Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

ΠΑΟΚ. Ψωνίζει ακριβά τον Ιανουάριο!

Ο ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη έφτασε στον 4ο μεταγραφικό χειμώνα. Αν δεν το γνωρίζετε, σας το λέμε με απλά λόγια: Οι ακριβότερες μεταγραφές, με εξαίρεση τον Μπερμπάτοφ, έγιναν το μήνα Ιανουάριο.

 Επιμέλεια:

Τι να περιμένουν φέτος το χειμώνα οι φίλοι του ΠΑΟΚ; Όχι, τα… μεγαλεία του πρόσφατου παρελθόντος. Ο Άρνεσεν και ο Τούντορ ξέρουν τις ελλείψεις της ομάδας και γνωρίζουν καλά τι θα ψάξουν στο πορτοφόλι του Ιβάν Σαββίδη. Όχι, πάντως, μεταγραφές για τις… μεταγραφές. Αυτό το ξεκαθάρισε και ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Η βασική διαφορά φέτος είναι ότι η κατάσταση στην ομάδα δεν μοιάζει σε τίποτα με τα προηγούμενα δύο χρόνια. Τώρα, υπάρχει ένας τεχνοκράτης αθλητικός διευθυντής, υπάρχει ένας προπονητής, ο οποίος συμφώνησε στο πλάνο που σχεδιάστηκε το καλοκαίρι και πάνω σ’ αυτό θα πορευτούν αναφορικά με την ενίσχυση της ομάδας σε θέσεις που πραγματικά «πονάει» και θέλει ενίσχυση.

Τον πρώτο χειμώνα του Σαββίδη στην Τούμπα, το 2013, τα πάντα περνούσαν από τα χέρια του Γκέρμαν Τσιστιακόφ, ο οποίος αποδείχθηκε στην πράξη, δεν είχε στο… φόρτε του τις μεταγραφές, ούτε κατά βάθος ήθελε να έχει τον πρώτο λόγο στο συγκεκριμένο τομέα. Ο Ιβάν Σαββίδης, στα πρώτα του βήματα στην Τούμπα, του το επέβαλε, αφού αυτόν εμπιστευόταν και μ ‘ αυτόν είχε την στενότερη επαφή.


Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε νωρίς με μια μεταγραφή, του Κώστα Κατσουράνη, που μοιάζει σε πολλά μ’ αυτή του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ. Ο «Κατσούρ» ήταν ένας από τους αγαπημένους Έλληνες διεθνείς και «ποδοσφαιρική» καψούρα του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος λίγους μήνες αφότου αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ανέλαβε προσωπικά και έφερε στην Τούμπα τον ελεύθερο από τον Παναθηναϊκό, Κατσουράνη. Χωρίς να ρωτήσει κανέναν, όπως ακριβώς έκανε και το καλοκαίρι με την περίπτωση Μπερμπάτοφ.

Οι προσωπικές γνωριμίες του Σαββίδη και η παρουσία του Τσιστιακόφ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο να
έρθουν εκείνη την περίοδο οι Σίλντενφελντ και Ολίσε δανεικοί από ρωσικές ομάδες, ενώ η απόκτηση του Βούκιτς είχε κι αυτή την υπογραφή και την σφραγίδα του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Ο Ιτάνζ ήταν προσωπική επιλογή του Δώνη, την οποία ο Σαββίδης πλήρωσε με 160.000 ευρώ στον Ατρόμητο, ενώ δανεικός ήρθε από την γαλλική Σοσό, ο Αμπντούλ Καμαρά, τον οποίο οι ΠΑΟΚτσήδες θυμούνται μόνο για την απίστευτη γκολάρα που πέτυχε επί του Άρη μέσα στο Κλεάνθης Βικελίδης.


Ένα χρόνο αργότερα, Τσιστιακόφ και Βρύζας «χτίζουν» τις χειμερινές μεταγραφές με φόντο τον τελικό του κυπέλλου αδιαφορώντας για την Ευρώπη, άσχετα αν ο ΠΑΟΚ ήταν στους «32» του Europa League. H πιο ακριβή μεταγραφή εκείνου του χειμώνα, αυτή του Μπίμπρας Νάτχο, έγινε την τελευταία μέρα του Ιανουαρίου και έχει ξανά την σφραγίδα του Ιβάν Σαββίδη, που έπεισε τον αρχηγό της εθνικής Ισραήλ να αφήσει την Ρούμπιν Καζάν και αντί να πληρώνεται σε ρούβλια, να παίρνει για έξι μήνες τα χρήματά του σε ευρώ από έναν ομογενή από τη Ρωσία επιχειρηματία. Η ποιότητα του Ισραηλινού ήταν αδιαμφισβήτητη, αλλά ούτε στην Ευρώπη κόντρα στην Μπενφίκα είχε δικαίωμα συμμετοχής, ούτε στον τελικό του κυπέλλου αγωνίστηκε, ενώ τελικά δεν έμεινε στην Τούμπα, μετά τη λήξη του εξάμηνου συμβολαίου του.

