Του Sami Kohen
Πριν λίγες μέρες δημοσιέυθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας "Κοινωνικο - πολιτικές τάσεις στην Τουρκία", που σε ετήσια βάση πραγματοποεί το Πανεπιστήμιο Καντιρ Χας. Το τμήμα της έρευνας για την εξωτερική πολιτική περιέχει ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία μας επιβάλλουν να σκεφτούμε σοβαρά.
Αυτή η μαζική έρευνα της κοινής γνώμης, που πραγματοποιήθηκε σε 26 περιφέρειες της χώρας το Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, είναι σημαντική, γιατί τα αποτελέσματά της αυτή τη φορά, διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από την εικόνα των προηγούμενων ετών. Καταγράφεται η επιθυμία του τουρκικού λαού να συμβαδίσει με τα καινούργια παγκόσμια και περιφερειακά γεγονότα.
«Η ρωσική απειλή»
Ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα της έρευνας είναι η αλλή αντίληψης των Τούρκων πολιτών για την απειλή. Πλέον "ο άνθρωπος στο δρόμο" είναι πεπεισμένος, ότι η κύρια απειλή για την Τουρκία, πηγάζει από τη Ρωσία.
Για πολλά χρόνια το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, ήταν μπροστά στην κατάσταση απειλών για την Τουρκία. Σήμερα, το 64% του πληθυσμού αντιμετωπίζει ως πηγή απειλής τη Ρωσία, το 59% το Ισραήλ, το 47% τη Συρία και το 39% τις ΗΠΑ.
Το να αντιληφθούμε την αιτία της εχθρικής σχέσης προς τη Ρωσία, δεν είναι δύσκολο. Την ίδια περίοδο το επεισόδιο με το αεροσκάφος, που οδήγησε σε ρωσο - τουρκική κρίση, 'προκάλεσε και εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά της εκτιμήσεις της κοινής γνώμης. 62% των κατοίκων εκφράσθηκε υπέρ της κατάρριψης, 36% κατά. Το 78% αυτών που επικρότησαν την ενέργεια της Τουρκίας ως σωστή, δικαιολόγησαν την άποψή τους: Η Τουρκία υπερασπίστηκε τα σύνορά της. Αντίστοιχα, το 45% των ερωτηθέντων, που απάντησαν κατά, είναι βέβαιοι, ότι η Τουρκία δεν έχει δίκαιο.
Προσανατολισμός προς τη Δύση
Άλλη μια σημαντική τάση που ανέδειξε η παρούσα έρευνα, σχετίζεται με τον προσανατολισμό της κοινής γνώμης προς τη Δύση. Η υποστήριξη προς την ΕΕ ήταν 65%, προς το ΝΑΤΟ 69%.
Στην αρχή του καταλόγου των χωρών με τις οποίες η Τουρκία συνιστάται να συνεργάζεται περισσότερο, βρέθηκαν οι ΗΠΑ και τα κράτη μέλη της ΕΕ στα χαμηλότερα σκαλοπάτια της κατάταξης παρέμειναν οι μουσουλμανικές χώρες και οι χώρες της Μέσης Ανατολής.
Η Συριακή Πολιτική
Η έρευνα επίσης αποδεικνέι, ότι η Συριακή πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης δεν έχει την έγκριση του λαού.
Επιτυχή την ονόμασε μόλις το 29% των συμμετεχόντων στην έρευνα - εναντίον το 50% που τη θεωρούν το ακριβώς αντίθετο. 46% θέλουν η Άγκυρα να διατηρήσει την ουδετερότητά της. Οι υποστηρικτές απευθείας εμπλοκής της Τουρκίας, είναι μόλις 3%. 11% είναι υπέρ της υποστήριξης προς τις δυνάμεις της Συριακής αντιπολίτευσης.
Δε θέλουν να βλέπουν πρόσφυγες
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα, τα σχετικά με την προσφυγική κρίση. Το 63% θέλει να σταματήσει η υποδοχή προσφύγων. Συνολικά δεν είναι ευχαριστημένοι με τους πρόσφυγες το 50% (μόλις 16% υποστηρίζει το αντίθετο). Υψηλό είναι και ο αριθμός αυτών που επιμένουν ότι, οι πρόσφυγες θα πρέπει να υποχρεωθούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. 32%.
Έτσι, αυτή η μελέτη της κοινής γνώμης είναι γεμάτη με πολλές σημαντικές ανακαλύψεις που θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά από τα μέλη της κυβέρνησης και άλλων, που καθορίζουν την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.
bsgreeks.blogspot.com