Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Τι ειναι ΠΑΟΚ;

Του Γιάννη Χατζηιωαννίδη

Τόσα χρόνια μετά ακομη δεν μπορώ να απαντήσω στο ερώτημα, τι ειναι ο ΠΑΟΚ; Φτάνει να πώ οτι χιλιάδες κόσμου ταυτίζονται με τα χρωματα του; Η απάντηση βρίσκεται στην ιστορία του; Στους παικτες του; ή μήπως την ορίζει η ιστορια του κάθε ανθρώπου; Ειναι απλό ποδόσφαιρο ή το πάθος των οπαδών του; Η χαρά της νίκης; ή λύπη της ηττας; ή ο πόνος για την απουσία οσων μοιράζονταν τον σύλλογο; 

Ειναι η αυτοθυσία, η ανάγκη να τα πάμε καλύτερα, η γενναιότητα μπροστα στις αντιξοότητες; Ο ΠΑΟΚ ειναι η ελπίδα των πολλών και το ονειρο ενός παιδιού; Ναί, ο ΠΑΟΚ ειναι ολα αυτα και αλλα ακόμη. Κι ομως πιο σημαντικό από το να μάθω τι ειναι ο ΠΑΟΚ ειναι να μάθω τι σημαίνει ΠΑΟΚ για κάθε ανθρωπο ξεχωριστά. Αυτο γίνεται με τα συναισθήματα. O ΠΑΟΚ σημαίνει πολλά περισσότερα από μια ποδοσφαιρική ομάδα για ολους τους οπαδούς του. O ΠΑΟΚ δεν είναι μια ομάδα των κατακτήσεων είναι ένα κλαμπ της επιβίωσης. Κύπελλα, τίτλοι και ακριβοί παίκτες μπορεί να είναι ο λόγος της ύπαρξης ορισμένων συλλόγων, ας πούμε σαν τον Ολυμπιακό. Για τον ΠΑΟΚ δεν είναι αυτό. 

Ο ΠΑΟΚ υπάρχει για να εμπνέει, να επιμένει και να επιβιώνει. Είναι ένα σύμβολο του τί μπορεί να κάνει το ανθρώπινο είδος, ακόμη και στις χειρότερες συνθήκες. Είναι το ταραχώδες ταξίδι από τη μία ακτή του Αιγαίου στην άλλη, απο μια πανέμορφη Πολη, σε μια αγνωστη αλλά εξισου “κούκλα” πόλη,την Θεσσαλονίκη, στο ταραχωδες 1922, για μια νέα ζωή με δυσκολίες και ελπίδες. Για να είσαι ΠΑΟΚ πρέπει να είναι σε θέση να πεις “η ζωή συνεχίζεται.” Είναι να οικοδομήσεις τα πάντα από το μηδέν, αν έρθεις σε αυτό το σημείο. Δεν γίνεται και δεν πρέπει να εξομοιωθούν όλα αυτά σε ένα απλό αθλητικό σωματείο, ποτέ. Ο ΠΑΟΚ είναι μία έμπνευση, είναι σαν τις αθλητικές ομάδες του Τσε Γκεβαρα. που ειναι γεμάτες απο την φιλοσοφία μιας ζωης. Και δεν πρέπει ποτέ να σταματήσεις να εμπνέεις, μόνο και μόνο επειδή δεν εχεις τους τίτλους του Ολυμπιακού. Ειδικά όταν ολόκληρη η κληρονομία σου, σού λέει κάτι διαφορετικό! 

Στο ποδόσφαιρο οπως και σε αλλους τομείς της κοινωνικής ζωής ο ΠΑΟΚ προβάλει στην πρωτεύουσα ως εξαίρεση. Σε καμμία αλλη πόλη της Ελλάδας η ομάδα ποδοσφαίρου δεν προκαλεί τόσα πυρετωδη σχόλια, τόση πολεμική, τόσα δράματα. Που οφείλεται αυτο το χωρίς προηγουμενου πάθος; Χωρίς αμφιβολία το ποδόσφαιρο ενδιαφέρει ολες τις τάξεις της τοπικής κοινωνίας . Θα ηταν λάθος αν βλέπαμε τον ΠΑΟΚ ως το αποκλειστικό εμβλημα της Θεσσαλονίκης της Μακεδονίας. Ομως το ποδόσφαιρο και ο ΠΑΟΚ βρήκαν στην Θεσσαλονικη μια λαική παράδοση , σε ενα ιδιαίτερα ευνοικό υπόστρωμα για να ριζώσει. Ο ζήλος για τον ΠΑΟΚ εχει τις ρίζες του και σε μια αλλη παράδοση της Βόρειας Ελλάδας, τον κοσμοπολιτισμό της απο τους πρόσφυγες του 1922. Συμβαίνει αλλωστε συχνά οι νεοφερμένοι σε μια πόλη να υπερταυτίζονται μαζί της- οπως εγινε το 1922- σαν να πληρώνουν με αυτο τον τρόπο το συμβολικό αντίτιμο της ενσωμάτωσης τους στην τοπική κοινωνία.Για τους πρόσφυγες και τα παιδιά των προσφύγων , η προσκόλησση στον ΠΑΟΚ και η παρουσία τους στις κερκίδες ειναι σαν τελετουργίες μειησης στον δρόμο για την ενσωμάτωση. 

Τελικά το πάθος για τον σύλλογο και η αγάπη για τον τόπο συνθέτουν το συμβολικό τσιμέντο ενος πληθυσμου ετερογενούς οσον αφορά την καταγωγή του.Υπό αυτές τις συνθηκες κάθε επιτευγμα του ΠΑΟΚ εντος αγωνιστικών χώρων, φαντάζει σαν συμβολική εκδίκηση σε μια δύσκολη μοίρα και σαν την ονειρεμένη ευκαιρεία να περιγελάσει το κέντρο, το κατεστημένο, τα κέντρα εξουσίας. Η Τούμπα αλλωστε ειναι ειναι απο τα σπάνια γήπεδα στην Ευρώπη οπου οι οπαδοί τραγουδάνε οχι μονο το ονομα της ομάδας αλλά και το γεγονός οτι ανήκουν σε εναν τόπο( ΠΑΟΚ ζούμε στην Πολη να σε δούμε). Σηκώνουν συχνά σημαιες της Μακεδονίας, της Κωνσταντινουπολης, του Οικουμενικου Πατριαρχειου, ενδεικτικός απόηχος μιας εθνικής ταύτισης που επιθυμουν να θυμίζουν. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ δηλώνουν – οπου σταθούν- περήφανοι που ειναι Βόρειοι, απόγονοι του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, γνήσιο τέκνο της Βυζαντινής φιλοσοφίας και παράδοσης. Στα πανό μεταφράζουν με εμφαση αυτην ακριβώς την δίψα αναποδογυρίσματος της ιστορίας . Η ταυτιση με εναν σύλλογο, και δή οπως ο ΠΑΟΚ, δεν προσλαμβάνεται ουτε θεωρειται από τους οπαδούς σαν ενα απλό σημάδι κοινής ενταξης, αλλά σαν σύμβολο ενός ιδιαίτερου τρόπου συλλογικής υπαρξης που ενσαρκώνει το στύλ παιχνιδιού της ομάδας. 

Υπάρχει ομως και το στυλ της ομάδας. Ενας τρόπος ποδοσφαιρικής υπαρξης. Ο ΠΑΟΚ ξεχωρίζει για τον αέρινο ποδοσφαιρικό του χαρακτήρα,την φαντασια του, την δεξιοτεχνια του και την θεαματική αποτελεσματικότητά του.

bsgreeks.blogspot.com