Ο ΠΑΟΚ έδωσε μάχη για να αποκτήσει εκείνη τη μεταγραφική περίοδο τον Μάαρτεν Μάρτενς, το
συμβόλαιο του οποίου έληγε σε έξι μήνες. Πλήρωσε κάπου 250.000 ευρώ στην ΑΖ και έκανε ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο 2,5 ετών στον Βέλγο, με το κόστος να αγγίζει τις 700.000 ευρώ, όμως ο άλλοτε κάπτεν της ΑΖ Αλκμάαρ δεν προσαμρόστηκε ποτέ στην Ελλάδα και ενάμιση χρόνο μετά στον ΠΑΟΚ υποχρεώθηκαν άρον, άρον να λύσουν το «βαρύ» συμβόλαιο του πληρώνοντας αδρά την αποζημίωση στον Μάρτενς.


«Βασιλικό» συμβόλαιο με απολαβές κοντά στις 500.000 ευρώ έκανε ο ΠΑΟΚ και στον Χέντβιγκες Μαντούρο, που σαν όνομα ήταν αρκετά μεγάλο, αλλά στο γήπεδο αποδείχθηκε, ότι δεν επέστρεψε ποτέ σε υψηλά στάνταρ, μετά τους διαδοχικούς τραυματισμούς του στην Ισπανία. Κι αυτός έφυγε πριν λήξει το συμβόλαιο του…

Αν κάποιος πρόσφερε στην ομάδα, ήταν ο Χουάν Ινσαουράλδε, αλλά με απολαβές κοντά στα 2 εκατομμύρια ευρώ από την Σπαρτάκ Μόσχας ήταν φυσιολογικό να επιστρέψει στη Ρωσία, αν και ο ΠΑΟΚ κινήθηκε και έφτασε κοντά στο να τον αποκτήσει το καλοκαίρι του 2014. Όμως, ο Αγγελος Αναστασιάδης ήταν κάθετα αντίθετος σ’ αυτή τη μεταγραφή, που είχε δρομολογήσει ο Βρύζας, αλλά δεν έγινε ποτέ... Δανεικός από τον Άγιαξ είχε έρθει ο Ντάνι Χούσεν, που ποτέ δεν προσαρμόστηκε στο στυλ του ελληνικού πρωταθλήματος, ενώ ο Γκσπούρνινγκ πέρασε και δεν ακούμπησε…

Πέρσι τον Ιανουάριο η κόντρα των διαφορετικών πόλων (διοίκηση – Αναστασιάδη) κορυφώθηκε στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου αν και ο ΠΑΟΚ βρισκόταν ακόμη στις πρώτες θέσεις και (θεωρητικά) θα μπορούσε να διεκδικήσει κάτι καλύτερο από την τελευταία θέση των πλέι οφ στην οποία τερμάτισε τον Μάιο. Άλλους παίκτες ζητούσε ο Αναστασιάδης, τελείως διαφορετική η φιλοσοφία των Βρύζα – Αγγελίδη, που ήθελαν «παίκτες από το πάνω ράφι».


Με έναν… μαγικό τρόπο έρχεται στην Τούμπα ο ομογενής από την Σουηδία, Σωτήρης Παπαγιαννόπουλος, που μέχρι τότε είχε παίξει στην Ασιρίσκα, ενώ αφού χάθηκε πολύτιμος χρόνο
μεταγραφές της «εποχής Σαββίδη», είναι ότι μόλις ένας συνεχίζει, μετά από σχεδόν τρία χρόνια, στην ομάδα: ο Πορτογάλος Κόστα. Κι αυτός είναι σοβαρά τραυματίας…

Μεταγραφές Ιανουάριος 2013: Κατσουράνης, Σίλντενφελντ, Βούκιτς, Ιτάνζ, Καμαρά, Ολίσε.

Μεταγραφές Ιανουάριος 2014: Μαντούρο, Μάρτενς, Γκσπούρνινγκ, Ινσαουράλδε, Χούσεν, Νάτχο.
Μεταγραφές Ιανουάριος 2015: Ρικάρντο Κόστα, Νομπόα, Παπαγιαννόπουλος.
Πηγή:  gazzetta.gr