με πληροφορίες από president.gov.ua