Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

ΜΟΛΔΑΒΙΑ: Την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Υπερδνειστερία ζητά η Σαντού

 Μόσχα,30 Νοεμβρίου 2020


Η εκλεγμένη νέα Πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu υποστηρίζει to διάλογο με τη Ρωσία σχετικά με το ζήτημα της απόσυρσης ρωσικών στρατευμάτων από τη δημοκρατία. Το ανακοίνωσε τη Δευτέρα στην πρώτη της συνέντευξη τύπου ως εκλεγμένη πρόεδρος.

"Υπάρχουν δύο μονάδες ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή της Υπερδνειστερίας. Υπάρχει μια επιχειρησιακή ομάδα ρωσικών στρατευμάτων, η οποία βρίσκεται στο έδαφος της Μολδαβίας χωρίς επίσημα έγγραφα. Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία για την παρουσία αυτών των στρατευμάτων, δεν υπάρχει συναίνεση της Μολδαβίας για την παρουσία αυτής της ομάδας στρατευμάτων. στη χώρα μας. Και αυτά τα στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν, καθώς και τα όπλα και τα πυρομαχικά που φυλάσσουν », είπε η Sandu.

Σημείωσε ότι υπάρχει επίσης και μια δεύτερη μονάδα των ένοπλων σχηματισμών της Ρωσίας στη Μολδαβία - οι ειρηνευτικές δυνάμεις.

"Οι ειρηνευτικές δυνάμεις βρίσκονται στη Μολδαβία σύμφωνα με τη Συμφωνία της 21ης ​​Ιουλίου 1992. Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία απειλή επανάληψης ένοπλων συγκρούσεων. Και είμαστε υπέρ της μετατροπής αυτής της ειρηνευτικής επιχείρησης σε Διεθνή Πολιτική Αποστολή υπό την εντολή του ΟΑΣΕ. Αυτή δεν είναι μια νέα θέση, αυτή είναι η επίσημη θέση της Μολδαβίας, η οποία έχει εκφραστεί επανειλημμένα στην πάροδο των ετών. Αυτή τη θέση είχαμε πάντα", δήλωσε η Πρόεδρος.

Σημείωσε ότι η Ρωσία έχει διαφορετική άποψη. "Βλέπουμε ότι η Ρωσία έχει διαφορετική γνώμη. Θα διεξαγάγουμε διάλογο, διαπραγματεύσεις, θα συζητήσουμε. Είμαστε μια ανεξάρτητη χώρα που δεν θέλει να παραμείνουν ξένα στρατεύματα στο έδαφός της. Θα διεξαγάγουμε διαπραγματεύσεις. Πέρυσι, όταν ήμουν πρωθυπουργός, είδαμε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή για τέτοιες διαπραγματεύσεις. Ο υπουργός Άμυνας Shoigu το δήλωσε αυτό. Πρέπει να βρούμε μια λύση σε αυτά τα θέματα », δήλωσε η Sandu.

Η πρώην Πρωθυπουργός της Μολδαβίας Maia Sandu, κέρδισε τον εν ενεργεία Πρόεδρο Igor Dodon στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της χώρας. Η ορκωμοσία της θα πραγματοποιηθεί 24 ή 25 Δεκεμβρίου.

Πηγή: INTERFAX